FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Philippines under Spanish Rule
Quiz about The Philippines under Spanish Rule

The Philippines under Spanish Rule Quiz


The Philippines were ruled by Spain for more than three centuries. Time to test your knowledge.

A multiple-choice quiz by miss_april. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Asian
  8. »
  9. Philippines

Author
miss_april
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
294,594
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
6827
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 5 (14/15), Guest 83 (11/15), Guest 114 (14/15).
- -
Question 1 of 15
1. The Hispanic Period had started in the Philippines in 1500s. Who was the first Governor of the Philippines? Hint


Question 2 of 15
2. For how many years did Spanish rule last in the Philippines?

Answer: (ranges from 300 to 350 years)
Question 3 of 15
3. Raja Lakandula and Raja Sulayman revolted against Governor Guido de Lavezaris, because of the abuses by the Spaniards. What is the revolt called? Hint


Question 4 of 15
4. Which one of these Philippine revolts during the Hispanic period lasted longest? Hint


Question 5 of 15
5. In 1762-1763 the most popular revolt took place in Ilocos. Diego and Gabriela Silang had defended Ilocos from the Spanish authorities. Identify the relationship of the Silangs. Hint


Question 6 of 15
6. The Religious Revolt of Hermano Pule took seventeen months to quell. The root of this revolt came from this kind of order The One, this author described was a ___________________________. Hint


Question 7 of 15
7. Which of these priests was executed by Governor-General Rafael de Izuquierdo in 1872? Hint


Question 8 of 15
8. Dr. Jose Protacio Rizal is Philippines' national hero because of his large contribution to independence during the 19th century. What was his main weapon against the Spaniards? Hint


Question 9 of 15
9. Jose Rizal and other Illustrados (Spanish for Filipino intellectuals) had established this group of propaganda writers. The name of this progressive society newspaper against Spain was _______________.

Answer: (2 words, English translation is also accepted)
Question 10 of 15
10. July 1892: La Liga Filipina (Spanish for "The Philippine League") was established by Dr. Jose Rizal in Tondo, Manila.


Question 11 of 15
11. Andres Bonifacio talked personally to Rizal during the later's exile in Dapitan.


Question 12 of 15
12. Filipinos remembered Dr. Jose Rizal as the patriot of the masses. He was executed by the Spanish authorities in Luneta (Bagumbayan by then), Manila in December 30, 1896. Which of these capital punishments was used to execute him?

Hint


Question 13 of 15
13. The massive raid in the printing press of "Diario de Manila" (Spanish for "The Newspaper of Manila") had alarmed the Katipunan members due to the arrest of their several comrades. After the second general meeting, these men decided to tear up this important document. Which of these was it? Hint


Question 14 of 15
14. The Tejeros Convention happened in which Philippine province? Hint


Question 15 of 15
15. The Spanish-American War brought an end to Spanish rule. In May 1898, the Americans, under Commodore George Dewey won "The Battle of ______ ______". Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 5: 14/15
Today : Guest 83: 11/15
Jun 13 2024 : Guest 114: 14/15
Jun 13 2024 : Guest 180: 7/15
Jun 11 2024 : Guest 103: 8/15
Jun 11 2024 : Guest 136: 10/15
Jun 10 2024 : Guest 49: 15/15
Jun 10 2024 : Guest 110: 11/15
Jun 09 2024 : Guest 49: 12/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Hispanic Period had started in the Philippines in 1500s. Who was the first Governor of the Philippines?

Answer: Miguel Lopez de Legazpi

In 1572, Miguel Lopez de Legazpi became the first Governor of the Philippines and established a government together with Augustinian and Dominican friars.
2. For how many years did Spanish rule last in the Philippines?

Answer: 333

The Spaniards occupied the Philippines from 1565 to 1898, exactly 333 years. Spanish rule ended after the signing of the Treaty of Paris in 1898, which withdrew Spain from the Philippines, Guam, Cuba and Puerto Rico.
3. Raja Lakandula and Raja Sulayman revolted against Governor Guido de Lavezaris, because of the abuses by the Spaniards. What is the revolt called?

Answer: Manila Revolt

The successor to Miguel Lopez de Legaspi, Governor-General Guido Lavezaris, had sequestered all the properties of the Rajahs. The revolt failed because of the loyalty of the Spanish and Filipino troops to the Governor-General.
4. Which one of these Philippine revolts during the Hispanic period lasted longest?

Answer: Dagohoy Revolt

The Dagohoy Revolt of 1744-1829 was the longest in the history of the Philippines. Francisco Dagohoy was mourning for his dead brother, when a Spanish priest refused to give the latter a Christian burial. He called his supporters all over Bohol to fight against the injustice. Twenty Governor-Generals tried to stop the Boholanos (resident of Bohol) from rebelling but they failed. Unfortunately, Dagohoy died in 1827 (cause of death unknown) and the revolt had ended as Dagohoy's supporters making their last stand. Victory went to the Spaniards, under Governor General Mariano Ricafort.

Other details (by revolt and years): Palaris Revolt - 3 years, Parang and Upay revolt - 13 years, Camerino revolt - 4 years.
5. In 1762-1763 the most popular revolt took place in Ilocos. Diego and Gabriela Silang had defended Ilocos from the Spanish authorities. Identify the relationship of the Silangs.

Answer: husband and wife

The Silang revolt took place during the British invasion of the Philippines. In 1763, the revolutionary leader Diego Silang was killed by his friend, Miguel Vicos; and his wife Gabriela Silang (the "Joan of Arc" of Ilocos) continued the revolt for her husband's death. The Ilocanos were defeated and Gabriela was executed by the Spaniards, ending the Silang Revolt.
6. The Religious Revolt of Hermano Pule took seventeen months to quell. The root of this revolt came from this kind of order The One, this author described was a ___________________________.

