FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Portugal the 5th Empire
Quiz about Portugal the 5th Empire

Portugal, the 5th Empire! Trivia Quiz


The writer Fernando Pessoa once said that Portugal was meant to be the 5th Empire. However, that was a long time ago. Now we just try to keep above the surface. Care to test your knowledge?

A multiple-choice quiz by Curunír. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. European
  8. »
  9. Portuguese

Author
Curunír
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
234,306
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
662
- -
Question 1 of 10
1. Who founded Portugal? Hint


Question 2 of 10
2. In 1494 Portugal and Spain signed a treaty dividing the world between them.


Question 3 of 10
3. In 1822 D. Pedro IV became the Emperor of which Portuguese colony? Hint


Question 4 of 10
4. Which is the main city in northern Portugal? Hint


Question 5 of 10
5. How many times did Napoleon try to conquer Portugal? Hint


Question 6 of 10
6. From 1933 to 1974 Portugal lived under an authoritarian regime. Who was the corner-stone of the régime from 1933-68? Hint


Question 7 of 10
7. Portugal entered the 1st World War on the side of Germany, the Ottoman Empire and the Austria-Hungary.


Question 8 of 10
8. Portugal shares the world's most ancient alliance with? Hint


Question 9 of 10
9. In 1998 a Portuguese writer won the Nobel Prize for Literature. Who was it? Hint


Question 10 of 10
10. Portugal had been a monarchy since its foundation in 1114. What happened in 1908 that changed it all? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who founded Portugal?

Answer: D. Afonso Henriques

As a reward for helping him defeating the Moors, D. Afonso VI (King of Leão e Castela) gave D. Henrique of Burgundy lands which were later inherited by his son Afonso Henriques. After defeating his own mother he proclaimed himself King of Portugal.
2. In 1494 Portugal and Spain signed a treaty dividing the world between them.

Answer: True

The Tordesilhas Treaty was confirmed by the pope Alexander VI. (It was this treaty that allocated Brazil to Portugual). However, the countries didn't have the military power to 'divide the world between them'.
3. In 1822 D. Pedro IV became the Emperor of which Portuguese colony?

Answer: Brazil

In what is known as "the Ipiranga scream" D. Pedro IV gave Brazil what Britain had demanded for the country for a long time ago: independence. Britain wanted an independent Brazil to boost trades.
Portugal lost its prime source of gold, slaves and sugar - and by the actions of the heir to the Portuguese crown!
4. Which is the main city in northern Portugal?

Answer: Oporto

Lisbon is the national capital. Guimarães is the "cradle of Portugal" and Coimbra is famous for its university.
5. How many times did Napoleon try to conquer Portugal?

Answer: 3

Thanks to the help of the British troops under the command of Wellington, we "showed sent them packing". At their first attempt the French managed to reach the capital but after the British disembarked they were sent home swiftly (despite keeping the spoils).

At the second attempt they invaded by north but got no further than Oporto. At the third and last attempt they again tried to reach Lisbon but were stopped by the deffensive lines of Torres Vedras.
6. From 1933 to 1974 Portugal lived under an authoritarian regime. Who was the corner-stone of the régime from 1933-68?

Answer: Oliveira Salazar

Once he died it started to crumble until the democratic revolution of the 25th April 1974. Mário Soares was one of Salazar's greatest opponents and so lived in exile until the revolution. The other names I just made up.
7. Portugal entered the 1st World War on the side of Germany, the Ottoman Empire and the Austria-Hungary.

Answer: False

Portugal sided with the Entente. Our troops fought in Flanders against the Germans. In WWII we were neutral.
8. Portugal shares the world's most ancient alliance with?

Answer: England

This is really amazing if one bears in mind that Portuguese interests were often compromised by those of Britain.
9. In 1998 a Portuguese writer won the Nobel Prize for Literature. Who was it?

Answer: José Saramago

Other facts about him: he is atheist and a member of the Communist Party.
10. Portugal had been a monarchy since its foundation in 1114. What happened in 1908 that changed it all?

Answer: The regicide

Members of the republican party shot the royal family, which was in a coach on its way to the palace. The King D. Carlos I, shot in the head, and the heir to the throne, D. Luis Filipe, shot in the torso, died instantly. The queen and the youngest son survived. Yet, the monarchy didn't and in 1910 a republic was proclaimed.
Source: Author Curunír

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us