Quiz about American Slang and Colloquialisms II
Quiz about American Slang and Colloquialisms II

American Slang and Colloquialisms II Quiz


Just some more predominately American usage of slang and colloquial phrases.

A multiple-choice quiz by Pick61. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Varieties of English
  8. »
  9. American Slang

Author
Pick61
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
354,248
Updated
Jun 09 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1736
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (10/10), Guest 172 (9/10), Guest 98 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. My uncle Oscar told me that he had gotten into an altercation with a much bigger, meaner neighbor. I asked him what he did next and he told me that he took a powder. What did he mean? Hint

he ran into the house and took a pill
he disappeared
he took my Aunt Martha's cosmetics and powdered his nose
he apologized

2. Nephew Casper was conversing with a friend and mentioned that he was going to a sock hop. Now, what is a hop? Hint

a sporting event
an exercise class
a frog jumping contest
a dance

3. My co-worker Quasar was trying to sell me a used barbecue. I asked if it was a good one and he said it was top shelf. Okay, obviously a good one! But where did the description originate? Hint

clothiers
grocery stores
bars, saloons and pubs
warehouses

4. Cousin Ralph is a tree hugger. What's a tree hugger? Hint

a confused person who hugs trees
a lumberjack
a tree surgeon
an environmentalist

5. I was describing my somewhat grandiose plans for the future when my brother Meadelow told me to get real. What was he saying? Hint

that I should stop day dreaming
that it was time for me to get a real job
that I needed to change my identity
that I was lying to him

6. Uncle Ablemarle was told by a friend to get off his high horse. What was he doing to rate this comment? Hint

riding a tall horse
wearing elevator shoes
standing on a saw horse
acting superior to others

7. I bought a new pair of brogans. How am I going to use them? Hint

on my feet, they're shoes
on my face, they're eye glasses
covering my hands, they're gloves
covering my legs, they're trousers

8. Brother Wilhelm was going to spend the money to buy a new car, then got cold feet. What happened? Hint

his wife told him not to buy it
it snowed and his brogans had a hole in them
he decided not to buy the car
the car's heater was broken

9. My nephew Ichabod was polishing Aunt Martha's furniture and she told him to apply a little elbow grease. What's elbow grease? Hint

what it says - you dip your elbow in grease and rub it on a surface
a little extra effort used in completing a physical task done with the hands
salve applied to your elbow if your arm gets tired
a patented furniture polish

10. After this quiz, I am going to throw in the towel. What am I going to do? Hint

stop writing slang quizzes
put the laundry in the washer
throw a towel at my Uncle Oscar
take a shower


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. My uncle Oscar told me that he had gotten into an altercation with a much bigger, meaner neighbor. I asked him what he did next and he told me that he took a powder. What did he mean?

Answer: he disappeared

Take a powder simply means to scram or leave. It may come from one of two sources, the most likely of which is from a magician's powder which makes things disappear. Less likely, the powder in question is a laxative. The term has been in use since the 1920s.
2. Nephew Casper was conversing with a friend and mentioned that he was going to a sock hop. Now, what is a hop?

Answer: a dance

A hop when referring to a dance would seem to be a fairly recent word. But, no, it's been in use since the 1700s, meaning a place where meaner people dance. By meaner one would assume "lower class". A sock hop is one where you have to remove your shoes and dance in your socks. Danny and the Juniors recorded "At the Hop" in the late 1950s.
3. My co-worker Quasar was trying to sell me a used barbecue. I asked if it was a good one and he said it was top shelf. Okay, obviously a good one! But where did the description originate?

Answer: bars, saloons and pubs

The best spirits were always prominently displayed on the top shelf behind the bar. They were also the costliest.
4. Cousin Ralph is a tree hugger. What's a tree hugger?

Answer: an environmentalist

Tree hugger is a fairly recent addition to the language and is used to describe one who is concerned with keeping existing forests and wetlands as pristine as possible. The term is used mostly in a derogatory sense.
5. I was describing my somewhat grandiose plans for the future when my brother Meadelow told me to get real. What was he saying?

Answer: that I should stop day dreaming

This term was popular among young people, especially in the U.S., in the 1960s and 70s. Its origins are much older, dating from the 1840s, and meaning 'real' in a genuine, unaffected sense.
6. Uncle Ablemarle was told by a friend to get off his high horse. What was he doing to rate this comment?

Answer: acting superior to others

This is an old Middle English term, dating from the 1400's. Its definition is to affect airs of superiority. A saw horse is a four legged brace used by carpenters when working with wood.
7. I bought a new pair of brogans. How am I going to use them?

Answer: on my feet, they're shoes

Brogans are a type of coarse shoe. The term comes from the Gaelic "Brog", first mentioned in writings in the 1840s.
8. Brother Wilhelm was going to spend the money to buy a new car, then got cold feet. What happened?

Answer: he decided not to buy the car

To get cold feet means to reconsider one's decision due to feelings of anxiety.
9. My nephew Ichabod was polishing Aunt Martha's furniture and she told him to apply a little elbow grease. What's elbow grease?

Answer: a little extra effort used in completing a physical task done with the hands

The term elbow grease comes to us from 1670 England. In a jocular sense it is the best substance with which to accomplish a tiresome physical task.
10. After this quiz, I am going to throw in the towel. What am I going to do?

Answer: stop writing slang quizzes

Throw in the towel comes from the sport of prize fighting. In the 1860s when the sport became popular it was common practice for those in a fighter's corner to throw a towel into the ring when they thought that their man had had enough. An 'I surrender' signal, if you will.
Source: Author Pick61

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 22 2022 : Guest 172: 10/10
Nov 20 2022 : Guest 172: 9/10
Nov 18 2022 : Guest 98: 10/10
Nov 12 2022 : Guest 172: 10/10
Nov 05 2022 : Peachie13: 9/10
Oct 26 2022 : Guest 138: 9/10
Oct 19 2022 : Guest 71: 9/10
Oct 16 2022 : ClarkyB: 8/10
Oct 14 2022 : Guest 72: 10/10

Score Distribution

quiz
12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us