FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Donut Mania
Quiz about Donut Mania

Donut Mania! Trivia Quiz


This quiz was created for all of the "doughnut" or "donut" lovers everywhere. Generally the questions pertain to the American marketing of donuts and American chains, but a few of the questions may surprise you! Good Luck!

A multiple-choice quiz by baker2004. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Fast Food

Author
baker2004
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
200,045
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
2256
Last 3 plays: Guest 172 (4/10), Guest 107 (5/10), Guest 198 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Although controversial, who is most often known for bringing doughnuts to America? Hint


Question 2 of 10
2. Which company is the world's largest coffee and baked goods chain? Hint


Question 3 of 10
3. Which company, founded in 1937, proudly boasts the slogan "Hot Original Glazed"? Hint


Question 4 of 10
4. Which Entenmann's doughnut is the company's top seller in 2005? Hint


Question 5 of 10
5. Which is NOT one of Dunkin' Donuts top selling donuts as of 2005? Hint


Question 6 of 10
6. Which chain produced the world's largest edible doughnut in 1998? Hint


Question 7 of 10
7. What is the name given to the popular Polish doughnut, which is now being marketed in many U.S. grocery stores today? Hint


Question 8 of 10
8. According to an article published by Restaurant.org in 2002, what is the estimated number of doughnuts that Americans consume annually? Hint


Question 9 of 10
9. According to a 2004 report by USA Today, doughnut sales increased 9% in 2003. According to the same article, how much is the U.S. doughnut industry worth? Hint


Question 10 of 10
10. Nationally, what is Randy's Donuts best known for? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 12 2024 : Guest 172: 4/10
Jun 11 2024 : Guest 107: 5/10
Jun 11 2024 : Guest 198: 10/10
Jun 08 2024 : Guest 71: 7/10
Jun 07 2024 : Guest 71: 5/10
Jun 07 2024 : Guest 99: 5/10
Jun 07 2024 : Guest 107: 2/10
Jun 07 2024 : Guest 198: 8/10
Jun 07 2024 : Guest 198: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Although controversial, who is most often known for bringing doughnuts to America?

Answer: Dutch settlers

The donut or doughnut is a deep-fried piece of dough or batter. It comes from the Dutch origin of olykoeck or "oily cake" which was fried in pork fat. The two most common types of donuts are the flattened sphere (you know...the ones that are injected with jelly or custard) and the ring donut.
2. Which company is the world's largest coffee and baked goods chain?

Answer: Dunkin' Donuts

Internationally, Dunkin' Donuts has over 1700 locations in 29 countries and over 6,000 stores in 30 countries world-wide! In the U.S. there are over 4,400 locations across 36 states.
3. Which company, founded in 1937, proudly boasts the slogan "Hot Original Glazed"?

Answer: Krispy Kreme

Krispy Kreme is probably best known for their fresh, hot, glazed, yeast-raised doughnuts. The company's "Hot Doughnuts Now" flashing sign is an integral part of the brand's appeal and fame.
4. Which Entenmann's doughnut is the company's top seller in 2005?

Answer: Rich Frosted Chocolate Dipped

Introduced in 1972, the Rich Frosted Chocolate Dipped doughnut has become a favorite among consumers. More than 168 million pounds of chocolate has been used to produce the doughnuts. Image how many swimming pools you could fill with that amount of chocolate!
5. Which is NOT one of Dunkin' Donuts top selling donuts as of 2005?

Answer: Coconut Crunch

Jelly-filled and Chocolate frosted also rank as their top sellers. Coconut Crunch, although not a number one seller, still remains one of the over 52 varieties of donuts the chain produces on a yearly basis.
6. Which chain produced the world's largest edible doughnut in 1998?

Answer: Winchell's House of Donuts

You may also know Winchell's by its other name, "Home of the Fresh 'n Warm Donut" The store located in Pasadena, CA, created a gigantic version of their apple fritter doughnut. It weighed 5000 pounds and stood 95 feet in diameter!
7. What is the name given to the popular Polish doughnut, which is now being marketed in many U.S. grocery stores today?

Answer: Paczki

The others are also types of doughnuts from other regions around the world. The popular deep-fried Paczki's are usually filled with jams such as raspberry, strawberry, lemon ,and prune. They are pronounced (poonch-key) and have deep roots in Polish heritage and history.
8. According to an article published by Restaurant.org in 2002, what is the estimated number of doughnuts that Americans consume annually?

Answer: 10 billion

It really is too big a number when you consider that as of 1997, there were 6,792 doughnut shops in the U.S. alone. In 2005, I can only imagine that the number of doughnut shops has increased dramatically. Unfortunately, 1997 was the last year that all overall statistics and data is available on this subject (or at least that I can find!).
9. According to a 2004 report by USA Today, doughnut sales increased 9% in 2003. According to the same article, how much is the U.S. doughnut industry worth?

Answer: $3.6 billion

USA Today also reports that the three fastest-growing chains in the U.S. are (in order) Dunkin' Donuts, Krispy Kreme, and Tim Horton's.
10. Nationally, what is Randy's Donuts best known for?

Answer: Big Donut Drive-In

Randy's Donuts is a landmark in Inglewood, CA. The 22 foot diameter donut on top of the building was built in 1952. The giant donut has been featured in many TV shows as well as many popular movies, such as "Mars Attacks" and "Coming to America".
Source: Author baker2004

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us