Quiz about Wordle by Wardle
Quiz about Wordle by Wardle

Wordle by Wardle Trivia Quiz


Have you played the daily Wordle game today? Developed by Welsh software engineer Josh Wardle, Wordle has taken the internet by storm in late 2021. This quiz tests your knowledge on this viral word game's engaging gameplay and humble origin. Enjoy!

A multiple-choice quiz by Matthew_07. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Games & Toys

Author
Matthew_07
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
408,269
Updated
Mar 01 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
341
Last 3 plays: Guest 46 (8/10), GLitsmyt (6/10), mikedotcom (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The ultimate goal of Wordle is to guess a pre-determined word of how many letters? Hint

4
5
6
7

2. In a game of Wordle, players are given a maximum of how many attempts to reveal the mystery word? Hint

7
5
6
4

3. After every attempt, each letter will be marked using which three different colors (in default mode)? Hint

Red, green, and blue
White, black, and red
Gold, silver, and bronze
Green, yellow, and gray

4. The gameplay of Wordle is similar to which of the following TV game shows? Hint

Lingo
Wheel of Fortune
The Price Is Right
Family Feud

5. Can players key in random combination of letters (for example, AGHKL) in each guess?

Yes
No

6. By excluding obscure words, the initial list of the 12,000 potential answers to be used in the Wordle game was reduced to approximately how many words in the original version of the game? Hint

231
2315
23
2

7. The game developer Josh Wardle created the Wordle game for Palak Shah, who played an instrumental role in the creation of the Wordle game. Who was she? Hint

Wardle's sister
Wardle's colleague
Wardle's neighbor
Wardle's partner

8. In January 2022, which mass media company acquired Wordle from Josh Wardle? Hint

Scholastic Corporation
21st Century Fox
The New York Times Company
CBS Corporation

9. An elegant algorithm that can be used to solve a game of Wordle is popularized by British content creator and mathematics educator Grant Sanderson, who relates the algorithm with which mathematical concept that deals with digital data and entropy?

Fractal
Information theory

10. American media website CNET has listed the following two words - AUDIO and STARE, as of great significance in the gameplay of Wordle. Why is it so?

They are the answers to the first two Wordle puzzles featured on the internet.
They are considered to be among the best starting words to be used in any Wordle game.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The ultimate goal of Wordle is to guess a pre-determined word of how many letters?

Answer: 5

In a game of Wordle, players need to guess a pre-determined 5-letter word. Though the creator of the game, Josh Wardle, is Welsh, the word game uses American spelling. Wardle created the first prototype of Wordle in 2013 while working as an artist at Reddit.
2. In a game of Wordle, players are given a maximum of how many attempts to reveal the mystery word?

Answer: 6

Ideally speaking, players would attempt to guess the mystery words in as few attempts as possible. If all six attempts are unsuccessful, the screen will reveal the mystery word.
3. After every attempt, each letter will be marked using which three different colors (in default mode)?

Answer: Green, yellow, and gray

A green tile indicates that the letter appears in the mystery word and it is located in the correct position. A yellow tile implies that the letter appears in the mystery word, but it is located in a different position. A gray tile means that the letter does not appear anywhere in the mystery word.

There is also a high contrast mode for color-blind players that uses orange instead of green and a light blue instead of yellow.
4. The gameplay of Wordle is similar to which of the following TV game shows?

Answer: Lingo

The TV game show "Lingo" premiered in September 1987. The show was hosted by Michael Reagan, who was the adopted son of the 40th president of the United States, Ronald Reagan.
5. Can players key in random combination of letters (for example, AGHKL) in each guess?

Answer: No

Each guess must be a valid, proper 5-letter word. For example, the words "APPLE" and "HOUSE" are allowed, whereas random combination of letters, such as "AGHKL" and "VWXYZ", are not allowed.
6. By excluding obscure words, the initial list of the 12,000 potential answers to be used in the Wordle game was reduced to approximately how many words in the original version of the game?

Answer: 2315

The game creator Josh Wardle enlisted the help of Palak Shah to identify the list of obscure words. All the 12,000 5-letter words are valid guesses, but upon removing obscure words, only 2,315 words have been included as potential answers in the original version of the game. In addition, certain sensitive and offensive words have also been removed from the game's dictionary.
7. The game developer Josh Wardle created the Wordle game for Palak Shah, who played an instrumental role in the creation of the Wordle game. Who was she?

Answer: Wardle's partner

Both Josh Wardle and Palak Shah are avid fans of "The New York Times Spelling Bee" and "The New York Times crossword puzzle" word games. In October 2021, Wardle revisited the Wordle prototype that he had developed back in 2013. In the same month, he made the word game available publicly.
8. In January 2022, which mass media company acquired Wordle from Josh Wardle?

Answer: The New York Times Company

The Wordle word game was acquired by The New York Times Company on January 31, 2022, for "an undisclosed price in the low-seven figures." Wordle was officially featured on the website of "The New York Times" on February 10, 2022.
9. An elegant algorithm that can be used to solve a game of Wordle is popularized by British content creator and mathematics educator Grant Sanderson, who relates the algorithm with which mathematical concept that deals with digital data and entropy?

Answer: Information theory

Youtube content creator Grant Sanderson (3Blue1Brown) introduced viewers the concept of information theory. In his Youtube videos, Sanderson also explained in great details how the value of entropy (the amount of information embedded in the possible outcomes of a random variable) can be maximized to solve the Wordle game.
10. American media website CNET has listed the following two words - AUDIO and STARE, as of great significance in the gameplay of Wordle. Why is it so?

Answer: They are considered to be among the best starting words to be used in any Wordle game.

The word "AUDIO" contains four out of the five English vowels. On the other hand, the word "STARE" contains four out of the six letters R, S, T, L, N, E, popularized by the "Wheel of Fortune" TV game show, as the initial letters provided in the bonus round of the word puzzle.
Source: Author Matthew_07

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 46: 8/10
Jan 16 2023 : GLitsmyt: 6/10
Dec 19 2022 : mikedotcom: 3/10
Dec 12 2022 : Guest 109: 9/10
Dec 05 2022 : Guest 67: 9/10
Dec 02 2022 : RJOhio: 9/10

1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us