FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Whos Who in Philippine History
Quiz about Whos Who in Philippine History

Who's Who in Philippine History Quiz


This quiz is all about the names that played a role in the course of Philippine history.

A multiple-choice quiz by mikejamillon. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Asian
  8. »
  9. Philippines

Author
mikejamillon
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
252,695
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
7838
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 5 (9/10), Guest 110 (5/10), Guest 83 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who led the longest revolt in the Philippines during the Spanish times? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the Spanish governor-general who ordered the deportation of Jose Rizal to Dapitan? Hint


Question 3 of 10
3. What was the name of the Filipino soldier who led the Cavite Mutiny of 1872? Hint


Question 4 of 10
4. Who wrote the "Kartilla", considered the 'bible' of the Katipunan movement? Hint


Question 5 of 10
5. Who created the designs for the Philippine national flag? Hint


Question 6 of 10
6. Who was the last general of the Filipino-American revolution to surrender to the Americans? Hint


Question 7 of 10
7. Which of the following former presidents died in a plane crash? Hint


Question 8 of 10
8. Who named the country 'Islas de San Lazaro'? Hint


Question 9 of 10
9. What was the name of Diego Silang's wife, who continued the revolt against the Spaniards in the Ilocos region after Diego's death? Hint


Question 10 of 10
10. Who was the hero of the Battle at Tirad Pass? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 5: 9/10
Today : Guest 110: 5/10
Today : Guest 83: 5/10
Jun 13 2024 : Guest 114: 7/10
Jun 13 2024 : Guest 180: 4/10
Jun 12 2024 : Guest 206: 4/10
Jun 12 2024 : Guest 165: 1/10
Jun 11 2024 : Guest 111: 5/10
Jun 11 2024 : Guest 111: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who led the longest revolt in the Philippines during the Spanish times?

Answer: Francisco Dagohoy

It lasted for 85 years (1744-1829). Francisco Dagohoy rose in rebellion because a Jesuit priest refused to give his brother, Sagarino, a Christian burial as he had died in a duel.
2. Who was the Spanish governor-general who ordered the deportation of Jose Rizal to Dapitan?

Answer: Gov. Gen. Eulogio Despujol

Jose Rizal was deported days after he founded the La Liga Filipina on July 6, 1892. La Liga Filipina, ostensibly a civic association composed of Filipinos that had as its motto 'Unus Instar Omnium' ('One Like All'), was considered by the Spanish authorities as "dangerous".
3. What was the name of the Filipino soldier who led the Cavite Mutiny of 1872?

Answer: Sergeant Lamadrid

Ferdinand La Madrid was a mestizo sergeant who led the mutiny after Spanish authorities subjected his co-soldiers at the Engineering and Artillery Corps to personal taxes from which they had previously been exempted. The taxes obliged them to pay a monetary sum and to do the "polo y servicio" or forced labor! (Source: Wikipedia article on the Cavite Munity).
4. Who wrote the "Kartilla", considered the 'bible' of the Katipunan movement?

Answer: Emilio Jacinto

Jacinto was the adviser on fiscal matters and secretary to Andrés Bonifacio, the leader of the Katipunan movement. The primer he wrote consisted of 13 teachings which the members of the (Katipunan) were expected to follow. "A life that is not dedicated to a noble cause is like a tree without a shade or a poisonous weed" was one of the 13 teachings. Jacinto was also the editor of the Katipunan newspaper called "Kalayaan", which translates to "Freedom".
5. Who created the designs for the Philippine national flag?

Answer: Emilio Aguinaldo

General Emilio Aguinaldo, while in exile in Hong Kong in 1897, conceived the design for the flag, drawing inspiration from the flags used by the Katipunan and the Cuban revolutionaries. The flag had blue and red horizontal bands with a white triangle at the flag's left side.

Inside the triangle was a yellow sun with eight rays, representing the first eight provinces which had revolted against the Spaniards. At each corner of the triangle were the three stars for the three main islands of the Philippines (Luzon, Visayas and Mindanao).

The flag was sewn by Agoncillo with her daughter Lorenza, and Doña Delfina Herbosa de Natividad, Jose Rizal's niece.
6. Who was the last general of the Filipino-American revolution to surrender to the Americans?

Answer: Simeon Ola

He surrendered through Colonel Bandholtz in Guinobatan, Albay Province on September 25, 1903 and then took the oath of allegiance to the United States.
7. Which of the following former presidents died in a plane crash?

Answer: Ramon Magsaysay

On March 16, 1957, he, together with some friends and newspapermen went to Cebu on a speaking engagement. At a little past midnight, March 17, he boarded on the plane 'Mt. Pinatubo' for Manila. The plane unfortunately crashed into a mountain in Cebu. He and his companions were killed, except for Néstor Mata, a newspaperman.
8. Who named the country 'Islas de San Lazaro'?

Answer: Ferdinand Magellan

It was Easter Sunday then, March 31, 1521, the feast day of St. Lazarus.
9. What was the name of Diego Silang's wife, who continued the revolt against the Spaniards in the Ilocos region after Diego's death?

Answer: Gabriela

Gabriela Silang - her full name was María Josefa Gabriela Cariño Silang. She was the first Filipino woman to lead a revolt against the Spaniards. She led the group for four months after her husband's death before she was captured and executed in Vigan, Ilocos Sur on September 20, 1763.
10. Who was the hero of the Battle at Tirad Pass?

Answer: Gregorio del Pilar

The Battle of Tirad Pass, sometimes referred to as the "Philippine Thermopylae", was a battle in the Philippine-American War fought on December 2, 1899 in Tirad Pass,a narrow trail leading to Cervantes, a town in Ilocos Sur. The 60-man Filipino contingent was commanded by Brigadier General Gregorio del Pilar but they were later defeated by the American soldiers under Major Peyton C. March. Del Pilar was "one of the youngest generals in the Philippine Revolutionary Forces during the Philippine Revolution and the Philippine-American War." Of the 60 Filipinos, 52, including Del Pilar, were either killed or wounded.
Source: Author mikejamillon

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us