Quiz about Maya People
Quiz about Maya People

Maya People Trivia Quiz


The great Maya civilization is the subject of this quiz.

A multiple-choice quiz by stageball. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Latin America
  8. »
  9. Maya

Author
stageball
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
205,014
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1507
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 47 (8/10), tmc61 (8/10), Guest 136 (0/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The Maya people built cities and thrived in Meso-America (Mexico and Central America), including what modern-day countries? Hint

Guatemala
All of these
Mexico
Belize

2. The ancestors of the Maya people originally came from where? Hint

Antarctica
France
East Asia
Judea

3. The Maya wrote books on paper made from tree bark in which they kept detailed records of their history, religion, philosophy, and secular science including astronomy and engineering. What happened to their books? Hint

They were all burnt by the Spanish
They had no books
They faded with time
No one knows

4. One of the greatest cities of the Maya people is today found at Chichen Itza in Yucatan, Mexico. The huge pyramid at the center of the site is built so that what phenomenon occurs on the vernal equinox? Hint

Light and shadow fall on one side of the pyramid in the shape of a snake.
The sunlight of dawn enters the steambaths and heats the waters
From the top of the pyramid looking south you can see Venus
A jewel placed in a staff points to the Arc of the Covenent

5. Which is true of the Maya people? Hint

All of these
They built their buildings and carved their detailed hieroglyphics on the walls of their temples without metallic tools
They built their huge structures without beasts of burden
They did not employ carts or wagons with wheels

6. Many Maya temples can be found in valleys (such as Chichen Itza in Yucatan), many can be found in jungles (such as Tikal in Guatemala). One temple called Tulum is found in an unusual location. Where is it? Hint

Under a lake
In a cave
On a cliff over the beach
On a ranch

7. A typical Maya temple complex will contain a pyramid, an observatory for watching the heavenly bodies, sacrificial altars, and what other structure? Hint

A ball court
A snowman
A spacecraft
A museum

8. On the altar where a human sacrifice was offered the stones fit into a flat surface but there was a bump on the altar. What was the function of the bump? Hint

The sacrifice would lie down on his back and the bump pushed his chest up so the priest could more easily remove his heart
It reminded the priest not to act proud
It had no function. They weren´t good at fitting stones
It was used as a pillow to make the sacrifice more comfortable

9. What did the Maya do with their family members who died? Hint

Most were cremated, some were buried.
They buried them at sea
No one knows
They left them on the top of mountains to be eaten by wild beasts

10. Which creatures figure prominently in Maya art? Hint

Jaguars, snakes, turtles, birds
Squids, apes, slugs, sharks
Bats, dolphins, ants, shrimp
Deer, rabbits, frogs, platypuses


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Maya people built cities and thrived in Meso-America (Mexico and Central America), including what modern-day countries?

Answer: All of these

Many of their cities and monuments have been excavated but there is still much to be uncovered.
2. The ancestors of the Maya people originally came from where?

Answer: East Asia

The Mayas' ancestors crossed over from Asia via the Bering Straits into North America. It is likely that there was a land bridge crossing the continents at that time, many thousands of years ago. These people left one of the coldest regions of the world and settled in one of the warmest.
3. The Maya wrote books on paper made from tree bark in which they kept detailed records of their history, religion, philosophy, and secular science including astronomy and engineering. What happened to their books?

Answer: They were all burnt by the Spanish

The Spanish had no respect for knowledge or religion other than their own. They waged total war against the Maya and slaughtered as many as they could and sold the survivors into slavery. Only four books were ever found. These four (today found in Dresden, Paris, Mexico City, and Madrid) have been copied and studied by anthropologists. The rest were lost.
4. One of the greatest cities of the Maya people is today found at Chichen Itza in Yucatan, Mexico. The huge pyramid at the center of the site is built so that what phenomenon occurs on the vernal equinox?

Answer: Light and shadow fall on one side of the pyramid in the shape of a snake.

Many of the buildings in Maya temples are aligned so that light hits them in a certain way on the equinoxes or the solstices. The Maya were masters of astronomy.
5. Which is true of the Maya people?

Answer: All of these

No metal tools, draught animals, or wagons. They cut limestone blocks with harder stone such as obsidian. They used only their own strength to carry loads. They pulled large stones with ropes on rollers made of logs.
6. Many Maya temples can be found in valleys (such as Chichen Itza in Yucatan), many can be found in jungles (such as Tikal in Guatemala). One temple called Tulum is found in an unusual location. Where is it?

Answer: On a cliff over the beach

Tulum is build on a beautiful site by the beach facing the Carribean Sea. It is found on the Yucatan peninsula in Mexico.
7. A typical Maya temple complex will contain a pyramid, an observatory for watching the heavenly bodies, sacrificial altars, and what other structure?

Answer: A ball court

Part of the Maya religion was to host a game in which two teams tried to hit a rubber ball through one of two high hoops built into walls on opposite sides of a court. The game represented the struggle of light and darkness and the losing team was sacrificed.

Many people believe that it was the winning team, or the captain of the winning team that was sacrificed and that the team considered it a privilege.
8. On the altar where a human sacrifice was offered the stones fit into a flat surface but there was a bump on the altar. What was the function of the bump?

Answer: The sacrifice would lie down on his back and the bump pushed his chest up so the priest could more easily remove his heart

The sacrifice and other offerings were thrown into a sink hole. Many of the artifacts that are today found in museums throughout the world have been brought up by divers excavating sink holes in Maya cites.
9. What did the Maya do with their family members who died?

Answer: Most were cremated, some were buried.

The highest ranking members of society were buried. All others were cremated. The pyramids were built on the the graves of kings. The Maya king was both the political and religious leader.
10. Which creatures figure prominently in Maya art?

Answer: Jaguars, snakes, turtles, birds

The Maya colored their richly decorated temples with bright natural pigments. Some of their psychedelic images have led to speculation that they experimented with mind expanding roots and cacti as part of their religion.
Source: Author stageball

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trammgr before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 17 2023 : Guest 47: 8/10
Jan 16 2023 : tmc61: 8/10
Jan 16 2023 : Guest 136: 0/10
Jan 16 2023 : Guest 49: 1/10
Jan 16 2023 : Guest 49: 5/10
Jan 09 2023 : HeidiErdahl: 8/10
Jan 09 2023 : Sighthound: 5/10
Jan 09 2023 : tornadosteve: 10/10
Jan 09 2023 : stevroll: 9/10

Score Distribution

quiz
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us