FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Philippine History 4th Grade
Quiz about Philippine History 4th Grade

Philippine History (4th Grade) Quiz


This is a quiz on my favorite subject. It is my first quiz and I hope you enjoy it!

A multiple-choice quiz by kat_g. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Asian
  8. »
  9. Philippines

Author
kat_g
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
311,033
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
4371
Last 3 plays: Guest 5 (5/10), Guest 24 (5/10), Guest 114 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Between what years did the Orang Dampuans come to the Philippines? Hint


Question 2 of 10
2. Who was credited with naming the Philippines "Felipinas"? Hint


Question 3 of 10
3. When did Dr. Jose Rizal die? Hint


Question 4 of 10
4. When was Manuel L. Quezon inaugurated? Hint


Question 5 of 10
5. When did Corregidor fall into the hands of the Japanese? Hint


Question 6 of 10
6. When did the Japanese attack the Philippines? Hint


Question 7 of 10
7. When did Bataan fall into the hands of the Japanese? Hint


Question 8 of 10
8. Who was the third and last military governor of the Philippines? Hint


Question 9 of 10
9. When did a civilian government replace the military government? Hint


Question 10 of 10
10. Who proposed the idea of the Philippine Autonomy Act? Hint





Most Recent Scores
Today : Guest 5: 5/10
Jun 13 2024 : Guest 24: 5/10
Jun 13 2024 : Guest 114: 4/10
Jun 13 2024 : Guest 175: 5/10
Jun 08 2024 : Guest 161: 1/10
Jun 07 2024 : RenzT: 8/10
Jun 06 2024 : Guest 158: 4/10
Jun 05 2024 : Guest 216: 6/10
Jun 05 2024 : Guest 58: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Between what years did the Orang Dampuans come to the Philippines?

Answer: Between 900 A.D. and 1200 A.D.

They were sailors from Southern Annam, now a part of Vietnam. They traded with people of Sulu called Buranuns.
2. Who was credited with naming the Philippines "Felipinas"?

Answer: Ruy Lopez de Villalobos

Ruy Lopez de Villalobos (1500-1544) named the archipelago in honor of Prince Philip of Asturias in 1544.
3. When did Dr. Jose Rizal die?

Answer: December 30, 1896

He was executed in Bagumbayan, now known as Rizal Park, by the Spaniards for his alleged part in the Philippine Revolution of 1896.
4. When was Manuel L. Quezon inaugurated?

Answer: November 15, 1935

He was the first President of the Commonwealth.
5. When did Corregidor fall into the hands of the Japanese?

Answer: May 6, 1942

The fall of Corregidor ended organized resistance against the Japanese occupation.
6. When did the Japanese attack the Philippines?

Answer: December 8, 1941

The Philippines was attacked - the day after Pearl Harbor - because it was an American colony.
7. When did Bataan fall into the hands of the Japanese?

Answer: April 9, 1942

The people who surrendered were forced to march from Mariveles, Bataan to San Fernando, Pampanga, without food or water. Some of them even drank from canals!This horrific event became known as the Bataan Death March.
8. Who was the third and last military governor of the Philippines?

Answer: General Arthur MacArthur

General Arthur MacArthur was the father of General Douglas MacArthur.
9. When did a civilian government replace the military government?

Answer: July 4, 1901

William H. Taft was the first civil governor, a title which was later changed to governor-general.
10. Who proposed the idea of the Philippine Autonomy Act?

Answer: William Atkinson Jones

It is also called Jones Law of 1916. In the introduction of the Jones Law, it said that the US would relinquish its powers once a stable government is established. Thank you for playing my quiz!
Source: Author kat_g

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us