FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Portugal The First Civil War 18281834
Quiz about Portugal The First Civil War 18281834

Portugal: The First Civil War (1828-1834) Quiz


Test your knowledge of Portugal's first civil war, fought between 1828 and 1834. Have fun by learning.

A multiple-choice quiz by JAM411. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. European
  8. »
  9. Portuguese

Author
JAM411
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
342,720
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
193
- -
Question 1 of 10
1. The first civil war fought on Portuguese soil is also known by another name. What is it? Hint


Question 2 of 10
2. Both sides in the conflict were led by two brothers, Dom Pedro and Dom Miguel.


Question 3 of 10
3. The two sides in the conflict represented two opposing political philosophies which confronted each other all over Europe for the rest of the nineteenth century. I am talking about ...? Hint


Question 4 of 10
4. What event led to the beginning of the civil war? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these regions was the only one not to swear fidelity to Dom Miguel? Hint


Question 6 of 10
6. What was the name of the beach where the liberal forces landed in Porto? Hint


Question 7 of 10
7. How long did the siege of Porto last? Hint


Question 8 of 10
8. Which country supported the liberal army during the conflict? Hint


Question 9 of 10
9. What treaty brought the civil war to an end? Hint


Question 10 of 10
10. Dom Pedro was severely criticized within his political circle for showing mercy to his brother by letting him leave the country without trial.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 13 2024 : superhooppete: 5/10
May 02 2024 : Joey7675: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first civil war fought on Portuguese soil is also known by another name. What is it?

Answer: The Liberal Wars

This term is most commonly used by the Portuguese historians to identify the conflict fought in Portugal between 1828 and 1834. This war has been referred to also as The Miguelite War and The War of the Two Brothers.
2. Both sides in the conflict were led by two brothers, Dom Pedro and Dom Miguel.

Answer: True

Dom Pedro and Dom Miguel were sons of King Dom Joao VI. After the death of Dom Joao VI, Dom Pedro IV, the natural heir and at that time emperor of the newly proclaimed Empire of Brazil, abdicated the throne in favor of his daughter, the future Queen of Portugal, Dona Maria II, who was commited to marry her uncle, Dom Miguel, according to the succession settlement, which stipulated the confirmation of the Constitutional Monarchy in Portugal.

In 1828, Dom Miguel betrayed this settlement by abolishing all the liberal reforms and declared war on his brothers and followers of the Constitutional Charter.
3. The two sides in the conflict represented two opposing political philosophies which confronted each other all over Europe for the rest of the nineteenth century. I am talking about ...?

Answer: Liberalism and Absolutism

The confrontation between Liberalism and Absolutism started with the French Revolution in 1789, spread with the Napoleonic Wars to the rest of Europe and was present in the Europe's major transformations and revolutions during the nineteenth century.
4. What event led to the beginning of the civil war?

Answer: Dom Miguel's betrayal of his loyalty to the Constitutional Charter

After swearing loyalty to the Consitutional Charter, Dom Miguel, supported by the church and landowners, dissolved all the liberal institutions, such as the Chamber of Deputies and the Chamber of Peers, and reinstated absolutism in Portugal.
5. Which of these regions was the only one not to swear fidelity to Dom Miguel?

Answer: Ilha Terceira

This Azorian island was the only Portuguese region to reject DomMiguel's proclamation as the new king of Portugal and to swear loyalty to Dona Maria II, the daughter of Dom Pedro, and the liberal cause. It was from this island that the liberals started their fight against Dom Miguel and the absolutists.
6. What was the name of the beach where the liberal forces landed in Porto?

Answer: The Beach of the Thieves

Coming from Ilha Terceira (Azores) to the continent with the help of British ships, the liberals landed in the north of Portugal at this beach in 1832 and from here they moved towards the city of Porto. Today this beach is known as "The Beach of Memory".
7. How long did the siege of Porto last?

Answer: 1 year and 1 month

The liberal troops were besieged by the absolutist forces from July of 1832 to August of 1833. During this time the liberal cause was embraced by the people of Porto who helped the armies of Dom Pedro against the permanent attacks of the Miguelite troops.
8. Which country supported the liberal army during the conflict?

Answer: Great Britain

London and the liberals reached an agreement shortly after the war started. This agreement secured and increased British trade interests in Portugal in exchange for logistic aid to the liberal cause. Duque de Palmela was the man responsible for this settlement.

The mutual sympathy between Austria and the absolutists was also not well viewed in Britain, which at the time was resisting any extention of Austrian influence in southern Europe.
9. What treaty brought the civil war to an end?

Answer: Convention of Évora Monte

The Convention of Évora Monte was signed on 26 May of 1834 by thus ending six years of internal conflict. As a result of the convention Dom Miguel was forced into exile and absolutism was abolished in Portugal once and for all.
10. Dom Pedro was severely criticized within his political circle for showing mercy to his brother by letting him leave the country without trial.

Answer: True

Dom Pedro was much criticized within the liberal cause due to this decision stipulated in the Convention of Évora Monte. Dom Pedro was more concerned with getting the country united in peace and felt that applying some kind of punishment to his brother could lead to more resentment and spark a new civil war. However, his supporters wanted to try his brother for treason.
Source: Author JAM411

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us