Quiz about Millenium Milestones Third Edition
Quiz about Millenium Milestones Third Edition

Millenium Milestones: Third Edition Quiz


Just a few more very interesting questions about very interesting topics.

A multiple-choice quiz by TeaBrielle. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World History
  8. »
  9. Historical Firsts

Author
TeaBrielle
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
3,217
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
1498
Last 3 plays: Guest 94 (5/10), Strike121 (4/10), Guest 151 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What was the most highly populated country in 1800? Hint

India
France
Russia
China

2. What was the first dinosaur to be named? Hint

Megalosaurus
Macrodontophion
Iguanodon
Palaeosaurus

3. What was the first city in Australia? Hint

Sydney
Perth
Hobart
Canberra

4. What was the first Beethoven work? Hint

Piano Sonata No. 1
Piano Trio No. 1
String Trio No. 1
String Quintet

5. What country was the first to have a railroad open to the public? Hint

Netherlands
France
United Kingdom
United States

6. What was the first country to issue adhesive postage stamps? Hint

United States
Britain
Spain
Germany

7. What was the most expensive Monet painting ever sold at auction in the 1990s? Hint

Dans la prairie
La Grand Canal
Nympheas
Bassin aux nympheas et sentier au bord de l'eau

8. What was the Civil War battle that claimed the highest number of lives? Hint

Gettysburg
Shiloh
Chancellorsville
Antietam

9. What was the first city in the world with a population of more than one million? Hint

Alexandria, Egypt
New York, US
Paris, France
Rome, Italy

10. Who was the first 'fastest man on earth' to run the 100 meters? Hint

Luther Cary
Jim Hines
Carl Lewis
Leroy Burrell


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the most highly populated country in 1800?

Answer: China

The population of China in 1800 was 295,752,000.
2. What was the first dinosaur to be named?

Answer: Megalosaurus

The meaning of Megalosaurus is 'Great Lizard' and it was named by William Buckland in 1824.
3. What was the first city in Australia?

Answer: Sydney

Although Sydney was founded on January 26, 1788, extensive urban developments did not start in Australia until the early 1800s.
4. What was the first Beethoven work?

Answer: Piano Trio No. 1

Key: E flat major.
5. What country was the first to have a railroad open to the public?

Answer: United Kingdom

The first railroad linking two towns and open to the public was the Stockton and Darliington Railway, opened on September 27, 1825 in the UK. However, in the early years some of the trains were horse-drawn. Before 1825 there were a number of short lines in Britain used for freight only.
6. What was the first country to issue adhesive postage stamps?

Answer: Britain

Postage stamps were first issued in 1840. (Some places in other countries may have issued adhesive stamps briefly for local mail only, however).
7. What was the most expensive Monet painting ever sold at auction in the 1990s?

Answer: Bassin aux nympheas et sentier au bord de l'eau

This painting was sold at Sotheby's, London on 30th June 1998 for $29.52m.
8. What was the Civil War battle that claimed the highest number of lives?

Answer: Gettysburg

The Battle of Gettysburg took place on July 1-3, 1863 and about 7,864 people were killed. In the the Battle of Antietam the overall number of casualties (that is, killed and wounded) was higher but the number killed was lower.
9. What was the first city in the world with a population of more than one million?

Answer: Rome, Italy

Rome had a population of one million in 133BC.
10. Who was the first 'fastest man on earth' to run the 100 meters?

Answer: Luther Cary

Luther Cary ran the 100 meters on July 4, 1891 in 10.8 seconds.
Source: Author TeaBrielle

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 24 2023 : Guest 94: 5/10
Jan 12 2023 : Strike121: 4/10
Dec 22 2022 : Guest 151: 4/10
Dec 12 2022 : Guest 146: 3/10

Score Distribution

quiz
1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us