FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Just a MinuteAre You Nuts
Quiz about Just a MinuteAre You Nuts

Just a Minute...Are You Nuts? Trivia Quiz


Here's a challenge for you. If you are not 'nuts' it will be fairly easy for you to crack these nutty questions. Just use a nutcracker to help you out.

A multiple-choice quiz by Verne47. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Nuts

Author
Verne47
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
372,003
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
467
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. My name is from an Algonquian word which means a nut requiring a stone to crack. I'm native to Mexico and to some regions of the USA. Hickory, dickory, dock...
What kind of nut am I?
Hint


Question 2 of 10
2. Hi there! I'm classified as the only low fat nut and the only nut that contains vitamin C. Be humble... don't beat your chest if you know who I am. Hint


Question 3 of 10
3. I'm definitely not a nut but I'm eaten as a nut. My name even ends in nut. If I am not a nut what am I? Hint


Question 4 of 10
4. Macadamia nuts are the fattiest nuts and they are also rich in manganese.


Question 5 of 10
5. The base for marzipan is made from the ____.

Answer: (One Word)
Question 6 of 10
6. No! No! No! Don't put me in a sentence. I'm not an apostrophe although I'm shaped like one. I'm a delicious nut with a creamy, smooth texture. Which nut am I? Hint


Question 7 of 10
7. Which nut is most commonly used to provide milk that is used in the preparation of rice and peas? Hint


Question 8 of 10
8. I'm a nut that contains caffeine. Humans use me in the use in production of beverages. Some West Africans even chew me. Which nut am I? Hint


Question 9 of 10
9. Acorns are nuts that are poisonous to humans if ingested.


Question 10 of 10
10. Hi there! We are the only three nuts mentioned in the Bible so we consider ourselves VIPs. Will you separate us from the commoners? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. My name is from an Algonquian word which means a nut requiring a stone to crack. I'm native to Mexico and to some regions of the USA. Hickory, dickory, dock... What kind of nut am I?

Answer: pecan

The pecan is regarded as a drupe rather than a true nut. Nevertheless, it is consumed as a nut. It is the product of a species of hickory tree. The pecan nut/seed is edible and has a rich, buttery flavour. Pecans may be eaten fresh or they may be used in sweet desserts such as the pecan pie which is popular in some American states.
2. Hi there! I'm classified as the only low fat nut and the only nut that contains vitamin C. Be humble... don't beat your chest if you know who I am.

Answer: chestnut

Chestnuts are nuts that are full of flavour. They are starchy and sweet. These nuts are produced by trees that are native to temperate areas in the northern hemisphere. Most of the calories in chestnuts are from carbohydrates rather than fats. Chestnuts may be eaten fresh.

They can also be roasted or prepared in a variety of other ways. Did you know that chestnuts can be dried and milled into flour which can be used to make bread? Quite a treat I should think.
3. I'm definitely not a nut but I'm eaten as a nut. My name even ends in nut. If I am not a nut what am I?

Answer: a legume

Peanuts are classified as legumes or beans. They contain a high level of protein and monounsaturated fats. As a result peanuts are useful in protecting both the heart and blood vessels.
4. Macadamia nuts are the fattiest nuts and they are also rich in manganese.

Answer: True

Most of the fat in macadamias is monounsaturated fat. The manganese in these nuts helps in the formation of gonadal steroids and protection of the cells from free radicals. Macadamias make a very delicious treat. The oil from macadamias is high in vitamin E.
5. The base for marzipan is made from the ____.

Answer: almond

Almonds are nuts that are high in fibre, proteins and other nutrients. These nuts are believed to be beneficial to the heart. Almonds may be eaten fresh or toasted. They may also be used to make a nut butter that is very delicious. Oh! I must tell you that they are classified as nut-like drupe seeds.
6. No! No! No! Don't put me in a sentence. I'm not an apostrophe although I'm shaped like one. I'm a delicious nut with a creamy, smooth texture. Which nut am I?

Answer: a cashew nut

The cashew nut extends from the base of a cashew apple, a fruit which is produced by a tropical, evergreen tree. Cashew nuts contains fats which are from oleic acid which helps in preventing heart disease and cancer.
7. Which nut is most commonly used to provide milk that is used in the preparation of rice and peas?

Answer: coconut

Coconut milk is prepared by grating a brown coconut and extracting the juice by various methods. In the Caribbean this milk is used to prepare a variety of foods. Apart from being used in the preparation of rice dishes, such as rice and peas, it is also used in curries and as a substitute for cow's milk. There are many health benefits associated with the use of coconut milk.
8. I'm a nut that contains caffeine. Humans use me in the use in production of beverages. Some West Africans even chew me. Which nut am I?

Answer: kola

The kola nut has a bitter taste which is sweetened during the process of chewing. In West Africa this nut may be chewed during certain ceremonies. In the western world it was used to flavour beverages such as cola. The juice from the kola nut can be extracted by boiling.
9. Acorns are nuts that are poisonous to humans if ingested.

Answer: False

Acorns are culinary nuts. They are produced by the oak tree. Most acorns have a single seed which is located in a shell that is tough and leathery. These nuts are a favourite of squirrels. There was a time when acorns were a staple food in the diet of lower class Greek and Japanese people.

This is not so any more. Nevertheless, there are persons who still eat acorns as a part of their diet. It is worthy of note that horses and cattle can be adversely affected if they consume too many acorns.
10. Hi there! We are the only three nuts mentioned in the Bible so we consider ourselves VIPs. Will you separate us from the commoners?

Answer: almond, pistachio, walnut

The almond is mentioned many times in the Bible. The walnut is mentioned in Songs of Solomon 6:11 and the pistachio is mentioned in Genesis 43:11.
Source: Author Verne47

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us