FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Which Direction Musically
Quiz about Which Direction Musically

Which Direction? (Musically) Trivia Quiz


Ever wonder where you're going? Each of these musical numbers is going in only one direction: up, down, left or right.

A multiple-choice quiz by mlcmlc. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Musicals Mixture
  8. »
  9. Song Mixture

Author
mlcmlc
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
351,680
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1261
Last 3 plays: Guest 97 (9/10), Guest 71 (9/10), Guest 90 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. During Act I of "Cabaret", Sally moves in with Cliff, and they stay together for a while. Cliff's song is about living in what he knows is a dream. What word has been left out?

"Why should I wake _____?
This dream is going so well.
When you're enchanted,
Why break the spell?
Drifting in this euphoric state,
Morning can wait.
Let it come late."
Hint


Question 2 of 10
2. The prisoners in "Les Miserables" sing as they work. Which word is missing?

"Look _____, look _____
Don't look 'em in the eye
Look _____, look _____,
You're here until you die"
Hint


Question 3 of 10
3. One song's lyrics from "Peter Pan" give us the directions to Neverland. Can you fill in the missing word?

"The second star to the _____
Shines in the night for you
To tell you that the dreams you plan
Really can come true

The second star to the _____
Shines with a light that's rare
And if it's Never Land you need
Its light will lead you there?"
Hint


Question 4 of 10
4. The musical "Gypsy" is based on the life of Gypsy Rose Lee. Her mother, Rose, pushed, prodded and cajoled both sisters into show business touring until her sister June escapes by eloping. Rose now is sure that she can make Louise a star, and sings a song of unadulterated optimism. Do you know which word is missing?

"You'll be swell! You'll be great!
Gonna have the whole world on the plate!
Starting here, starting now,
honey, everything's coming _____ roses!"
Hint


Question 5 of 10
5. During "Spring Awakening" one of the children commits suicide and this elegy is sung. What word is missing?

"All things he never did are _____ behind.
All the things his mama wished he'd bear in mind,
And all his dad had hoped he'd know.

The talks you never had, the Saturdays you never spent.
All the 'grown-up' places you never went.
And all of the crying you wouldn't understand.
You just let him cry, 'make a man out of him.'"
Hint


Question 6 of 10
6. Molly, a tomboy still, dreams that she will be rich and famous someday in this song. Can you determine which word is missing?

"You'll see me carried shoulder high,
By famous people I've never met,
But till I leave the rear,
It's from the rear you'll hear,
"I ain't _____ yet."
To show that you know,
You got to show you know you know!"
Hint


Question 7 of 10
7. "The Will Rogers Follies" bring to the stage some of the highlights of his life, including his marriage to Betty Blake. With all of the public appearances, there wasn't much time for Betty and she sang the following. Which word is missing?

"He's a trav'ling man, He's a flying man,
After dinner speaker, Speachifying man,
He's a one man show on the radio
He's a columnist, Friend of president,
Movie star for the nation's residents
Ziegfelds starring man, Walking talking man,
Mr busy bee.
There's no man _____ for me"
Hint


Question 8 of 10
8. As the musical "1776" opens, the Second Continental Congress is in debate, but they all want only one thing of John Adams. Do you know what they're asking?

Congress: "Someone oughta open up a window!
No, no, no! Too many flies! Too many flies!
But it's hot as hell in Philadelphia!
Someone oughta open up a window!
Can't we compromise here?"

Adams: "Vote yes!"

Congress: "No, too many flies here!"

Adams: "Vote yes!"

Congress: "Oh for God's sake, John, sit _____!"
Hint


Question 9 of 10
9. The Broadway production of "Million Dollar Quartet" opened on April 11, 2010. What's the missing word for this Elvis Presley hit?

"Well, that's all _____, mama
That's all _____ for you
That's all _____ mama, just anyway you do
Well, that's all _____, that's all _____.
That's all _____ now mama, anyway you do."
Hint


Question 10 of 10
10. In "Crazy for You", Bobby Child sings of his happiness when he first spots and falls head over heels for Polly Baker. What word is missing?

"Things are looking _____!
I've been looking the landscape over
And it's covered with four leaf clover,
Oh things are looking _____
Since love looked _____ at me."
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 20 2024 : Guest 97: 9/10
Jul 06 2024 : Guest 71: 9/10
Jun 19 2024 : Guest 90: 9/10
Jun 18 2024 : Wanderess: 10/10
Jun 18 2024 : Guest 71: 9/10
Jun 03 2024 : WhiskeyZulu: 9/10
May 30 2024 : Guest 71: 8/10
May 24 2024 : Guest 31: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. During Act I of "Cabaret", Sally moves in with Cliff, and they stay together for a while. Cliff's song is about living in what he knows is a dream. What word has been left out? "Why should I wake _____? This dream is going so well. When you're enchanted, Why break the spell? Drifting in this euphoric state, Morning can wait. Let it come late."

Answer: up

I saw the show "Cabaret" several years ago in a professional theatre and was amazed by the differences between the show and the movie. The production was stark, dramatic, and intensely moving. The dream for Cliff shatters after he sings "Why Should I Wake Up?" and Sally shares with him the fact that she's pregnant.
2. The prisoners in "Les Miserables" sing as they work. Which word is missing? "Look _____, look _____ Don't look 'em in the eye Look _____, look _____, You're here until you die"

Answer: down

This musical was based on the novel of the same name, published in 1862, by Victor Hugo. The story follows Jean Valjean, prisoner 24601, after his release from prison. This song, "Look Down", opens the show. Before I saw the show, I was very skeptical that the complexity of the novel could be captured on a stage, but was convinced before the first act was over.
3. One song's lyrics from "Peter Pan" give us the directions to Neverland. Can you fill in the missing word? "The second star to the _____ Shines in the night for you To tell you that the dreams you plan Really can come true The second star to the _____ Shines with a light that's rare And if it's Never Land you need Its light will lead you there?"

