FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Curious History of Portugal
Quiz about A Curious History of Portugal

A Curious History of Portugal Trivia Quiz


Portugal has a very rich and interesting story, so let's try to get these funny questions right and learn something at the same time.

A multiple-choice quiz by atari_riot. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. European
  8. »
  9. Portuguese

Author
atari_riot
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
306,427
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
598
- -
Question 1 of 10
1. Which family member did the first Portuguese king and founder of the nation, D. Afonso Henriques fight in his struggle for independence at the battle of S. Mamede? Hint


Question 2 of 10
2. Brites de Almeida, a simple yet brave woman, became famous in the Battle of Aljubarrota, after helping to demoralize the Spanish soldiers that were surrounding the Portuguese forces. Due to her profession, she acquired a nickname. Which of these was it? Hint


Question 3 of 10
3. Queen Saint Isabel of Portugal, wife of D. Dinis, performed a miracle when she turned bread into what, while trying to hide from her husband the fact that she was helping a poor peasant? Hint


Question 4 of 10
4. Luis de Camões wrote the classic Portuguese book "The Lusiadas", celebrating in poetry the heroic history of Portugal. He himself was a part of it, when he lost what in Ceuta? Hint


Question 5 of 10
5. Which king, having disappeared in Africa in the XVIth century, is expected to return on a day of fog to save the Portuguese people? Hint


Question 6 of 10
6. After the supposed death of D. Sebastião, Portugal lost independence to Spain for 60 long years. What name did the three Spanish/Portuguese kings share? Hint


Question 7 of 10
7. Following the terrible earthquake of 1755, a Portuguese ruler emerged after rebuilding Lisbon and slaughtering an entire family of rivals that he accused of conspiring against the king Jose I. Who was it? Hint


Question 8 of 10
8. Rio de Janeiro, in Brazil, was once the capital of Portugal.


Question 9 of 10
9. What happened to the Portuguese royal family in 1908 while returning from vacation, that changed the course of Portugal forever? Hint


Question 10 of 10
10. What event injured Antonio Salazar in the head and initiated the end of his long dictatorship? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which family member did the first Portuguese king and founder of the nation, D. Afonso Henriques fight in his struggle for independence at the battle of S. Mamede?

Answer: His mother

At the Battle of S. Mamede (1128) he overcame the armies under his mother's lover Count Fernando Peres de Trava of Galicia, making her his prisoner and becoming one of the most ungrateful sons ever.
2. Brites de Almeida, a simple yet brave woman, became famous in the Battle of Aljubarrota, after helping to demoralize the Spanish soldiers that were surrounding the Portuguese forces. Due to her profession, she acquired a nickname. Which of these was it?

Answer: Baker of Aljubarrota

During the Battle of Aljubarrota (1385), where the Portuguese army was starting to starve, the brave baker Brites de Almeida lured six soldiers into an oven and hit them out with a bread paddle.
3. Queen Saint Isabel of Portugal, wife of D. Dinis, performed a miracle when she turned bread into what, while trying to hide from her husband the fact that she was helping a poor peasant?

Answer: Roses

Isabel was married to King Dinis of Portugal, a poet ruler, known as the farmer king, because he planted a large pine forest, near Leiria. The wood from these trees was later used during the discoveries to build the famous Portuguese man-o'-war ships.
4. Luis de Camões wrote the classic Portuguese book "The Lusiadas", celebrating in poetry the heroic history of Portugal. He himself was a part of it, when he lost what in Ceuta?

Answer: An eye

He enlisted in the overseas militia, supposedly after breaking many female hearts, and traveled to Ceuta in the fall of 1549. During a battle with the Moors, he lost his right eye.
5. Which king, having disappeared in Africa in the XVIth century, is expected to return on a day of fog to save the Portuguese people?

Answer: D. Sebastião

He was last seen riding headlong into the enemy lines. Whether his body was ever found is uncertain, but Filipe II of Spain claimed to have buried his remains in the beautifull Jerónimos Monastery in Belém, in Lisbon.
6. After the supposed death of D. Sebastião, Portugal lost independence to Spain for 60 long years. What name did the three Spanish/Portuguese kings share?

Answer: Filipe

Portugal recovered its independence in 1640, having lost it in 1580.
7. Following the terrible earthquake of 1755, a Portuguese ruler emerged after rebuilding Lisbon and slaughtering an entire family of rivals that he accused of conspiring against the king Jose I. Who was it?

Answer: Marquis of Pombal

He was Minister of the Kingdom in the government of Jose I of Portugal from 1750 to 1777 and he is considered to have been the true head of government.
8. Rio de Janeiro, in Brazil, was once the capital of Portugal.

Answer: True

When the Portuguese royal family and most of their closest nobles, fled from Napoleon's invasion of Portugal the kingdom's capital was transferred to Rio de Janeiro, which thus became the only European capital ever outside Europe.
9. What happened to the Portuguese royal family in 1908 while returning from vacation, that changed the course of Portugal forever?

Answer: The assassination of King Carlos and his elder heir

While crossing the Terreiro do Paço Square, in their open carriage, shots were fired from the crowd by two republican activists: Alfredo Costa and Manuel Buiça. The monarch died immediatly, but the Queen survived to see their eldest son die some hours later from his injuries.
10. What event injured Antonio Salazar in the head and initiated the end of his long dictatorship?

Answer: He fell from a chair

Salazar suffered a major stroke, caused by his falling from a chair in his summer house, an incident which is still the subject of many jokes (some believe he may have fallen in the bathtub). President Américo Tomás replaced him with Marcelo Caetano on September 27, 1968.
Source: Author atari_riot

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us