FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Portuguese History
Quiz about Portuguese History

10 Question History Quiz: Portuguese History | European


Test your knowledge of Portugal and its history.

A multiple-choice quiz by rmatera. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. European
  8. »
  9. Portuguese

Author
rmatera
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
29,093
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1647
Last 3 plays: Guest 203 (1/10), Guest 94 (6/10), Guest 92 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who was the last King of Portugal? Hint


Question 2 of 10
2. Who discovered the Cape of Good Hope in 1487? Hint


Question 3 of 10
3. In 1974, Portugal's long-standing dictatorship was overthrown by a coup d'etat led by the armed forces. What was this non-violent revolution called? Hint


Question 4 of 10
4. Who 'discovered' Brazil in 1500? Hint


Question 5 of 10
5. Who wrote the national epic poem 'Os Lusiadas'? Hint


Question 6 of 10
6. Also known as the Western Islands, this archipelago was settled by Portugal around 1427, what islands are these? Hint


Question 7 of 10
7. When was the first Constitution of the Republic proclaimed? Hint


Question 8 of 10
8. When did Portugal join the European Union? Hint


Question 9 of 10
9. When was the earthquake that destroyed Lisbon, the capital, and killed 50,000 people? Hint


Question 10 of 10
10. Who is credited with starting the 'Age of Exploration'? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 12 2024 : Guest 203: 1/10
Jun 12 2024 : Guest 94: 6/10
May 29 2024 : Guest 92: 5/10
May 09 2024 : Guest 120: 4/10
May 06 2024 : Guest 62: 5/10
Apr 28 2024 : Guest 2: 7/10
Apr 24 2024 : Guest 99: 5/10
Apr 24 2024 : Guest 106: 2/10
Apr 21 2024 : Guest 90: 0/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the last King of Portugal?

Answer: D. Manuel II

Manuel II became King after his father, D. Carlos, and his brother, Prince Luis Filipe, were assassinated. In 1910, Manuel II fled to exile to England.
2. Who discovered the Cape of Good Hope in 1487?

Answer: Bartolomeu Dias

Dias named it the "Cape of Storms". The name "Cape of Good Hope" was given to it by King John II, as an omen of the new discoveries to come.
3. In 1974, Portugal's long-standing dictatorship was overthrown by a coup d'etat led by the armed forces. What was this non-violent revolution called?

Answer: Carnation Revolution

The overthrow of the regime was a bloodless coup. The "Velvet Revolution" was the name given to the overthrow of the Communist régime in Czechoslvakia in 1989.
4. Who 'discovered' Brazil in 1500?

Answer: Pedro Alvares Cabral

Brazil and Portugal celebrated the 500th anniversary of the exploration of Brazil in the year 2000.
5. Who wrote the national epic poem 'Os Lusiadas'?

Answer: Luis de Camoes

'Os Lusiadas' is the recounting of the explorations of Vasco da Gama.
6. Also known as the Western Islands, this archipelago was settled by Portugal around 1427, what islands are these?

Answer: The Azores

The Azores, also known as The Western Islands, were uninhabitated when discovered in the early 15th century. Some say that they are the remains of the lost continent of Atlantis.
7. When was the first Constitution of the Republic proclaimed?

Answer: 1911

The first Republican Constitution was proclaimed after the monarchy was overthrown.
8. When did Portugal join the European Union?

Answer: 1986

9. When was the earthquake that destroyed Lisbon, the capital, and killed 50,000 people?

Answer: 1755

Most of the city was destroyed, all except the oldest part, known as 'Alfama'.
10. Who is credited with starting the 'Age of Exploration'?

Answer: Prince Henry

Prince Henry the Navigator founded a school of navigation in the early 15th century and it has been credited with starting the age of these discoveries.
Source: Author rmatera

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us