FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Looking for a MAN
Quiz about Looking for a MAN

Looking for a 'MAN' Trivia Quiz


This match quiz features questions that have the word "MAN" somewhere in the word, usually, but not always at the front of the word. Good luck.
This is a renovated/adopted version of an old quiz by author ravenskye

A matching quiz by LeChampion14. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Vocabulary
  8. »
  9. Words Within Words

Author
LeChampion14
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
32,461
Updated
Mar 18 24
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
10 / 10
Plays
1014
Last 3 plays: sabbaticalfire (10/10), Guest 91 (10/10), desertloca (8/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. An order of insects found in tropical climates.  
  mantis
2. A leader of a group of people in a workplace or organizational hierarchy.  
  romance
3. The expression or act of showing love  
  portmanteau
4. To divide or redistribute the electoral districts to give an unfair advantage to a certain party, or manipulate the outcome of an election  
  manager
5. A cosmetic treatment of the hands, such as nail filing or clipping.  
  gerrymandering
6. A large house or estate usually owned by an affluent person.  
  mansion
7. An aquatic relative to the elephant sometimes referred to as a "sea cow".  
  manicure
8. The combination of two or more words or parts of words, such as mockumentary, infomercial, and Obamacare.  
  manatee
9. To scold or punish in an official capacity  
  necromancy
10. The act or practice of communicating with the dead.  
  reprimand





Select each answer

1. An order of insects found in tropical climates.
2. A leader of a group of people in a workplace or organizational hierarchy.
3. The expression or act of showing love
4. To divide or redistribute the electoral districts to give an unfair advantage to a certain party, or manipulate the outcome of an election
5. A cosmetic treatment of the hands, such as nail filing or clipping.
6. A large house or estate usually owned by an affluent person.
7. An aquatic relative to the elephant sometimes referred to as a "sea cow".
8. The combination of two or more words or parts of words, such as mockumentary, infomercial, and Obamacare.
9. To scold or punish in an official capacity
10. The act or practice of communicating with the dead.

Most Recent Scores
May 25 2024 : sabbaticalfire: 10/10
May 25 2024 : Guest 91: 10/10
May 20 2024 : desertloca: 8/10
May 05 2024 : Guest 72: 10/10
May 04 2024 : IggyPop12: 10/10
May 03 2024 : rainbowriver: 10/10
Apr 20 2024 : constancejane: 10/10
Apr 18 2024 : RedRobin7: 10/10
Apr 18 2024 : Guest 184: 7/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. An order of insects found in tropical climates.

Answer: mantis

The mantis is a member of the order Mantodea, which comes from the Greek word mantis which means prophet. Some synonyms of mantis are mantid or dictyopterous insect. This makes sense as dictyopterous is derived from the Order Dictyoptera which includes termites, who are considered to be the closest relative to the mantis.
2. A leader of a group of people in a workplace or organizational hierarchy.

Answer: manager

The word manager which means to train or handle, derives originally from the Latin "manus", which means hand. Boss, comptroller, supervisor, are all synonyms of manager.
3. The expression or act of showing love

Answer: romance

Around 1300, the word romance was applied to stories of heroic adventures, usually told in verse and often translated from the French. Because they were in the vernacular, not in Latin, this name suggested a somewhat inferior quality of work - for entertainment, not enlightenment. Because so many of these tales involved affairs of the heart, the term came, by the middle of the 17th century, to be understood as referring to tales of love rather than derring-do.
4. To divide or redistribute the electoral districts to give an unfair advantage to a certain party, or manipulate the outcome of an election

Answer: gerrymandering

Gerrymandering is a corrupt practice, the use of which as a manipulation tactic seriously undermines the democratic process. The coin was termed after Former US Vice President Elbridge Gerry, who redistributed districts in Boston to ensure a majority in the 1812 election.

The word is literally a portmanteau of Gerry's last name and the word salamander, because Elbridge Gerry's newly reconstructed voting district resembled a salamander.
5. A cosmetic treatment of the hands, such as nail filing or clipping.

Answer: manicure

Combining the Latin words "manus", or hand, and "cura" which means care, manicure literally translates to care of the hands.
6. A large house or estate usually owned by an affluent person.

Answer: mansion

This word was first used in English during the 14th century to refer to the residence of a lord. It came via French from the Latin word "manere" (to stay). In the early part of the 16th century it evolved to something akin to its current meaning, describing and large and impressive house.
7. An aquatic relative to the elephant sometimes referred to as a "sea cow".

Answer: manatee

The word manatee come from the 16th century Taino word manati meaning breast. The Taino people were the indeginous people of the Caribbean who inhabited the land that became Cuba, Jamaica, and Haiti. The manatee or "sea cow" is thought to have evolved from the same land-dwelling ancestors as the elephant.
8. The combination of two or more words or parts of words, such as mockumentary, infomercial, and Obamacare.

Answer: portmanteau

Portmanteau is a combination of the French words porter and manteau which mean carry and mantle respectively. In addition to being a combination of two or more words, the word portmanteau can also mean a suitcase or trunk used to carry items.
9. To scold or punish in an official capacity

Answer: reprimand

Derived from the Latin reprimenda, the word found it's way into France during the 17th century as réprimande meaning to hold something or someone in check, or to make accountable. Admonish, rebuke and chide are synonyms of reprimand.
10. The act or practice of communicating with the dead.

Answer: necromancy

The word necromancy was believed to have originated during the 14th century. It comes from Old French and means a sorcerer adept in black magic. Wizardry, witchcraft, and magic are all acceptable synonyms of necromancy.
Source: Author LeChampion14

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Over and Over (and Over) Very Easy
2. In the Long Run Very Easy
3. Flag Down a Laggard Very Easy
4. A Very Short Quiz Very Easy
5. Better "Late" Than Never Very Easy
6. A Quiz About POTs and PANs Very Easy
7. Words With the Word Red in Them Very Easy
8. Hidden Dogs in Other Words... Very Easy
9. 'Tea'-terring on the Brink Very Easy
10. Jack-in-the-Box Very Easy
11. Get "Down" to It Very Easy
12. Chin Up Very Easy

5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us