FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Portuguese Colonial History
Quiz about Portuguese Colonial History

Portuguese Colonial History Trivia Quiz


In this quiz I will test your knowledge about Portuguese colonial history.

A multiple-choice quiz by author. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. European
  8. »
  9. Portuguese

Author
author
Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
83,332
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Difficult
Avg Score
11 / 25
Plays
1135
- -
Question 1 of 25
1. After the discovery of the sea route to India the Portuguese quickly acquired trading posts and fortified bases in East Africa, on the Northern shores of the Indian Ocean and in the Malay Archipelago. By the middle of the 16th century Portugal had more than 50 forts and factories. I will ask you about some of these. First: Strategically this was the most important base in East Africa, occupied in 1507. Hint


Question 2 of 25
2. This was the most important Portuguese base in India, established 1510. Hint


Question 3 of 25
3. Thirdly, this was the Portuguese major port in the Persian Gulf. Occupied 1515. This was a major market and port for trans-shipment in the spice trade. Hint


Question 4 of 25
4. This city in the Far East was also a major fort and the principal centre of the spice trade. Taken for the Portuguese by Albuquerque in 1511. Hint


Question 5 of 25
5. This port in East Africa was occupied in 1505. It was the port of outlet for gold from the Zambezi basin. Hint


Question 6 of 25
6. This settlement in China was established in 1557 and remained a Portuguese colony until 1999. Hint


Question 7 of 25
7. This was an important base in India, acquired by Portuguese in 1535. Along with Daman it remained a Portuguese colony until 1962. Hint


Question 8 of 25
8. This city on an Asian island was occupied by the Portuguese in the 16th century. It was the principal centre for collecting of cinnamon. Hint


Question 9 of 25
9. This was the principal Portuguese settlement on Gulf of Guinea.
Founded and fortified in 1481, it was the centre for collection and shipment of Ashanti gold. By 1600 it was also important as slave barracoon.
Hint


Question 10 of 25
10. This fortified city in India was occupied in 1537 and was an important centre for collection of Bengal silk. Hint


Question 11 of 25
11. This city in East Africa was held by Portuguese from 1529-1698. It was an important trading centre. In 18th century subject to Oman. Hint


Question 12 of 25
12. This city, founded in 1535, was capital of Pernambuco province in Brazil. Hint


Question 13 of 25
13. This was the principal centre for the export of slaves from Angola to Brazil, founded 1576. Hint


Question 14 of 25
14. This island in Gulf of Guinea was an important source of sugar and provisions. Along with another minor island it constituted a colony. Hint


Question 15 of 25
15. This city, founded in 1549, was capital of vice-royalty of Brazil. Hint


Question 16 of 25
16. This city in India was occupied in 1502 and was an early Portuguese ally against Calicut. Hint


Question 17 of 25
17. Portuguese fortifications were established in Ternate (1513) and Tudore (1519), on the islands called ________?

Answer: (Also called the Moluccas Islands)
Question 18 of 25
18. This island on the East African coast was important because of the production of cloves. It was occupied by the Portuguese in 1505, but was conquered by the ruler of Oman in 1699. Hint


Question 19 of 25
19. This Portuguese colony in West Africa gained independence 1974. It is bordered by Senegal and Guinea. Before 1974 it was called _________?

Answer: (Two Words)
Question 20 of 25
20. This Portuguese colony, also in West Africa, was made part of royal domain in 1495. It gained independence in 1975.

Answer: (Three Words)
Question 21 of 25
21. Portuguese Congo is the former name of this exclave North of the Congo River. It was exchanged with territories in the Belgian Congo in 1886. Hint


Question 22 of 25
22. This former Portuguese colony in Asia gained independence 2002. Under Portuguese rule it was known as ________? Hint


Question 23 of 25
23. This island in the Indian Ocean was occupied by the Portuguese 1507-1511. Before and after it was the possession of the Sultans of Qishn. Hint


Question 24 of 25
24. In 1511 this man conquered the great emporium of Malacca for the King of Portugal. Hint


Question 25 of 25
25. Portugal invaded Morocco in 1578 but was completely defeated. Still the Portuguese kept one stronghold in Morocco until 1769. What was the name of this stronghold? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. After the discovery of the sea route to India the Portuguese quickly acquired trading posts and fortified bases in East Africa, on the Northern shores of the Indian Ocean and in the Malay Archipelago. By the middle of the 16th century Portugal had more than 50 forts and factories. I will ask you about some of these. First: Strategically this was the most important base in East Africa, occupied in 1507.

Answer: Mozambique

Capital of Mozambique until 1907, when the capital was transferred to Lorenco Marques, now Maputo.
2. This was the most important Portuguese base in India, established 1510.

