Quiz about Musicals for the Young and Young at Heart
Quiz about Musicals for the Young and Young at Heart

Musicals for the Young and Young at Heart Quiz


Musical theatre can be great fun. Whether you like to act, sing along with a cast recording, or go see a theatre production, here are some shows that might get your toes tapping!

A multiple-choice quiz by mlcmlc. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Theatre
  8. »
  9. Musicals Mixture

Author
mlcmlc
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
364,112
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1649
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 86 (9/10), Guest 81 (9/10), Guest 165 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Do you know which musical tells of the "The Circle of Life", portraying Simba's life as he grows from cub to king? Hint

Pete's Dragon
Matador
The Lion King
Narnia

2. Which of these musicals has two characters from Dogpatch, U.S.A., that sing "If I Had My Druthers"? Hint

The Secret Garden
Grease
Li'l Abner
Cinderella

3. Do you know which musical tells the story of the Jellicle Cats who are introduced with "The Naming of the Cats"? Hint

Lady and the Tramp
Abbacadabra
Pinocchio
Cats

4. Do you know which of these musicals is about a young boy who sings "The Kite" as he tries and then succeeds in getting his kite to fly, at least until it flies into the Kite-eating Tree? Hint

The Wild Party
You're a Good Man, Charlie Brown
The Addams Family
Pocahontas

5. One of these musicals tells the story of "Shy" Princess Winnifred and Prince Dauntless. Do you know which one? Hint

Once Upon a Mattress
Into the Woods
Aladdin
Curly Top

6. Which musical was named for an orphan who always believed that things would be better "Tomorrow"? Hint

Babes in Arms
Annie
Chitty Chitty Bang Bang
Drat! The Cat!

7. Do you know in which musical the newspaper boys in New York City sing "Seize the Day" as they prepare to strike when the cost of the newspaper is increased? Hint

Little Shop of Horrors
Leap of Faith
Billy Elliot the Musical
Newsies: The Musical

8. In which of these musicals does Maria, hired as a governess, use the song "Do-Re-Mi" to teach her charges to sing? Hint

Pipe Dream
The Sound of Music
Me and Juliet
Carousel

9. Can you identify the musical named for a five year old girl who sings "Naughty", telling us that she believes "Even if you're little, you can do a lot, you mustn't let a little thing like, 'little' stop you"? Hint

Alice in Wonderland
Mary Poppins
Anne of Green Gables
Matilda the Musical

10. Do you know which of these musicals is about a boy who lives in Never Land and claims "I Won't Grow Up"? Hint

The Music Man
Finian's Rainbow
Beauty and the Beast
Peter Pan


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Do you know which musical tells of the "The Circle of Life", portraying Simba's life as he grows from cub to king?

Answer: The Lion King

This musical show was inspired from the Disney animated film released in 1994. The first time it appeared on stage was 1997 in Minneapolis, Minnesota. The show is famous for the pageantry, costumes and music.

The story tells the tale of Simba and how he learns to become the king.
2. Which of these musicals has two characters from Dogpatch, U.S.A., that sing "If I Had My Druthers"?

Answer: Li'l Abner

As the story unfolds Daisy Mae tries to get Abner to agree to marry her, and the townfolk learn that Dogpatch has been declared an "Unnecessary Town". Though both Abner and Daisy Mae sing "If I Had My Druthers", they want different things.

The musical was inspired by the comic strip "Li'l Abner", written and drawn by Al Capp from 1934-1977.
3. Do you know which musical tells the story of the Jellicle Cats who are introduced with "The Naming of the Cats"?

Answer: Cats

The actors performing "Cats" are dressed in costumes to resemble cats. The musical was inspired by T. S. Eliot's "Old Possum's Book of Practical Cats", a collection of poems published in 1939. The poems were originally sent in various letters from T. S. Eliot to his godchildren.
4. Do you know which of these musicals is about a young boy who sings "The Kite" as he tries and then succeeds in getting his kite to fly, at least until it flies into the Kite-eating Tree?

Answer: You're a Good Man, Charlie Brown

Charles Schulz began publishing the comic "Peanuts" in 1950, and during the 1960s Clark Gessner began writing songs based on those characters: Charlie Brown, Snoopy, Schroeder, Lucy and Linus van Pelt, and many others. The songs were combined into a musical which was first produced in 1967.