Answer: Religious Order

Apolinario "Hermano Pule" de la Cruz had started his own religious order named "Confradia de San José" (Spanish for "Confraternity of Saint Joseph") which was banned by the Spanish authorities. In June 1840, Hermano Pule and his supporters fought against the Spaniards, but they still failed. The Pule Revolt ended with the execution of de la Cruz in 4th of November, 1841.

Updated 26th June, 2009: miss april changed the FITB to MC, to avoid further confusion to each quiz players. To the one who PM'd me, thanks for the correction (I forgot your name, sorry being busy for almost everyday - no time to get into the FunTrivia!)
7. Which of these priests was executed by Governor-General Rafael de Izuquierdo in 1872?

Answer: all of them were executed

Governor General Rafael de Izquierdo had the three priests, Mariano Gomez, Jose Burgos, and Jacinto Zamora (also known as "Gomburza") garotted at Cavite in February 17, 1872.

Additional info: Jose Rizal's "El Filibusterismo" ("The Reign of Greed") was dedicated to these priests in 1891, almost two decades after the execution.
8. Dr. Jose Protacio Rizal is Philippines' national hero because of his large contribution to independence during the 19th century. What was his main weapon against the Spaniards?

Answer: Pen

The proverb "the pen is mightier than the sword" was used with reference to novelists like him. His many literary works include the novels "Noli Me Tangere" ("Touch Me Not"), "El Filibusterismo" ("The Reign of Greed"), and the poem "Mi Ultimo Adios" ("Farewell, Beloved Country").
9. Jose Rizal and other Illustrados (Spanish for Filipino intellectuals) had established this group of propaganda writers. The name of this progressive society newspaper against Spain was _______________.

Answer: La Solidaridad

La Solidaridad ("The Solidarity") was created in Barcelona, Spain on 13th December, 1888. These Illustrados used the pen to express their freedom of speech against the corrupt Spanish rulers.

Some of the Propaganda writers were Dr. Jose Rizal, Marcelo Del Pilar, Antonio Luna, Jose Ma. Panganiban, among others.

Udated 14th of December: I have added the word newspaper in the question. Credits to merliebrainy for the corrections.
10. July 1892: La Liga Filipina (Spanish for "The Philippine League") was established by Dr. Jose Rizal in Tondo, Manila.

Answer: true

La Liga Filipina (The Philippine League) was created to establish a civil organization for peace and unity. It became inactive four days after Rizal was secretly arrested and exiled to Dapitan. Later, the organization was divided into two: The Katipunans ("Freedom", a group of revolutionary men) and the Cuerpo de Compromisarios ("Body of Delegates", a group that supported La Solidaridad/The Solidarity).
11. Andres Bonifacio talked personally to Rizal during the later's exile in Dapitan.

Answer: No

Ex-La Liga Filipina (Spanish for "The Philippine League") member and Katipunan ("Freedom" in FIlipino) founder, Andres Bonifacio, and his chancellors had decided to persuade Dr. Rizal to join the Katipunans. The Katipunan group sent Pio Valenzuela, Dr. Rizal's friend, for the group's appeal but Rizal refused to engage in violence.
12. Filipinos remembered Dr. Jose Rizal as the patriot of the masses. He was executed by the Spanish authorities in Luneta (Bagumbayan by then), Manila in December 30, 1896. Which of these capital punishments was used to execute him?

Answer: Shooting

During the Spanish period, the garotte and shooting were the most common methods of execution in the Philippines. In Dr. Rizal's case, he was shot by the firing squad on the morning of 30th December, 1896 for treason (against Spain).
13. The massive raid in the printing press of "Diario de Manila" (Spanish for "The Newspaper of Manila") had alarmed the Katipunan members due to the arrest of their several comrades. After the second general meeting, these men decided to tear up this important document. Which of these was it?

Answer: residence certificates

The cause of "Cry of Pugadlawin" (The word "cry" here means a rallying call or signal and "Pugadlawin" means hawk's nest in Filipino): The Katipunan existence was revealed by Teodoro Patiño to his sister and later told to a priest about the organization. The Spanish authorities had arrested and executed several Katipunan members after the raid on the printing press.

As the sign of commitment to the Katipunans, Bonifacio and the large group of Katipuneros tore up a "cedula" (Spanish for residence certificate) in Pugadlawin, Balintawak. The Katipunans dominated the first battle in Calookan with the small victory but they retreated in Mandaluyong, then in Balara after the Spanish reinforcements had defeated the forces of the revolutionaries.
14. The Tejeros Convention happened in which Philippine province?

Answer: Cavite

Bonifacio was in negotiations aimed at uniting the Katipuan factions in Tejeros, Cavite. He was invited by Magdalo to settle the governorship of the country, but Magdalo settled for revolutionary government and Magdiwang ("Celebrate" in Filipino) agreed to retain Katipunan.
15. The Spanish-American War brought an end to Spanish rule. In May 1898, the Americans, under Commodore George Dewey won "The Battle of ______ ______".

Answer: Manila Bay

"The Battle of Manila Bay" had lasted only few hours during 1st of May 1898. The USS Olympia and the fleet of ships under U.S. Navy's Asiatic Squadron Commander, Commodore George Dewey had dominated the Manila Bay. The battle lasted only a few hours till the Spanish fleet under Admiral Patricio Montojo was defeated.

The Americans also helped the Filipinos to free the rest of the country. Emilio Aguinaldo came back from exile in Hong Kong and declared independence in Cavite on 12th June 1898.
Source: Author miss_april

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us