FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Philippine Government History The Republic
Quiz about Philippine Government History The Republic

Philippine Government History (The Republic) Quiz


The Republic of the Philippines was established after independence from Spain in 1898, and from the US in 1946. Some of the events are related here. Good luck!

A multiple-choice quiz by miss_april. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Asian
  8. »
  9. Philippines

Author
miss_april
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
294,436
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
5842
Last 3 plays: Guest 83 (5/10), Guest 114 (9/10), Guest 180 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. The First Republic of the Philippines was established during a war. Which one? Hint


Question 2 of 10
2. Who won the first Philippine National Presidential Election? Hint


Question 3 of 10
3. During the World War II, the "Puppet Government" (Second Republic) was set up in the Philippines during Japan's occupation of the country. The name of the lawyer-politician appointed by the Japanese was Sergio Osmeņa.


Question 4 of 10
4. Manuel Roxas became the last Commonwealth President before the Philippines gained independence from United States.


Question 5 of 10
5. This late lawyer-politician from Ilocos had served two Republics, and the longest seated President of the Philippines. His name was _____________________.

Answer: (first and last name)
Question 6 of 10
6. This former Senator, Benigno "Ninoy" Aquino was shot at Manila International Airport after seven years in exile. When did this assassination happened? Hint


Question 7 of 10
7. 1986: Three years after Benigno "Ninoy" Aquino's death, the battle cries of the nation had changed. The Filipinos protested in the streets using prayers and flowers, instead of knives and guns. What was the name of this revolution?

Answer: (2 or 3 words)
Question 8 of 10
8. Two significant events happened on this day in Philippine history:
1. The revolution ended when the former president and his family fled to the United States.
2. Corazon Aquino and Salvador Laurel were sworn in as President and Vice-President, respectively.

Which day was it?
Hint


Question 9 of 10
9. Former film actor-politician Joseph "Erap" Estrada was also ousted by the following revolt of People Power, called EDSA 2 in 2001. He faced the impeachment trial for which of these violations? Hint


Question 10 of 10
10. Gloria Macapagal-Arroyo, the President after the 2001 People Power Revolution, had also faced controversies regarding her administration status. One of these was in regard to the elections in May 2004. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 83: 5/10
Jun 13 2024 : Guest 114: 9/10
Jun 13 2024 : Guest 180: 5/10
Jun 11 2024 : Guest 136: 8/10
Jun 10 2024 : Guest 110: 4/10
Jun 06 2024 : Guest 158: 10/10
Jun 05 2024 : Guest 58: 9/10
Jun 05 2024 : Guest 112: 8/10
Jun 05 2024 : Guest 136: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The First Republic of the Philippines was established during a war. Which one?

Answer: Philippine-American War

Emilio Aguinaldo, the very first Philippine President, ruled from 1898 to 1901 in Malolos, Bulacan. The conflict between the First Republic and the United States of America had started the "Philippine-American War" or also called "Philippine Insurrection". This war had lasted for three years (1899-1902).
2. Who won the first Philippine National Presidential Election?

Answer: Manuel Luis Quezon

The first Philippine President of the Commonwealth and the "Father of the Philippine language", Manuel L. Quezon (1935-1944) was recognized by the US after the Philippines gained self-government in 1916. He won the elections in 1935 against First Republic President Emilio Aguinaldo and Bishop Gregorio Aglipay.
3. During the World War II, the "Puppet Government" (Second Republic) was set up in the Philippines during Japan's occupation of the country. The name of the lawyer-politician appointed by the Japanese was Sergio Osmeņa.

Answer: False

1941-1945: World War II affected not only the Philippines but also the Allied and Axis Powers around the world. Sergio Osmeņa was the First Vice President of the Philippines (1935-1944) before he became the successor to Manuel L. Quezon, who died of tuberculosis in New York.

Jose P. Laurel's presidency had put him in danger because of his collaboration with the Japanese. He was selected by the National Assembly to serve as the 3rd President of the Philippines, but he was nearly shot.
4. Manuel Roxas became the last Commonwealth President before the Philippines gained independence from United States.

Answer: True

The successor to Sergio Osmeņa as the third and last Commonwealth President, Manuel Roxas served the Commonwealth for only 37 days (28th of May - 4th of July 1946). He became the President of the Third Republic of the Philippines on July 4, 1946 until his death in 1948.
5. This late lawyer-politician from Ilocos had served two Republics, and the longest seated President of the Philippines. His name was _____________________.

Answer: Ferdinand Marcos

He served 21 years as the President until "People Power Revolution" in February 1986. He was the 6th President of the Third Republic (1969-1973), First Prime Minister/New Society President (1978-1981), and also the First President of the 4th Republic (1981-1986) of the Philippines.
6. This former Senator, Benigno "Ninoy" Aquino was shot at Manila International Airport after seven years in exile. When did this assassination happened?

Answer: 21st of August 1983

The late Senator Benigno "Ninoy" Aquino's death had shocked the whole Philippines because of the assasination in Manila Internation Airport. Almost 2 million people came to express their condolences to his family. The 21st of August is now a national holiday in the Philippines.
7. 1986: Three years after Benigno "Ninoy" Aquino's death, the battle cries of the nation had changed. The Filipinos protested in the streets using prayers and flowers, instead of knives and guns. What was the name of this revolution?

Answer: EDSA

Despite Marcos winning against Ninoy's widow, Corazon Aquino, some of his supporters said that the results of the February 7 snap election were unreliable because of malpractice.

Two of the officials, former President Fidel Ramos (Vice Chief of Staff of the Armed Forces) and Senator Juan Ponce Enrile (Minister of Defense), had supported Ninoy's widow as the victorious president. The late Manila Archbishop Jaime Cardinal Sin, had also supported these officials and called the nation to support the movement for change, via Radio Veritas.
8. Two significant events happened on this day in Philippine history: 1. The revolution ended when the former president and his family fled to the United States. 2. Corazon Aquino and Salvador Laurel were sworn in as President and Vice-President, respectively. Which day was it?

Answer: 25th February 1986

On the morning of February 25, 1986, Corazon Aquino and Salvador Laurel took their oaths as President and Vice-President on the same day in the Club Filipino, San Juan in the presence of Supreme Court Associate Justice Claudio Teehankee. President Marcos fled to the US on the same day and stayed in exile until his death in 1989.
9. Former film actor-politician Joseph "Erap" Estrada was also ousted by the following revolt of People Power, called EDSA 2 in 2001. He faced the impeachment trial for which of these violations?

Answer: All of these are true

Former President Joseph Estrada, was the first President to face and to lose from the impeachment trial on-air.

2000: Some of the senators were accusing the President for receiving millions of Pesos from the operations of "jueteng". This expose had widespread to open the impeachment trial against President Estrada.

January 2001: Most of the senators voted "NO" for opening the confidential documents for the "Jose Velarde" account. People, including the People Power 1 advocates, went to EDSA (abbreviation for "Epipanio de los Santos") Shrine to protest against President Estrada that lasted for 4 days.
10. Gloria Macapagal-Arroyo, the President after the 2001 People Power Revolution, had also faced controversies regarding her administration status. One of these was in regard to the elections in May 2004.

Answer: Hello Garci Scandal

Mrs. Arroyo and former Commission on Elections Chairman Virgilio "Garci" Garcillano were both involved in "Hello Garci" Scandal because of the wiretapped conversation between them. There were some attempts to impeach the President many times from 2005, but they failed.
Source: Author miss_april

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us