Answer: Goa

Annexed by India along with Daman and Diu in 1962.
3. Thirdly, this was the Portuguese major port in the Persian Gulf. Occupied 1515. This was a major market and port for trans-shipment in the spice trade.

Answer: Ormuz

Also called Hormuz. Today in Iran.
4. This city in the Far East was also a major fort and the principal centre of the spice trade. Taken for the Portuguese by Albuquerque in 1511.

Answer: Malacca

Lost to the Dutch in 1641.
5. This port in East Africa was occupied in 1505. It was the port of outlet for gold from the Zambezi basin.

Answer: Sofala

Now called Nova Sofala.
6. This settlement in China was established in 1557 and remained a Portuguese colony until 1999.

Answer: Macao

From 1717 until 19th century, Macao and Canton were the only Chinese ports open to European trade.
7. This was an important base in India, acquired by Portuguese in 1535. Along with Daman it remained a Portuguese colony until 1962.

Answer: Diu

Daman and Diu, along with Goa, were annexed by India in 1962.
8. This city on an Asian island was occupied by the Portuguese in the 16th century. It was the principal centre for collecting of cinnamon.

Answer: Colombo

Colombo is the capital of Ceylon, now Sri Lanka. The Portuguese controlled most of Ceylon except for the inland city of Kandy during the period 1597-1618. (Kandy was a kingdom ruled by the Sinhalese). By 1658 the Dutch had conquered all Portuguese territory in Ceylon.
9. This was the principal Portuguese settlement on Gulf of Guinea. Founded and fortified in 1481, it was the centre for collection and shipment of Ashanti gold. By 1600 it was also important as slave barracoon.

Answer: Elmina

Now in Ghana.
10. This fortified city in India was occupied in 1537 and was an important centre for collection of Bengal silk.

Answer: Hooghly

11. This city in East Africa was held by Portuguese from 1529-1698. It was an important trading centre. In 18th century subject to Oman.

Answer: Mombasa

Now in Kenya.
12. This city, founded in 1535, was capital of Pernambuco province in Brazil.

Answer: Olinda

13. This was the principal centre for the export of slaves from Angola to Brazil, founded 1576.

Answer: Luanda

Now the capital of Angola.
14. This island in Gulf of Guinea was an important source of sugar and provisions. Along with another minor island it constituted a colony.

Answer: Sao Tomé

Sao Tomé and Principe gained independence in 1975.
15. This city, founded in 1549, was capital of vice-royalty of Brazil.

Answer: Bahia

Now called Salvador.
16. This city in India was occupied in 1502 and was an early Portuguese ally against Calicut.

Answer: Cochin

Lost to the Dutch in 1663.
17. Portuguese fortifications were established in Ternate (1513) and Tudore (1519), on the islands called ________?

Answer: Spice Islands

Lost to the Dutch in 1605-21.
18. This island on the East African coast was important because of the production of cloves. It was occupied by the Portuguese in 1505, but was conquered by the ruler of Oman in 1699.

Answer: Zanzibar

The Sultan of Oman made Zanzibar capital of his sultanate in 1840. Trade in slaves and ivory flourished. Zanzibar is now part of Tanzania.
19. This Portuguese colony in West Africa gained independence 1974. It is bordered by Senegal and Guinea. Before 1974 it was called _________?

Answer: Portuguese Guinea

Capital: Bissau.
20. This Portuguese colony, also in West Africa, was made part of royal domain in 1495. It gained independence in 1975.

Answer: Cape Verde Islands

Capital: Praia.
21. Portuguese Congo is the former name of this exclave North of the Congo River. It was exchanged with territories in the Belgian Congo in 1886.

Answer: Cabinda

It is now part of Angola.
22. This former Portuguese colony in Asia gained independence 2002. Under Portuguese rule it was known as ________?

Answer: Portuguese Timor

It was seized by Indonesia in 1975. Capital: Dili.
23. This island in the Indian Ocean was occupied by the Portuguese 1507-1511. Before and after it was the possession of the Sultans of Qishn.

Answer: Socotra

Now belongs to Yemen.
24. In 1511 this man conquered the great emporium of Malacca for the King of Portugal.

Answer: Afonso de Albuquerque

Albuquerque was viceroy and founder of the Portuguese East Indies with strongholds in Ceylon, Goa and Malacca.
25. Portugal invaded Morocco in 1578 but was completely defeated. Still the Portuguese kept one stronghold in Morocco until 1769. What was the name of this stronghold?

Answer: Mazagan (Al-Jadida)

In the famous battle at Alcazarquivir in 1578 King Sebastian of Portugal was defeated and slain by the Moors.
Source: Author author

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us