During the song "The Kite", Charlie Brown is coaching himself on how to get the kite into the air, and then rejoices because it's flying, at least until it hits the tree.
5. One of these musicals tells the story of "Shy" Princess Winnifred and Prince Dauntless. Do you know which one?

Answer: Once Upon a Mattress

Inspired by "The Princess and the Pea", a fairy tale by Hans Christian Andersen, this musical tells a comical tale of a prince and princess who want to marry, even though the queen wants her son to stay a boy forever.

The musical was first produced in 1958, with Carol Burnett playing the role of Winnifred.
6. Which musical was named for an orphan who always believed that things would be better "Tomorrow"?

Answer: Annie

The musical "Annie" was based on the stories told in the comic strip "Little Orphan Annie" by Harold Gray which was published from 1924-2010.

During the musical Annie is selected to stay for the Christmas holiday in Oliver Warbucks' mansion, and Warbucks attempts to find Annie's parents for her.
7. Do you know in which musical the newspaper boys in New York City sing "Seize the Day" as they prepare to strike when the cost of the newspaper is increased?

Answer: Newsies: The Musical

The idea for this musical came from a real strike known as the Newsboys Strike of 1899. The newsboys, or newsies, who sold the papers didn't work for the company, but had to purchase the papers from them and then try to sell what they had bought.

The song "Seize the Day" encourages the newsies to strike with the lyrics "Now is the time to seize the day, send out the call and join the fray".

This show was first produced as a Disney movie in 1992, and then produced as a theatre show which opened in 2011.
8. In which of these musicals does Maria, hired as a governess, use the song "Do-Re-Mi" to teach her charges to sing?

Answer: The Sound of Music

The story is about Maria Ranier who goes to work for Captain von Trapp as governess to his seven children: Liesl, Friedrich, Brigitta, Kurt, Louisa, Marta and Gretel.

Maria teaches the children to sing "Do-Re-Mi" as a way to learn the notes of the music scale, singing "When you know the notes to sing, you can sing most anything".

The show was first seen on Broadway in 1959 with Mary Martin starring as Maria. In 1965 it was released as a movie with Julie Andrews starring as Maria.
9. Can you identify the musical named for a five year old girl who sings "Naughty", telling us that she believes "Even if you're little, you can do a lot, you mustn't let a little thing like, 'little' stop you"?

Answer: Matilda the Musical

"Matilda" started as a novel written by Roald Dahl, which was published in 1988. A movie was made from the book in 1996, and this musical, which premiered in 2010, was created from the same inspiration.

Matilda is smart and overcomes many obstacles to find happiness.
10. Do you know which of these musicals is about a boy who lives in Never Land and claims "I Won't Grow Up"?

Answer: Peter Pan

J. M. Barrie created a play called "Peter Pan" in 1904 and then made a novel from it called "Peter and Wendy". The show "Peter Pan" that appeared on Broadway in 1954 with Mary Martin playing the part of Peter, was based on the works by Barrie.

Peter teaches Wendy, Michael and John Darling to fly and takes them to Never Land to live with the lost boys. The Darlings eventually return home, waiting for Peter to return.
Source: Author mlcmlc

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 86: 9/10
Today : Guest 81: 9/10
Today : Guest 165: 9/10
Today : Guest 73: 9/10
Today : Guest 24: 8/10
Today : Guest 168: 10/10
Today : Guest 92: 5/10
Today : Guest 67: 10/10
Dec 06 2022 : notsosmart49: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Musically 1:

Part 1: Quizzes inspired by musicals of film or theatre

  1. Social Critique, Musically Average
  2. Unrequited Love, Musically Average
  3. So Hush Little Baby: A Musical Lullaby Quiz Average
  4. Musicals for the Young and Young at Heart Very Easy
  5. Food, Musically Average
  6. Death, Musically Average
  7. Same Gender Duets Average
  8. Opposing Gender Duets Average
  9. The Point! Average
  10. Which Direction? (Musically) Easier

Also part of quiz list
12/8/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us