FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The 20th Century 19311940
Quiz about The 20th Century 19311940

The 20th Century 1931-1940 Trivia Quiz


This quiz covers the decade of the 1930's. One question per year. Have fun!

A multiple-choice quiz by sportcon. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. 19th, 20th & 21st Centuries
  8. »
  9. 1930s History

Author
sportcon
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
18,270
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
4116
Last 3 plays: Guest 73 (4/10), Guest 108 (8/10), joanhjohnson7 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. In 1931, Elijah Muhammed founded the Black Muslims. What was his name at birth? Hint


Question 2 of 10
2. In 1932, the son of Charles and Ann Morrow Lindbergh was kidnapped. In what state did this crime occur? Hint


Question 3 of 10
3. Who, in 1933, completed the first solo airplane flight around the world? Hint


Question 4 of 10
4. What synthetic fiber, initially called polymer 66, was developed by DuPont in 1934? Hint


Question 5 of 10
5. What occurred on May 24, 1935 at Crosley Field in Cincinnati, between the Cincinnati Reds and the Philadelphia Phillies? Hint


Question 6 of 10
6. In 1936, Civil War broke out in this European country: Hint


Question 7 of 10
7. What was the first feature length, all color animated cartoon with sound released by Walt Disney in 1937? Hint


Question 8 of 10
8. Introduced in 1938, toothbrush bristles were the first commercially produced nylon product.


Question 9 of 10
9. What airline started the first scheduled commerical trans-atlantic service in 1939? Hint


Question 10 of 10
10. In 1940, four boys searching for a lost dog stumbled into a cave which was found to contain prehistoric wall paintings, engravings and drawings. In what country was this startling discovery made? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jan 23 2024 : Guest 73: 4/10
Jan 06 2024 : Guest 108: 8/10
Jan 06 2024 : joanhjohnson7: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1931, Elijah Muhammed founded the Black Muslims. What was his name at birth?

Answer: Elijah Poole

The Black Muslims were first formed in Detroit, Michigan.
2. In 1932, the son of Charles and Ann Morrow Lindbergh was kidnapped. In what state did this crime occur?

Answer: New Jersey

The Lindbergh's lived in Hopewell, NJ. The ransom demand of $50,000 was paid, but the child was later found dead. Bruno Hauptmann was convicted and executed in 1936 although many claim he was framed.
3. Who, in 1933, completed the first solo airplane flight around the world?

Answer: Wiley Post

Post, blind in one eye, completed the trip in 7 days, 18 hours, and 49 minutes.
4. What synthetic fiber, initially called polymer 66, was developed by DuPont in 1934?

Answer: nylon

5. What occurred on May 24, 1935 at Crosley Field in Cincinnati, between the Cincinnati Reds and the Philadelphia Phillies?

Answer: first night baseball game

President Roosevelt turned on the lights. The Reds won 2 to 1.
6. In 1936, Civil War broke out in this European country:

Answer: Spain

The rebel Franco forces were supported by Hitler and Mussolini.
7. What was the first feature length, all color animated cartoon with sound released by Walt Disney in 1937?

Answer: Snow White and the Seven Dwarfs

Pinocchio was released in 1939.
8. Introduced in 1938, toothbrush bristles were the first commercially produced nylon product.

Answer: True

Nylon stockings first appeared in 1939.
9. What airline started the first scheduled commerical trans-atlantic service in 1939?

Answer: Pan American Airways

A Yankee Clipper flew from Long Island, NY to Lisbon, Portugal in 20 hours, 16 minutes.
10. In 1940, four boys searching for a lost dog stumbled into a cave which was found to contain prehistoric wall paintings, engravings and drawings. In what country was this startling discovery made?

Answer: France

The works were dated between 20,000 and 14,000BC. In 1963, the cave was closed to the public because of a fungus growth that threatened the paintings.
Source: Author sportcon

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/1/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us