FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Glimpses at Filipino History
Quiz about Glimpses at Filipino History

Glimpses at Filipino History Trivia Quiz


Do you want to test how well you know my country? Try this quiz!

A multiple-choice quiz by timmymuskra. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Asian
  8. »
  9. Philippines

Author
timmymuskra
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
96,154
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
8455
Last 3 plays: Guest 5 (9/10), Guest 110 (6/10), Guest 114 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. What was the first book published in the Philippines? Hint


Question 2 of 10
2. Who fought the Spanish government because the government did not give a formal funeral ceremony for his brother? Hint


Question 3 of 10
3. During the Japanese occupation of the Philippines, a Filipino president was appointed by the Japanese. Who was he? Hint


Question 4 of 10
4. What term was used for those women who were used by Japanese soldiers to gratify their lust? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these was a US president during the 'American Era' in the Philippines? Hint


Question 6 of 10
6. On 1901, an institution was established by the Americans for aspiring educators. What is the present name of this institution? Hint


Question 7 of 10
7. From which language is the Filipino vernacular largely derived? Hint


Question 8 of 10
8. When did the original Edsa (People's Power) Revolution begin? Hint


Question 9 of 10
9. What place in the Philippines is also known as the "walled city"? Hint


Question 10 of 10
10. What act is also known as the "Martial Law" act? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 5: 9/10
Today : Guest 110: 6/10
Jun 13 2024 : Guest 114: 10/10
Jun 13 2024 : Guest 180: 6/10
Jun 10 2024 : Guest 110: 8/10
Jun 10 2024 : Guest 112: 8/10
Jun 09 2024 : Guest 49: 7/10
Jun 06 2024 : Guest 112: 4/10
Jun 05 2024 : Guest 58: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the first book published in the Philippines?

Answer: Doctrina Christiana

This book was published during the Spanish period and contains prayers and some religious acts and beliefs that all Catholics should follow.
2. Who fought the Spanish government because the government did not give a formal funeral ceremony for his brother?

Answer: Francisco Dagohoy

The ceremony was denied by the frailes (Spanish priest) because the brother of Dagohoy was accused of being an enemy of the Church.
3. During the Japanese occupation of the Philippines, a Filipino president was appointed by the Japanese. Who was he?

Answer: Jose P. Laurel Sr.

It was run by the Japanese and was of course a puppet government.
4. What term was used for those women who were used by Japanese soldiers to gratify their lust?

Answer: comfort women

"Comfort Women" was derived from the word 'comfort room' where Japanese soldiers satisfied their lust.
5. Which of these was a US president during the 'American Era' in the Philippines?

Answer: Franklin Roosevelt

It was Roosevelt who granted the Philippines a "Commonwealth Government".
6. On 1901, an institution was established by the Americans for aspiring educators. What is the present name of this institution?

Answer: Philippine Normal University

This institution was first named "Philippine Normal School" and then "Philippine Normal College". An act signed by former President Aquino granted the school's university status.
7. From which language is the Filipino vernacular largely derived?

Answer: Tagalog

Almost 65% of the total population of the Philippines that use Tagalog in communication.
8. When did the original Edsa (People's Power) Revolution begin?

Answer: February 22, 1986

This massive action by the Filipinos was made through the effort of Fidel V. Ramos and Juan Ponce Enrile (they are both secretaries on Marcos cabinet) and were backed by Cardinal Sin. The Edsa Revolution overthrew President Ferdinand Marcos.
9. What place in the Philippines is also known as the "walled city"?

Answer: Intramuros

It was built by the Spaniards and only whites (and certain others classed as whites), were allowed to live there in Spanish colonial times. It was completely destroyed during the World War II but has been rebuilt and is considered one of the famous tourist attractions in the Philippines.
10. What act is also known as the "Martial Law" act?

Answer: Proclamation 1081

This dictatorial proclamation made in September 1972 sparked off a revolution and chaos. It gave the President the wide ranging powers including the right to nominate his successor.
Source: Author timmymuskra

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us