Quiz about Delicious Pistachios
Quiz about Delicious Pistachios

Delicious Pistachios Trivia Quiz


This quiz will test your knowledge of pistachios. Enjoy!

A multiple-choice quiz by zebra101. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Nuts

Author
zebra101
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
359,061
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
328
Last 3 plays: Guest 104 (9/10), Guest 68 (6/10), Guest 162 (1/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of these countries is the number one exporter of pistachios? Hint

Afghanistan
Iran
Syria
China

2. Pistachios can lower the risk of heart disease.

True
False

3. What country consumes the most pistachios per year? Hint

India
China
Russia
Australia

4. Pistachio shells can be recycled in many ways. Which of these is NOT a way they can be reused? Hint

as kindling for a fire
as homemade jewelry
as mulch
as a treat for cats

5. Although pistachios are classified as a culinary nut, they are not actually a botanical nut. What are they? Hint

an accessory fruit
a legume
a drupe
a flower

6. What color are the nuts inside of pistachios? Hint

yellow
blue
pink
green

7. What is the name of the substance found in pistachios that can cause an allergic reaction? Hint

lithraea caustica
aflatoxin
urushiol
anacardic acid

8. Have large containers of raw pistachios been known to spontaneously combust?

Yes
No

9. The pistachio is mentioned in what verse of the Bible? Hint

Song of Songs 6:11
Zephaniah 3:17
Proverbs 18:24
Genesis 43:11

10. Pistachio trees are said to have been planted in the Hanging Gardens of Babylon.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these countries is the number one exporter of pistachios?

Answer: Iran

Pistachios are one of Iran's number one exports, along with oil. The nut is important to the country's heritage and is very popular among its citizens. The U.S. and Turkey are also top exporters of pistachios.
2. Pistachios can lower the risk of heart disease.

Answer: True

Pistachios, like many other seeds and nuts, can low the risk of heart disease if included in your diet. They can also lower the levels of low-density lipoproteins (bad cholesterol).
3. What country consumes the most pistachios per year?

Answer: China

China consumes about 80,000 tons of pistachios a year. The U.S. consumes about 45,000 tons per year.
4. Pistachio shells can be recycled in many ways. Which of these is NOT a way they can be reused?

Answer: as a treat for cats

After eating the nut, there are many ways you can reuse the empty shell. If the shells were salted, they need to be washed before they can be reused. The shells can be used as a lining in the bottom of potted plants and as an additive to compost. There are also many crafts they can be used for, such as mosaics and ornaments.
5. Although pistachios are classified as a culinary nut, they are not actually a botanical nut. What are they?

Answer: a drupe

A drupe is a type of fruit that has a fleshy outside and a shelled seed on the inside. The seed part of the pistachio is what is eaten. Almonds are also drupes.
6. What color are the nuts inside of pistachios?

Answer: green

Pistachio shells are a beige or white color. Some companies dye the shell. The skin of the seeds is a mauve color.
7. What is the name of the substance found in pistachios that can cause an allergic reaction?

Answer: urushiol

Urushiol is also found in cashews, poison oak, and poison ivy, among other plants. It can cause an allergic skin rash. Anyone who is allergic to urushiol should not eat pistachios or anything they have been in contact with.
8. Have large containers of raw pistachios been known to spontaneously combust?

Answer: Yes

Pistachios have been know to self-heat which causes them to combust. This happens because of their low water and high fat content. People transporting pistachios must be careful to avoid this.
9. The pistachio is mentioned in what verse of the Bible?

Answer: Genesis 43:11

Genesis 43:11 is about Israel telling his sons to take gifts, including pistachios, to Joseph. Few nuts are mentioned in the Bible. Almonds are mentioned a few times and some people believe the walnut is mentioned once.
10. Pistachio trees are said to have been planted in the Hanging Gardens of Babylon.

Answer: True

The Hanging Gardens of Babylon were one of the Seven Wonders of the Ancient World. They were built around 600 B.C. in modern day Iraq. They were destroyed in the first century A.D. by earthquakes.
Source: Author zebra101

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 10 2022 : Guest 104: 9/10
Oct 12 2022 : Guest 68: 6/10
Oct 04 2022 : Guest 162: 1/10

Score Distribution

quiz
12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us