FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Your Nuts MLord or Youre Nuts MLord
Quiz about Your Nuts MLord or Youre Nuts MLord

"Your Nuts, M'Lord" or "You're Nuts, M'Lord" Quiz


Is the butler suggesting that his master is slightly crazy, or is he simply delivering a morning snack? It's hard to tell the difference in spoken English, of course...

A multiple-choice quiz by EnglishJedi. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Nuts

Author
EnglishJedi
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
359,549
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
412
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Botanically speaking, which of these is a true nut? Hint


Question 2 of 10
2. Which type of edible nut is produced by the Junglans tree? Hint


Question 3 of 10
3. The nuts of a beech tree are edible but taste rather bitter because of the high concentration of which biomolecule? Hint


Question 4 of 10
4. Peanuts and Filbert nuts are often the major ingredients in bags of 'mixed nuts'. The filbert is closely related to which other edible nut? Hint


Question 5 of 10
5. With only 180 calories/100g, which of these nuts is most likely to appeal to dieters? Hint


Question 6 of 10
6. Pecan Pie is a familiar holiday favorite, particularly in the southern US states, but from which genus of tree do pecan nuts come? Hint


Question 7 of 10
7. Almonds are native to which part of the world? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following is NOT in the same botanical order as the Brazil nut?
Hint


Question 9 of 10
9. Which tree that gives us a popular variety of 'nut' also produces apples known as "marañón" in Central America? Hint


Question 10 of 10
10. Most regular quizzers know that the peanut is actually a bean, or a legume, rather than a nut. Even so, we can hardly have a 'Nutty' quiz without peanuts, so can you tell me which country is the world's largest producer of peanuts? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Botanically speaking, which of these is a true nut?

Answer: Hazel

Technically, a nut is defined as a dried fruit within a hard ovary wall where the seed remains attached to the ovary wall. Of those listed, only the hazel is a true nut in the botanical sense of the word. Many more seeds are termed as nuts in culinary terms. An almond is the seed of a drupe fruit (a peach is another example of a drupe), where the seed is hard and surrounded by a fleshy exocarp. Cashews are the seeds of accessory fruits (which include apples and strawberries), where not all of the flesh around the seed is derived from the ovary.

The macadamia is the seed of a follicle-type fruit.
2. Which type of edible nut is produced by the Junglans tree?

Answer: Walnut

The term "walnut" derives from the Old English 'wealhhnutu' meaning 'foreign nut', so called because it originally came to England in Roman times from France and Italy. The deciduous Junglan trees can be found across the Temperate range from southern Europe to Japan and from Canada through California to Argentina.
3. The nuts of a beech tree are edible but taste rather bitter because of the high concentration of which biomolecule?

Answer: Tannin

Tannin is a naturally-occurring astringent, and it is this that gives the beech nut its bitter taste (and even more so in acorns). Not that the human diet does not enjoy tannin (although in rather smaller doses) -- both tea and wine contain tannin, and coffee to a much smaller degree.
4. Peanuts and Filbert nuts are often the major ingredients in bags of 'mixed nuts'. The filbert is closely related to which other edible nut?

Answer: Hazel nut

The filbert ("Corylus maxima") is a species of hazel found mostly in southwest Asia and southern Europe. Nuts from the filbert are similar to similar to those from other types of hazels, which are often known generically as cob nuts. In northwestern USA, the term 'filbert' is often used for commercially-grown hazelnuts.
5. With only 180 calories/100g, which of these nuts is most likely to appeal to dieters?

Answer: Chestnut

What little fat is contained in chestnuts is unsaturated. They also contain no gluten and no cholesterol. As a result, they weigh in at 180 calories/100g compared with around 600 calories/100g for the other types of nut. Chestnuts are also the only nuts that contain Vitamin C -- you can get about two-thirds of your recommended daily intake from just 100g of fresh chestnuts. You lose about half of the Vitamin C if you heat (roast) the chestnuts before eating them, though.
6. Pecan Pie is a familiar holiday favorite, particularly in the southern US states, but from which genus of tree do pecan nuts come?

Answer: Hickory

The pecan nut comes from a type of hickory tree that is native to south and central North America. The word 'pecan' derives from the language of the Algonquian tribes meaning 'nut that requires a stone to crack it'.
7. Almonds are native to which part of the world?

Answer: Middle East

The almond tree ("Prunus amygdalus") was originally found mostly in southwestern Asia, the Middle East and the eastern Mediterranean. Today, though, the USA and Spain are the world's major almond producers. Almonds can be found in many traditional foods -- they form the base for Pasanda-style curries in India, in Iran they form the base for baby food, in Italy they are used particularly to make macaroons.

The best-known use for almonds is, perhaps, to make marzipan, which is popularly used in confectionery from Paris to San Francisco.
8. Which of the following is NOT in the same botanical order as the Brazil nut?

Answer: Hornbeam

The tree that produces the Brazil nut is the Ericales order that includes numerous trees, bushes and herbaceous plants such as gooseberries, blueberries, cranberries, persimmons, azalea and phlox. The hornbeam, a small hardwood tree native to China and east Asia, are part of the Fagales order of flowering plants that includes beech, walnut and bayberry.
9. Which tree that gives us a popular variety of 'nut' also produces apples known as "marañón" in Central America?

Answer: Cashew

Originally native to Brazil, the Cashew tree ("Anacardium occidentale") is now widely grown throughout the tropics. Nigeria is the leading producer of cashew nuts, closely followed by India.
Not widely transported because of their fragile skins, the cashew apple is used to make a refreshing mango-like fruit drink.
10. Most regular quizzers know that the peanut is actually a bean, or a legume, rather than a nut. Even so, we can hardly have a 'Nutty' quiz without peanuts, so can you tell me which country is the world's largest producer of peanuts?

Answer: China

Perhaps more peanuts are eaten in the USA than anywhere else, but China is far and away the world's largest grower with a 41.5% share of the world's production. In 2008-09, China produced an amazing 14.3 million metric tons of peanuts. In that same period, India produced 6.25m (18.2%) and the USA 2.4m (6.8%).

The largest European grower of peanuts, Greece, produced about 2000 tons and did not make the world's top ten.
Source: Author EnglishJedi

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us