FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about PreColonial Philippine History
Quiz about PreColonial Philippine History

Pre-Colonial Philippine History Quiz


What was life in the Philippines before the coming of the Spaniards? Find out by taking this quiz. I hope you enjoy it.

A multiple-choice quiz by mikejamillon. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Asian
  8. »
  9. Philippines

Author
mikejamillon
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
250,068
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
7269
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 83 (4/10), Guest 114 (5/10), Guest 180 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. After the Negritos, what was the second group of people who migrated by sea to the Philippines 3,000 to 8,000 years ago? Hint


Question 2 of 10
2. Foreign influences were evident on most aspects of Filipino culture - the Philippine languages, for example. Now, from which Asian language do these words came from, 'alam', 'hukom', and 'salamat'? Hint


Question 3 of 10
3. What is considered the earliest form of writing in the Philippines? Hint


Question 4 of 10
4. Who first introduced the Islamic religion in the Philippines? Hint


Question 5 of 10
5. Who commanded a large Chinese fleet, sent by Emperor Yung Lo of the Ming dynasty in 1402 to trade with the country at the same time establish colonies along the coast towns of the archipelago? Hint


Question 6 of 10
6. What province was in the earlier times became known far and wide as the 'provincia de Comintang'? Hint


Question 7 of 10
7. Marriage among the Filipinos in the past was long and complicated. You had to render services to the prospective bride's family, for example, by chopping wood or fetching water from a 'balon' for days or months or years! If you were lucky enough to be accepted, what did you call of the gift you were required to give to the girl's parents? Hint


Question 8 of 10
8. Who was the Supreme Being of the ancient Filipinos who, they believed, had created the universe? Hint


Question 9 of 10
9. While most of the children of the ancient times were taught at home, there existed formal schools in the Panay Island of Visayas. What were these schools called? Hint


Question 10 of 10
10. Where was the landing spot of the 10 Bornean datus who had escaped (along with their families) from the rule of their sultan, Makatunaw of Borneo? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 83: 4/10
Jun 13 2024 : Guest 114: 5/10
Jun 13 2024 : Guest 180: 3/10
Jun 12 2024 : Guest 143: 1/10
Jun 11 2024 : Guest 136: 6/10
Jun 08 2024 : Guest 112: 3/10
Jun 06 2024 : Guest 158: 4/10
Jun 05 2024 : Guest 112: 4/10
Jun 02 2024 : Guest 49: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. After the Negritos, what was the second group of people who migrated by sea to the Philippines 3,000 to 8,000 years ago?

Answer: Indonesians

The Indonesian people came into two waves. The first one, the 'Indonesians A', became the ancestors of the Ilongot people of the Sierra Madres. Both groups introduced the 'kaingin' system of farming which is still practised today in the forested areas of the Philippines.
2. Foreign influences were evident on most aspects of Filipino culture - the Philippine languages, for example. Now, from which Asian language do these words came from, 'alam', 'hukom', and 'salamat'?

Answer: Arabic

'Alam' means 'know'. 'Hukom' is a judge and 'salamat' means 'thanks'. These words were possibly brought by the Arab merchants and traders who came to the country in the 9th century.
3. What is considered the earliest form of writing in the Philippines?

Answer: Baybayin

This alphabet, often incorrectly referred to as 'alibata', consists of 17 letters of which three are vowels and fourteen are consonants.
4. Who first introduced the Islamic religion in the Philippines?

Answer: Makhdum

Mahdum (or Mudum or Makhdum) was an Arabic scholar who visited the island of Sulu in Mindanao in 1380 converting the natives there to Islam. After his death, Rajah Baginda, a prince, continued propagating the Islamic faith to the people of Sulu first started by Makhdum.
5. Who commanded a large Chinese fleet, sent by Emperor Yung Lo of the Ming dynasty in 1402 to trade with the country at the same time establish colonies along the coast towns of the archipelago?

Answer: Cheng Ho

The fleet consisted of more than sixty ships and had visited the islands of Mindoro and Sulu, Lingayen in the Pangasinan province and the Manila Bay.
6. What province was in the earlier times became known far and wide as the 'provincia de Comintang'?

Answer: Batangas

Comintang (or kumintang), originally a war song, became the love song of the ancient Filipinos. When sung, it is accompanied by dancing to the sound of the early musical instruments.
7. Marriage among the Filipinos in the past was long and complicated. You had to render services to the prospective bride's family, for example, by chopping wood or fetching water from a 'balon' for days or months or years! If you were lucky enough to be accepted, what did you call of the gift you were required to give to the girl's parents?

Answer: Bigay-kaya

It was sab-ong in Ilocano. The gift either consisted of a piece of land, a cow or pieces of gold. Bigay-suso was a kind of bribe given to the girl's mother.
8. Who was the Supreme Being of the ancient Filipinos who, they believed, had created the universe?

Answer: Bathala

Bathala is the highest deity and the lord of all the creation. Lalahon is the goddess of harvest while Sidapa is the god of death. The prayers and sacrifices offered to the gods were performed by the 'babayins' or 'katalonas'.
9. While most of the children of the ancient times were taught at home, there existed formal schools in the Panay Island of Visayas. What were these schools called?

Answer: bothoan

Here the Panay children were taught arithmetic, reading, religion and writing.
10. Where was the landing spot of the 10 Bornean datus who had escaped (along with their families) from the rule of their sultan, Makatunaw of Borneo?

Answer: San Joaquin, Panay Island

The 10 datus (chieftains) purchased land on which they could settle in from Marikudo. They were led by Datu Puti. Datu Puti later returned to Borneo via the Palawan route. Datu Balensusa and Dumangsol established their settlement in Batangas while the rest of the datus settled in Panay.
Source: Author mikejamillon

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us