Quiz about Which Happened First
Quiz about Which Happened First

20 Which Happened First? Questions | World History Trivia Quiz


I give you four people, events, etc. and you tell me which occurred first. Good luck!

A multiple-choice quiz by Zepcat. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World History
  8. »
  9. Historical Firsts

Author
Zepcat
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
24,255
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Difficult
Avg Score
9 / 20
Plays
4216
Last 3 plays: Guest 144 (0/20), Guest 46 (7/20), Strike121 (4/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which happened first? Hint

The Founding of Rome
The Birth of Socrates
The Birth of Buddha
The First Olympic Games

2. Which happened first? Hint

Eruption of Mt. Vesuvius and Destruction of Pompeii
Martyrdom of St. Peter
Inauguration of the Colosseum
Construction of Hadrian's Wall

3. Which happened first? Hint

Archbishop Becket murdered at Canterbury
William the Conqueror is victorious at The Battle of Hastings
Construction of Notre Dame in Paris begins
St. Francis of Assisi dies

4. Which happened first? Hint

The Black Death grips Europe
Dante dies
William Wallace defeats the English at Stirling
Outbreak of The Hundred Years War

5. Which happened first? Hint

Martyrdom of Joan of Arc
Michelangelo completes his 'David'
Gutenberg invents the printing press
Spanish Inquisition authorized

6. Which happened first? Hint

DaVinci's 'Mona Lisa'
Raphael's 'School of Athens'
Michelangelo's 'Pieta'
Botticelli's 'Birth of Venus'

7. Which happened first? Hint

House of Tudor
House of Plantagenet
House of Stuart
House of Hanover

8. Which happened first? Hint

Roanoke Island established
Mayflower lands at Plymouth
Jamestown settled
Peter Minuit buys New Amsterdam

9. Which musical period happened first? Hint

Rococo
Baroque
Romantic
Classical

10. Which happened first? Hint

Boston Tea Party
1st Continental Congress
Birth of Peter the Great, Czar of Russia
Louis XVI ascends the throne of France

11. Which happened first? Hint

U.S. Army founded
U.S. Navy founded
'The Shot Heard 'Round the World' at Lexington-Concord
U.S. Marines founded

12. Which happened first? Hint

Stamp Act
First Intolerable Act
Declaratory Act
Currency Act

13. Which happened first in the Revolutionary Era? Hint

British capture Fort Ticonderoga
Paine writes 'Common Sense'
Battle of Bunker Hill
Congress formally endorses the Declaration of Independence

14. Which happened first? Hint

Lincoln elected President
Confederate States of America formed
South Carolina secedes from the Union
Fort Sumter attacked

15. Which happened first? Hint

Battle of the Monitor and the Merimac
Grant takes Richmond
Battle of Antietam
Sherman captures Atlanta

16. Which was invented first? Hint

Television
Penicillin
Sliced bread
Plastic

17. Which happened first? Hint

Battle of the Alamo
Napoleon defeated at Waterloo
Start of the Great Irish Potato Famine
The Communist Manifesto is published

18. Which happened first? Hint

Treaty of Paris
Treaty of Ghent
Treaty of Versailles
Paris Peace Treaty

19. Which happened first? Hint

Apollo 11
Mercury Redstone 4
Gemini 3
Mercury Atlas 6

20. Who came first? Hint

Millard Fillmore
Franklin Pierce
Abraham Lincoln
Zachary Taylor


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which happened first?

Answer: The First Olympic Games

Olympics - 776 B.C., Rome - 753 B.C., Buddha - 563 B.C. and Socrates - 470 B.C.
2. Which happened first?

Answer: Martyrdom of St. Peter

St. Peter - 67, Mt. Vesuvius - 79, Colosseum - 80, and Hadrian's Wall - 130.
3. Which happened first?

Answer: William the Conqueror is victorious at The Battle of Hastings

Battle of Hastings - 1066, Notre Dame begun - 1163, Becket murdered - 1170, and St. Francis dies - 1226.
4. Which happened first?

