FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Quiz on Maine History  Mixed
Quiz about Quiz on Maine History  Mixed

Quiz on Maine History - Mixed


This is a general quiz on Maine history and people.

A multiple-choice quiz by fifthavenue91. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. States & Cities
  8. »
  9. Maine

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
313,673
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
436
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Maine became a state the year before the following: Hint


Question 2 of 10
2. Abraham Lincoln's first Vice President, Hannibal Hamlin, also served in the military during the civil war. What was his rank in the military? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following is a graduate of Colby College? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these 1930's era gangsters was gunned down in the streets of Bangor, Maine by FBI agents in 1937? Hint


Question 5 of 10
5. Which of the following U.S. Presidents graduated from a Maine College? Hint


Question 6 of 10
6. Part of Maine fell under British control during the War of 1812. What town or city was the center of that occupation? Hint


Question 7 of 10
7. All of the following are well known real or fictitious Maine cities or towns. Which one actually exists? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following former Republican Senators from Maine served in a Cabinet level position in a United States Presidential Administration? Hint


Question 9 of 10
9. This "Official State Soft Drink of Maine" was reportedly as popular as Coca Cola and was developed by a pharmacist in Union, Maine in the 1880's. What is the name of this soda pop that held its own with Coca Cola well into the 1920's? Hint


Question 10 of 10
10. This famous Civil War General, Medal of Honor recipient, and four term Maine Governor was portrayed by Jeff Daniels in the 1993 film "Gettysburg". Who was this American Hero? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 05 2024 : Guest 64: 5/10
Mar 19 2024 : Guest 208: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Maine became a state the year before the following:

Answer: Missouri

Maine was admitted as a US State in 1820 as part of the Missouri compromise, which required one "free" state to be admitted for any "slave" state entering the Union, to maintain an equal balance between the two. Prior to that Maine had been a part of Massachusetts. Missouri was admitted in 1821.
2. Abraham Lincoln's first Vice President, Hannibal Hamlin, also served in the military during the civil war. What was his rank in the military?

Answer: Private

Hamlin enlisted as a private in the Maine Coast Guard in 1861. He was promoted to Corporal and called to active duty in 1864, while a lame duck vice president. Hamlin was replaced on the Republican ticket by Andrew Johnson in Lincoln's second term. Had Hamlin ascended to the Presidency, it would have been the biggest promotion in military history, as he would have gone from Private to Commander in Chief of the Military. Source: www.http://www.senate.gov/artandhistory/history/common/generic/VP_Hannibal_Hamlin.htm.
3. Which of the following is a graduate of Colby College?

Answer: Margaret Chase Smith

All were prominent Maine Senators at one time - Smith attended Colby, Mitchell and Cohen are Bowdoin Alumni, and Muskie graduated from Bates College.
4. Which of these 1930's era gangsters was gunned down in the streets of Bangor, Maine by FBI agents in 1937?

Answer: Al Brady

Brady and his gang had escaped from prison and tried to buy guns at a local sporting goods store. They were recognized from a Public Enemies list and reported to the FBI who ambushed them when they returned to pick up their guns.
5. Which of the following U.S. Presidents graduated from a Maine College?

Answer: Franklin Pierce

Pierce was a New Hampshire native, who graduated from Bowdoin College in Brunswick, ME. The Bushs summered in Kennebunkport, but both went to Yale, and Silent Cal was a Vermonter who attended Amherst.
6. Part of Maine fell under British control during the War of 1812. What town or city was the center of that occupation?

Answer: Castine

Castine was controlled by the British from 1814 to 1816, more than 2 years after the Treaty of Ghent ended the War. Maine had not been admitted to the Union as a state at that time.
7. All of the following are well known real or fictitious Maine cities or towns. Which one actually exists?

Answer: Eastport

Eastport is the easternmost city in the United States. Jerusalem's Lot and Castle Rock are towns invented by Stephen King, while Crabapple Cove is the fictional hometown of MASH character Hawkeye Pierce.
8. Which of the following former Republican Senators from Maine served in a Cabinet level position in a United States Presidential Administration?

Answer: William S. Cohen

Bill Cohen was the only Republican in the bunch - but he served in Bill Clinton's Democratic cabinet as Secretary of Defense. Muskie, a Democrat, was Carter's Secretary of State, while Mitchell, another Democrat, has held many high level positions, including Senate Majority Leader, and Special Envoy to the Middle East, but none in the cabinet.
9. This "Official State Soft Drink of Maine" was reportedly as popular as Coca Cola and was developed by a pharmacist in Union, Maine in the 1880's. What is the name of this soda pop that held its own with Coca Cola well into the 1920's?

Answer: Moxie

Moxie is still very popular in Maine and most believe it is an acquired taste. The annual Moxie festival is held each year in Lisbon, ME.
10. This famous Civil War General, Medal of Honor recipient, and four term Maine Governor was portrayed by Jeff Daniels in the 1993 film "Gettysburg". Who was this American Hero?

Answer: Joshua Chamberlain

All were Union Civil War Generals, but only Chamberlain was a Medal of Honor recipient for his actions on Little Round Top at Gettysburg. Sherman is famous for his March to the Sea, which destroyed Atlanta, as well as having the "Sherman" tank named in his honor. Ambrose Burnside, in addition to briefly serving as Commander of the Army of the Potomac, is also famous for first wearing the style of facial hair that later became known as sideburns. Fighting Joe Hooker also served as Commander of the Army of the Potomac a year after Burnside.
Source: Author fifthavenue91

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us