FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Portugals First Republic
Quiz about Portugals First Republic

Portugal's First Republic Trivia Quiz


A short quiz about Portugal's First Republic (1910-1926). Test your knowledge about this period of Portuguese history and have fun.

A multiple-choice quiz by JAM411. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. European
  8. »
  9. Portuguese

Author
JAM411
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
342,649
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
210
- -
Question 1 of 10
1. Where did the very first proclamation of a republic in Portugal take place? Hint


Question 2 of 10
2. What was the main reason behind the establishment of the Republic in 1910? Hint


Question 3 of 10
3. Who was the first constitutional president of Portugal? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these republicans was able to balance the Portuguese finances for the first time in decades, achieving a surplus in the budget of 1913? Hint


Question 5 of 10
5. This president was called "President-King" by the well-known Portuguese poet Fernando Pessoa. Hint


Question 6 of 10
6. What event prompted the German government to declare war on Portugal in 1916? Hint


Question 7 of 10
7. How many days did the republican government with the shortest period of office actually last? Hint


Question 8 of 10
8. How did the First Republic in Portugal end? Hint


Question 9 of 10
9. Who was the last prime minister under the first republican regime? Hint


Question 10 of 10
10. Which of these best describes how the First Republic of Portugal is remembered? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where did the very first proclamation of a republic in Portugal take place?

Answer: Porto

In 1891, there was a brief republican coup in Porto against the king, Carlos I, due to the Ultimatum Crisis of 1890-91 resulting from Britain's demand that Portugal renounce all claims to territory between Mozambique and Angola. (Britain wanted this territory for what soon became Southern and Northern Rhodesia and Nyasaland - the modern Zimbabwe, Zambia and Malawi).

The Republic was proclaimed at the Municipal Chamber of Porto, but within 24 hours all the rebels were arrested and the coup was easily smashed.
2. What was the main reason behind the establishment of the Republic in 1910?

Answer: The weakness of the monarchic institutions and lack of popular support for the king

On October 5, 1910, there was very little active, widespread support in the country for the Republic but, rather, popular dissatisfaction with the monarchy due to the many scandals which had undermined its political credibility.
3. Who was the first constitutional president of Portugal?

Answer: Manuel de Arriaga

Manuel de Arriaga was elected the first president of Portugal by the Congress in 1911. In this election he defeated Bernardino Machado who was supported by the Republic's most preeminent figure, Afonso Costa. Manuel de Arriaga resigned from his post in 1915 due to the permanent institutional conflict with Afonso Costa, who managed to get Bernardino Machado elected in the next presidential election in 1915.
4. Which of these republicans was able to balance the Portuguese finances for the first time in decades, achieving a surplus in the budget of 1913?

Answer: Afonso Costa

As the Finance Minister, Afonso Costa was the man responsible for the surplus of 1913, the first in Portugal since the budget of 1893.
5. This president was called "President-King" by the well-known Portuguese poet Fernando Pessoa.

Answer: Sidónio Pais

Sidónio Pais (1872-1918) was also the only president to be elected by popular vote in 1918 and the only one to die still as president. He was shot by a deranged army veteran at the Rossio Station in Lisbon within a year of his election. He is considered a precursor of Fascism by many scolars.
6. What event prompted the German government to declare war on Portugal in 1916?

Answer: The seizure of German ships by Portuguese officials

The republican government wanted to join the Entente forces in 1916 and go to war against Germany. This incident was a delberate provocation in order to get a declaration of war from Germany. Despite this, and despite official Portuguese neutrality until 1916, both countries were already fighting each other in Africa.
7. How many days did the republican government with the shortest period of office actually last?

Answer: 0

The eighteenth republican government didn't even take possession of its executive functions at the inauguration ceremony on 15th January 1920 due to the violent protests against the composition of the executive.
8. How did the First Republic in Portugal end?

Answer: Military coup

A military coup in 28 May 1928 brought to an end the first republican experience and established a military dictatorship until the arrival of António Oliveira Salazar to the government as Finance Minister in 1928. He established a civil dictatorship which lasted 48 years.
9. Who was the last prime minister under the first republican regime?

Answer: António Maria da Silva

António Maria da Silva headed the last republican government, which had a very short existence, like the majority of the republican governments during this period.
10. Which of these best describes how the First Republic of Portugal is remembered?

Answer: A turbulent period

In just 16 years of its existence, the Republic had 45 governments, eight presidents, at least four coups, a president and a prime minister killed in office, several assassination attempts, riots, very frequent strikes, and permanent political and economic instability. It is regarded as the most turbulent period in Portuguese history.
Source: Author JAM411

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us