Answer: William Wallace defeats the English at Stirling

Wallace's victory - 1297, Dante dies - 1321, 100 Years War begins - 1337, and Black Death - 1347.
5. Which happened first?

Answer: Martyrdom of Joan of Arc

Joan of Arc - 1431, Gutenberg - 1450, Spanish Inquisition - 1478, and 'David' - 1504.
6. Which happened first?

Answer: Botticelli's 'Birth of Venus'

'Birth of Venus' - 1485, 'Pieta' - 1499, 'Mona Lisa' - 1505, and 'School of Athens' - 1511.
7. Which happened first?

Answer: House of Plantagenet

The order is: Plantagenet, Lancaster, York, Tudor, Stuart, Hanover and Windsor.
8. Which happened first?

Answer: Roanoke Island established

Roanoke - 1585, Jamestown - 1607, Plymouth - 1620, and New Amsterdam -1626.
9. Which musical period happened first?

Answer: Baroque

The order is: Baroque(1600-1750), Roccoco and Classical (1700-1800), and Romantic (1790-1850).
10. Which happened first?

Answer: Birth of Peter the Great, Czar of Russia

Peter the Great - 1672, Tea Party - 1773, Louis XVI - 1774, and 1st Congress - 1774.
11. Which happened first?

Answer: 'The Shot Heard 'Round the World' at Lexington-Concord

Lexington-Concord - 4-19-1775, Army - 6-14-1775, Navy - 10-13-1775, and Marines - 11-10-1775.
12. Which happened first?

Answer: Currency Act

Currency(1764)-colonists may not issue legal {tender;} Stamp(1765)-direct tax on {stamps;} Declaratory(1766)-British Government has complete legislative {power;} and First Intolerable(1774)-Boston Port Bill shuts down all commercial shipping in Boston Harbor.
13. Which happened first in the Revolutionary Era?

Answer: Battle of Bunker Hill

Bunker Hill - 6-17-1775, 'Common Sense' - 1-9-1776, Declaration - 7-4-1776, and Ticonderoga - 7-6-1777.
14. Which happened first?

Answer: Lincoln elected President

Lincoln - 11-6-1860, South Carolina secedes - 12-20-1860, Confedeate States of America formed - 2-9-1861, and Fort Sumter - 4-12-1861.
15. Which happened first?

Answer: Battle of the Monitor and the Merimac

Monitor and Merimac - 3-9-1862, Antietam - 9-17-1862, Atlanta - 9-2-1864, and Richmond - 4-3-1865.
16. Which was invented first?

Answer: Plastic

Plastic-1907, Television-1927, Sliced bread-1928 and Penicillin-1929.
17. Which happened first?

Answer: Napoleon defeated at Waterloo

Waterloo-1815, Alamo-1836, Potato Famine-1845, and Communist Manifesto-1847.
18. Which happened first?

Answer: Treaty of Paris

Treaty of Paris-1763-ends the French-Indian War, Paris Peace Treaty-1783-ends the American Revolution, Treaty of Ghent-1814-ends the War of 1812, and Treaty of Versailles-1919-ends World War I.
19. Which happened first?

Answer: Mercury Redstone 4

Redstone 4-1961, Atlas 6-1962, Gemini 3-1965, and Apollo 11-1969.
20. Who came first?

Answer: Zachary Taylor

Taylor-1849, Fillmore-1850, Pierce-1853 and Lincoln-1861.
Source: Author Zepcat

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : Guest 144: 0/20
Jan 17 2023 : Guest 46: 7/20
Jan 12 2023 : Strike121: 4/20
Jan 10 2023 : Guest 66: 3/20
Jan 09 2023 : GLQuizmistress: 12/20
Jan 05 2023 : Guest 194: 0/20
Dec 31 2022 : Guest 122: 13/20
Dec 21 2022 : Guest 31: 5/20
Dec 19 2022 : Guest 96: 12/20

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us