Quiz about Hiya Cat 1940s Slang
Quiz about Hiya Cat 1940s Slang

Hiya Cat! 1940s Slang Trivia Quiz


1940 in the USA was dotty at times, and could blow your wig, so let's take a gander at some of that decade's slang.

A multiple-choice quiz by beergirllaura. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Varieties of English
  8. »
  9. American Slang

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
315,391
Updated
Aug 03 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
2942
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 50 (8/10), Guest 204 (9/10), griller (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The doorbell rings and Millie opens the door to see Harold grinning like a hepcat. "Gimme a buzz, angel cake," Harold says. Just what is it Harold wants? Hint

a kiss
a telephone
a piece of cake
a cigarette

2. After a quick buzz, Millie twirls around, showing off her new dress. Harold whistles, then says "What a dilly! You are togged to the bricks." What does Harold mean to say she is? Hint

surrounded by bricks
dressed up
looking messy
ready for work

3. "Let's make tracks," Harold says, handing Millie her sweater. Shrugging into her mohair sweater, Millie says "Hold a tick. Let me douse the glim." What did Millie want to do? Hint

Find her purse
Close the closet
Lock the door
Turn off the light

4. "Say bunny boy, how about a fizz?" Millie asks. "Sure thing, fly chick," Harold replies, "I'm rolling in beans." Just what did Harold have? Hint

beans
dice
pebbles
pocket change

5. "This joint is so Fifth Avenue," Millie says, looking at the groovy mirror over the bar. "Hey apron," Harold calls, "gimme a fizz and a cow juice." Turning on his barstool he adds, "And crank up the piccolo." What is a piccolo? Hint

air-conditioning
band
ice-machine
jukebox

6. With Doctor Sausage and his Five Porkchops playing the irresistible "Wham", Millie grabs Harold's hand. "This song sends me. It's a gasser. Let's jump!" Harold grins and jumps off his barstool. What are they going to do? Hint

go back home
eat dinner
perform acrobatics
dance

7. "Phew," Harold says, swiping one hand down his face, "that was murder! I'm starved. How about you, duchess?" "I could bash," Millie says and waves at the apron. "Hey Pops, how about another fizz and cow juice, and some of your artillery?" When the food arrives, they dig right in. But into what? Hint

french fries
corned beef hash
baked beans
pickled eggs

8. "What's tickin' chicken," Harold asks, hooking elbows with Millie. "Ready to get back to the roost?" "Don't be a herkle," Millie says. "I'm nowhere near ready for nod. Let's dust this place and hit the crunchy." What's crunchy? Hint

the pavement
another bar
the park
a dance hall

9. Strolling along the crunchy, the sunset turning the sky almost purple, Harold conks himself on the back of his head and says, "I just blew my think box." Millie laughs and says "Duck soup." Harold swings her around to head back the way they'd come. "Let's go get the percolator." What are they getting? Hint

a babysitter
an automobile
a carnival drink
an umbrella

10. With Millie's head resting on his shoulder, Harold says, "As snazzy and rare as you look tonight, I'm taking you to see 'Citizen Kane' at the cinema." Millie squeals with delight, then sighs. "We'll never get in." "Gotcha there, Millie-filly. I know the stud with the ducks. We're going." What are ducks? Hint

popcorn
small waterfowl
admission tickets
newspapers


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The doorbell rings and Millie opens the door to see Harold grinning like a hepcat. "Gimme a buzz, angel cake," Harold says. Just what is it Harold wants?

Answer: a kiss

While a 'buzz' was a kiss, 'buzz me' meant to call that person on the telephone.
2. After a quick buzz, Millie twirls around, showing off her new dress. Harold whistles, then says "What a dilly! You are togged to the bricks." What does Harold mean to say she is?

Answer: dressed up

A dilly was another term for a pretty girl. A man who was dressed well could also be togged to the bricks, or groovy, righteous, or sharp.
3. "Let's make tracks," Harold says, handing Millie her sweater. Shrugging into her mohair sweater, Millie says "Hold a tick. Let me douse the glim." What did Millie want to do?

Answer: Turn off the light

The term 'lamp' meant 'to see', and a 'juice jerker' was an electrician.
4. "Say bunny boy, how about a fizz?" Millie asks. "Sure thing, fly chick," Harold replies, "I'm rolling in beans." Just what did Harold have?

Answer: pocket change

'Dead president' meant money, a 'deece' was a dime and a 'dime note' was a ten dollar bill.
5. "This joint is so Fifth Avenue," Millie says, looking at the groovy mirror over the bar. "Hey apron," Harold calls, "gimme a fizz and a cow juice." Turning on his barstool he adds, "And crank up the piccolo." What is a piccolo?

Answer: jukebox

The 1940s were considered the Jive generation. The jukeboxes played platters, which was slang for records.
6. With Doctor Sausage and his Five Porkchops playing the irresistible "Wham", Millie grabs Harold's hand. "This song sends me. It's a gasser. Let's jump!" Harold grins and jumps off his barstool. What are they going to do?

Answer: dance

There were several terms for dancing and for dancers. A 'hop' was a dance, as was a 'truck', and a 'track' was a dance hall. A 'zeal girl' was a hot girl dancer, a 'hot hose' was a fast dancer, and a 'boogieman' was a jiving male.
7. "Phew," Harold says, swiping one hand down his face, "that was murder! I'm starved. How about you, duchess?" "I could bash," Millie says and waves at the apron. "Hey Pops, how about another fizz and cow juice, and some of your artillery?" When the food arrives, they dig right in. But into what?

Answer: baked beans

'Bash' meant to overeat. And quite a few food-related words came from the military, such as 'chicken berries' for eggs, 'gaskets' for pancakes, and 'goldfish' for salmon.
8. "What's tickin' chicken," Harold asks, hooking elbows with Millie. "Ready to get back to the roost?" "Don't be a herkle," Millie says. "I'm nowhere near ready for nod. Let's dust this place and hit the crunchy." What's crunchy?

Answer: the pavement

You could go 'gammin' on the pavement, also known as strutting, or you could 'drill' on the 'stroll' - walk on the street.
9. Strolling along the crunchy, the sunset turning the sky almost purple, Harold conks himself on the back of his head and says, "I just blew my think box." Millie laughs and says "Duck soup." Harold swings her around to head back the way they'd come. "Let's go get the percolator." What are they getting?

Answer: an automobile

Another term for a car was 'rubber', and the slang term 'popsickle', which meant motorcycle, came from the military.
10. With Millie's head resting on his shoulder, Harold says, "As snazzy and rare as you look tonight, I'm taking you to see 'Citizen Kane' at the cinema." Millie squeals with delight, then sighs. "We'll never get in." "Gotcha there, Millie-filly. I know the stud with the ducks. We're going." What are ducks?

Answer: admission tickets

In the 1940s, 'stud' meant oaf. A few other less-flattering terms were Sad Sam, square from Delaware, goon bait, and boonie.
Source: Author beergirllaura

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 02 2022 : Guest 50: 8/10
Nov 30 2022 : Guest 204: 9/10
Nov 25 2022 : griller: 9/10
Nov 23 2022 : Guest 172: 8/10
Nov 22 2022 : Guest 172: 8/10
Nov 20 2022 : Guest 172: 8/10
Nov 20 2022 : Guest 64: 9/10
Nov 18 2022 : Guest 98: 9/10
Nov 17 2022 : triviabore: 9/10

Score Distribution

quiz
12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us