Quiz about Do You Know Pittsburghese
Quiz about Do You Know Pittsburghese

Do You Know Pittsburghese? Trivia Quiz


People in Pittsburgh, Pennsylvania (US) have a unique dialect known as Pittsburghese. See if you can understand what these Pittsburghers are saying!

A multiple-choice quiz by bullymom. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Varieties of English
  8. »
  9. American Slang

Author
bullymom
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
132,403
Updated
Feb 28 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
3561
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 73 (8/10), Guest 174 (10/10), Guest 47 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is one of the plurals of "you" in Pittsburgh? Hint

youse
yunz
y'all
yeebs

2. If someone gave you a hoagie in Pittsburgh, what would you do with it? Hint

bounce it
wear it
eat it
play it

3. Frank the Pittsburgher says, "Shaddap, I'm watchin' the Stillers on TV". What is Frank watching? Hint

sports
a reality show
a soap opera
a game show

4. For which of these reasons is a Pittsburgher most likely to redd up? Hint

it's bedtime
it's snowing
comp'ny is coming
the electricity is out

5. What do Pittsburghers do in a laundrymat? Hint

watch movies
drink beer
warsh clothes
shop for food

6. If a Pittsburgher says she is going to Sliberty, where is she going? Hint

a section of town
jail
an amusement park
a shopping mall

7. Where would you be most likely to find a gumband? Hint

on a golf course
the vegetable bin
a desk drawer
the medicine cabinet

8. Marge the Pittsburgher is nebby. That means she's most likely to... Hint

fall asleep
have an allergic reaction
take in a homeless cat
pry

9. What would a Pittsburgher do in a liberry? Hint

try on clothes
read
worship
buy seafood

10. Which of these is the best response to the question "Jew eat?"? Hint

"It depends on the weather"
"Not since last year"
"Yea, I hadda hoagie"
"I think they do"


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is one of the plurals of "you" in Pittsburgh?

Answer: yunz

"Yunz", or "yinz" is one of the most common Pittsburghese words. Many people cringe when they hear this word that they consider to be gramatically incorrect. Most dialects have their own plural of the word "you": y'all, you all, youse, to name a few. In the northern parts of Pennsylvania you'll hear "youse" a lot. "Y'all", of course, is common from West Virginia on down.
2. If someone gave you a hoagie in Pittsburgh, what would you do with it?

Answer: eat it

A hoagie is a type of sandwich (or "sammitch", as we say) that is known elsewhere as a submarine sandwich, sub, torpedo, or poor boy. I have found "sub" to be the most universally acceptable of these terms, as everyone seems to recognize the submarine shape. A hoagie or sammitch may contain jumbo, which other folks call "bologna".
3. Frank the Pittsburgher says, "Shaddap, I'm watchin' the Stillers on TV". What is Frank watching?

Answer: sports

The Steelers, or "Stillers", are Pittsburgh's National Football League team. Their colors are black and gold, which are also the colors of the Pirates (baseball) and Penguins (hockey). You'll see black and gold a lot around the Burgh, as we have a lot of sports fanatics. All of these three teams have won a championship at least once. Pittsburgh is known as the Steel City for its (mostly defunct) steel mills (or still mills).

Besides the Stillers, we have the Still Phantom (now the Phantom's Revenge) at Kennywood Park, which for a time held the record for the world's fastest roller coaster!
4. For which of these reasons is a Pittsburgher most likely to redd up?

Answer: comp'ny is coming

To redd (or red) up is to do some quick cleaning or straightening of your abode, as you would do when comp'ny ("company" in other places) is coming. To redd up, you might take out the garbitch, warsh the dishes annat. "Annat"- "and that"- is Pittsburghese for "et cetera".
5. What do Pittsburghers do in a laundrymat?

Answer: warsh clothes

A laundrymat, referred to as a "laundromat" in other places, is a place in which you can clean and dry your clothes in coin-operated machines. In Pittsburgh, we pronounce this "warshing". When we take a shower, we use a warshrag.
6. If a Pittsburgher says she is going to Sliberty, where is she going?

Answer: a section of town

East Liberty, or "Sliberty", is a section of Pittsburgh east of downtown ("dahntahn"). One of the most famous sections of the city is Mt. Warshington, a hilltop overlooking the river from where most of the photos of the city are taken. There's a suburb of Pittsburgh called Turtle Creek (pronounced "crick").
7. Where would you be most likely to find a gumband?

Answer: a desk drawer

A gumband, called a "rubber band" in other places, is a rubber ring used to wrap things like newspapers.
8. Marge the Pittsburgher is nebby. That means she's most likely to...

Answer: pry

"Nebby" means nosy or prying. The verb form of this is "to neb". When I come home from the store, my bulldog Snoopy has to neb in all of the bags. If you call someone a "neb nose", it means they're nebby. "Mind your own business, neb nose!"
9. What would a Pittsburgher do in a liberry?

Answer: read

A liberry, called "library" everywhere else, is a facility from which you can borrow books. The biggest liberry in Pittsburgh is the Carnegie Liberry, located in Oakland. Check out the Carnegie Liberry's website guide to Pittsburghese: http://www.clpgh.org/subject/pgh/pittsburghese.html
10. Which of these is the best response to the question "Jew eat?"?

Answer: "Yea, I hadda hoagie"

Translated, this would mean "Did you eat?" Pittsburgh is noted for its many ethnic foods- besides hoagies, we have pierogies (Polish), pigs in the blanket (stuffed cabbage- Hungarian), and my favorite, sketties (spaghetti). Hope yunz enjoyed the quiz!
Source: Author bullymom

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 02 2022 : Guest 73: 8/10
Dec 01 2022 : Guest 174: 10/10
Nov 30 2022 : Guest 47: 9/10
Nov 30 2022 : Guest 128: 8/10
Nov 29 2022 : Guest 71: 8/10
Nov 26 2022 : Guest 24: 10/10
Nov 26 2022 : Guest 24: 10/10
Nov 25 2022 : Guest 98: 7/10
Nov 25 2022 : griller: 9/10

Score Distribution

quiz
12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us