Quiz about Love It or Hate It  Marmite
Quiz about Love It or Hate It  Marmite

Love It or Hate It - Marmite Trivia Quiz


It seems a peculiarly British thing, but many do have an opinion on Marmite - they either love it or hate it. How much do you know though? Take this quick quiz and find out.

A multiple-choice quiz by miaow. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. International Cuisine
  8. »
  9. British Foods

Author
miaow
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
115,179
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2567
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 13 (6/10), Guest 165 (6/10), gogetem (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the main ingredient of Marmite? Hint

Onion extract
Malt extract
Yeast extract
Beef extract

2. When looking at a jar of British (and best) Marmite what colour is the lid? Hint

Red
Green
Dark brown
Yellow

3. Marmite is not approved by The Vegetarian Society.

True
False

4. Which vitamin is a huge part of Marmite? Hint

Vitamin A
Vitamin B
Vitamin C
Vitamin D

5. In what year was the Marmite Food Company Ltd. formed to market Marmite? Hint

1892
1922
1912
1902

6. There are Marmite stock cubes available in the UK.

True
False

7. Although Marmite is good for you it is highly calorific.

True
False

8. Which 2 words go before Marmite to complete the advertising slogan: ".. .... Marmite"?

Answer: (Two Words (2 letters, 4 letters))
9. The yeast extract used in Marmite is a by-product of which industry? Hint

Baking
Brewing
Animal feed
Farming

10. What is the main difference between Vegemite (from Australia) and Marmite? Hint

Vegemite has no yeast in it
Vegemite contains caramel
Vegemite is a meat based product
They are the same, only the name is different


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the main ingredient of Marmite?

Answer: Yeast extract

Other ingredients include salt, vegetable extract and folic acid. The spread is extremely healthy and is a great source of proteins and vitamins. I was fed it on toasted "soldiers" as a child and have never stopped loving it.
2. When looking at a jar of British (and best) Marmite what colour is the lid?

Answer: Yellow

Apparently in New Zealand Marmite has a red lid and comes in a plastic jar. It even has different ingredients. As far as I can remember the jar has remained unchanged since I was a (much younger) girl. My only complaint is that because the glass of the jar is dark brown it is very difficult to find those last bits of spread when the jar is nearly empty. It matters you know!
3. Marmite is not approved by The Vegetarian Society.

Answer: False

Although the taste to some can seem almost meaty, Marmite is a totally vegetarian product. It is an excellent source of protein for veggies as there is 1.5 grams of protein in 4 grams of spread.
4. Which vitamin is a huge part of Marmite?

Answer: Vitamin B

It includes Niacin (Vitamin B3), Thiamin (Vitamin B1), Riboflavin (Vitamin B2), Vitamin B12 and Folic Acid (another form of B vitamin). As if you needed another reason to eat it!
5. In what year was the Marmite Food Company Ltd. formed to market Marmite?

Answer: 1902

Using yeast extract as a savoury spread had been discovered years before, but Marmite Ltd (as they later became) were the first to market the product. Their base was in Burton-on-Trent.
6. There are Marmite stock cubes available in the UK.

Answer: True

Marmite can be added in its paste form to soups and stews for an added savoury edge. You can also mix a teaspoon of Marmite with boiling water for a drink, but I've never tried it myself.
7. Although Marmite is good for you it is highly calorific.

Answer: False

An average 4 gram serving of Marmite has only 9 calories.
8. Which 2 words go before Marmite to complete the advertising slogan: ".. .... Marmite"?

Answer: My Mate

A highly distinctive and successful campaign in Britain based on the love it or hate it debate. For some reason Marmite brings out passion in people - comedians have incorporated the debate into their act and there have been many a heated discussion in pubs across the UK about it.
9. The yeast extract used in Marmite is a by-product of which industry?

Answer: Brewing

Hence, Marmite is Brewer's Yeast extract.
10. What is the main difference between Vegemite (from Australia) and Marmite?

Answer: Vegemite contains caramel

Again a subject which leads to heated debates - is Vegemite better than Marmite. It basically depends on what you like and where you are from, and maybe even what you tasted first. I've tasted Vegemite once and it wasn't bad, but it wasn't Marmite, but then maybe that's the point. Thanks for playing.
Source: Author miaow

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 13: 6/10
Jan 11 2023 : Guest 165: 6/10
Dec 31 2022 : gogetem: 6/10
Dec 23 2022 : Guest 90: 6/10
Dec 22 2022 : Guest 109: 10/10
Dec 11 2022 : ClarkyB: 10/10
Dec 10 2022 : Guest 86: 5/10

Score Distribution

quiz
1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us