Quiz about Nuts about Walnuts
Quiz about Nuts about Walnuts

Nuts about Walnuts Trivia Quiz


Walnuts are the oldest known tree food, dating back to 10,000 BC. They are versatile and nutrient-rich. So why don't many people know much about them? How much do you know?

A multiple-choice quiz by suzidunc. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Nuts

Author
suzidunc
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
375,736
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
211
Last 3 plays: Guest 68 (2/10), Guest 116 (4/10), Guest 60 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Walnuts are the oldest tree food known to man, dating back around 10,000 years. Which civilisation called walnuts "Juglans Regia", meaning "Jupiter's Royal"? Hint

Roman
Aztec
Ancient Greek
Mesopotamia

2. The USA remained the world's largest exporter of walnuts in 2012, but in which state were 99 per cent of the nation's walnuts grown? Hint

Maine
California
Florida
Kentucky

3. What is the most common major species of walnuts grown as food? Hint

Persian (or English) Walnut
Black Walnut
Buttermilk Walnut
Green Walnut

4. What does the meat of a walnut usually look like when the shell is removed? Hint

Smooth and oval shaped
A very small oval shape with a point in the middle
A perfect sphere with some lines etched into it
A wrinkled kernel in two halves

5. Walnut oil is widely commercially available and can be used in cooking. Why is it not particularly good for frying? Hint

It is rich in sulphur
It sticks to pans
It cannot retain heat
It has a low smoke point

6. Walnuts have been shown to be very high in antioxidants and Vitamin E, both of which are important for human health. They are also rich in mono-unsaturated fatty acids and omega-3 fatty acids which can help to keep which parts of the body healthy? Hint

Legs
Liver
Heart and Circulatory system
Nervous System

7. You can store un-shelled walnuts in a cool, dry place, but how should you store shelled walnuts? Hint

Anywhere you like
In an open bowl in the freezer
In an airtight container in the refrigerator
In a bag outside

8. The husks of walnuts have been used to make what product, which has been used for hundreds of years, including by Rembrandt and Leonardo Da Vinci? Hint

Oil
Ink
Paper
Cloth

9. In England, walnuts are often eaten at Christmas. They are usually prepared in a manner which involves soaking them in brine and then adding an acidic solution before leaving them for some time. What are walnuts prepared this way called? Hint

Pickled Walnuts
Walnut Mash
Walnut Whip
Soaked Walnuts

10. What colour are walnut husks before they turn brown and ripen? Hint

Green
Blue
Yellow
Orange


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Walnuts are the oldest tree food known to man, dating back around 10,000 years. Which civilisation called walnuts "Juglans Regia", meaning "Jupiter's Royal"?

Answer: Roman

Juglans Regia is now the name of one of the most common species of walnut tree. It grows around the world, including in such diverse countries as the United States, Kazakhstan and China. However, it grows best in rich, deep soil with climates of plentiful sun and long summers.
2. The USA remained the world's largest exporter of walnuts in 2012, but in which state were 99 per cent of the nation's walnuts grown?

Answer: California

The Sacramento and San Joaquin valleys in California were the most prolific producers of walnuts in the USA in 2012. This is probably because they provide the mild but moderately warm climate that walnuts need, as well as fertile soils aided by the Sacramento-San Joaquin River Delta.
3. What is the most common major species of walnuts grown as food?

Answer: Persian (or English) Walnut

The Persian walnut (also known as the English walnut) originated in Persia (now Iran) many hundreds of years ago. The second most common species, the black walnut, is more recent and is native to North America. However, it has a very hard shell and so is less popular as food and more popular for its other by-products, such as oil and root stock for breeding.
4. What does the meat of a walnut usually look like when the shell is removed?

Answer: A wrinkled kernel in two halves

The meat of a walnut usually comes out of the shell in two halves. The wrinkled seed kernels are covered with a brown coat which contains antioxidants which protect the walnut from atmospheric oxygen that could cause decay.
5. Walnut oil is widely commercially available and can be used in cooking. Why is it not particularly good for frying?

Answer: It has a low smoke point

As it has a low smoke point, frying walnut oil will create a large amount of dark smoke very quickly. Also, heating can reduce the oil's flavour and create bitterness. Walnut oil does, however, contain large amounts of omega-3 fatty acids which are essential for humans and it is commonly used in salad dressings.
6. Walnuts have been shown to be very high in antioxidants and Vitamin E, both of which are important for human health. They are also rich in mono-unsaturated fatty acids and omega-3 fatty acids which can help to keep which parts of the body healthy?

Answer: Heart and Circulatory system

Walnuts are rich in mono-unsaturated fatty acids like oleic acid and they are an excellent source of omega-3 fatty acids. They can help to reduce bad cholesterol in the blood and to prevent heart disease and circulatory problems.
7. You can store un-shelled walnuts in a cool, dry place, but how should you store shelled walnuts?

Answer: In an airtight container in the refrigerator

Shelled nuts may turn rancid if they are not kept within the refrigerator, and they should not be kept for too long. Shelled nuts, however, can be kept for many months in a cool, dry place.
8. The husks of walnuts have been used to make what product, which has been used for hundreds of years, including by Rembrandt and Leonardo Da Vinci?

Answer: Ink

Many great artists have used inks and paints which contain walnut husks. They are usually dark in colour and contain enough oil that they can be mashed down to a useful product. In medieval Rome, brown walnut husks were also used to create hair dye.
9. In England, walnuts are often eaten at Christmas. They are usually prepared in a manner which involves soaking them in brine and then adding an acidic solution before leaving them for some time. What are walnuts prepared this way called?

Answer: Pickled Walnuts

Pickling solution can contain vinegar, spices and/or sugar and pickled walnuts are usually left for a period of days, weeks or months, depending on how strong the pickled taste should be. These are often eaten with creamy blue cheese at Christmas time in England.
10. What colour are walnut husks before they turn brown and ripen?

Answer: Green

Many people make pickled walnuts using nuts that have come from green husks - their less ripened state gives a different flavour to a the ripened nut. In China, pairs of green husks are sold for a traditional form of gambling.
Source: Author suzidunc

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 17 2023 : Guest 68: 2/10
Jan 09 2023 : Guest 116: 4/10
Dec 31 2022 : Guest 60: 6/10

Score Distribution

quiz
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us