Answer: right

This melody, "The Second Star to the Right", was written for the 1951 film "Alice in Wonderland" as part of the song "Beyond the Laughing Sky". The full song was included in the 1953 Disney animated version of "Peter Pan". The original text was published by J. M. Barrie in a 1904 play and a 1911 novel.

These characters have captured the imagination of generations and been reproduced in books, films, theatre and television.
4. The musical "Gypsy" is based on the life of Gypsy Rose Lee. Her mother, Rose, pushed, prodded and cajoled both sisters into show business touring until her sister June escapes by eloping. Rose now is sure that she can make Louise a star, and sings a song of unadulterated optimism. Do you know which word is missing? "You'll be swell! You'll be great! Gonna have the whole world on the plate! Starting here, starting now, honey, everything's coming _____ roses!"

Answer: up

This musical first opened on Broadway in 1959 with Ethel Merman playing the mother, Rose. This must be a fantastic character to bring to life, with all of the forces compelling her: fiercely protective of her children, in love with Herbie, burying the realization that her career has failed, and desperate to succeed.
5. During "Spring Awakening" one of the children commits suicide and this elegy is sung. What word is missing? "All things he never did are _____ behind. All the things his mama wished he'd bear in mind, And all his dad had hoped he'd know. The talks you never had, the Saturdays you never spent. All the 'grown-up' places you never went. And all of the crying you wouldn't understand. You just let him cry, 'make a man out of him.'"

Answer: left

The play was written in the 1890s by Frank Wedekind. It deals with many troubling psychological issues including rape, abuse, suicide and abortion. Though it had been staged prior to the 2006 Broadway show that I became familiar with, scenes were often cut or removed, it was often a limited engagement for a limited audience. This song, "Left Behind", is sung at Moritz's funeral.
6. Molly, a tomboy still, dreams that she will be rich and famous someday in this song. Can you determine which word is missing? "You'll see me carried shoulder high, By famous people I've never met, But till I leave the rear, It's from the rear you'll hear, "I ain't _____ yet." To show that you know, You got to show you know you know!"

Answer: down

This song, "I Ain't Down Yet", is from "The Unsinkable Molly Brown". The show was based on the real life of Margaret "Molly" Brown, a survivor of the Titanic sinking. She used the fame that came from her survival to champion many other causes, such as workers' rights and education.
7. "The Will Rogers Follies" bring to the stage some of the highlights of his life, including his marriage to Betty Blake. With all of the public appearances, there wasn't much time for Betty and she sang the following. Which word is missing? "He's a trav'ling man, He's a flying man, After dinner speaker, Speachifying man, He's a one man show on the radio He's a columnist, Friend of president, Movie star for the nation's residents Ziegfelds starring man, Walking talking man, Mr busy bee. There's no man _____ for me"

Answer: left

This song, "No Man Left For Me" is sung in a half serious, half humorous, vein. The musical won the Tony Awards in 1991 for Best Musical, Best Original Score, Best Direction of Musical, Best Choreography, Best Costume Design and Best Lighting Design. Much of Will Rogers' humor and many of his quotes have been included for his fans both old and new.
8. As the musical "1776" opens, the Second Continental Congress is in debate, but they all want only one thing of John Adams. Do you know what they're asking? Congress: "Someone oughta open up a window! No, no, no! Too many flies! Too many flies! But it's hot as hell in Philadelphia! Someone oughta open up a window! Can't we compromise here?" Adams: "Vote yes!" Congress: "No, too many flies here!" Adams: "Vote yes!" Congress: "Oh for God's sake, John, sit _____!"

Answer: down

The musical opened on Broadway in 1969. This musical is not thought to be historically accurate. However, it does seem to provide a glimpse of real people making tough decisions. When the film was made, the song "Cool, Cool, Considerate Men" was cut because Richard Nixon felt it slighted conservatives. The song has now been restored to the original film.
9. The Broadway production of "Million Dollar Quartet" opened on April 11, 2010. What's the missing word for this Elvis Presley hit? "Well, that's all _____, mama That's all _____ for you That's all _____ mama, just anyway you do Well, that's all _____, that's all _____. That's all _____ now mama, anyway you do."

Answer: right

The musical, written by Floyd Mutrux and Colin Escott, recreates that historical jam session in 1956 between Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Elvis Presley and Johnny Cash. The jam session may or may not have been impromptu, but it brought together some of the biggest talents of the day, sharing their love of music in an informal session. "That's All Right" isn't listed on the tracks released on the session in the late 1960s, but was recorded by Elvis in 1954.
10. In "Crazy for You", Bobby Child sings of his happiness when he first spots and falls head over heels for Polly Baker. What word is missing? "Things are looking _____! I've been looking the landscape over And it's covered with four leaf clover, Oh things are looking _____ Since love looked _____ at me."

Answer: up

The song "Things are Looking Up" was debuted by Fred Astaire in the 1937 film "A Damsel in Distress". The show "Crazy for You", which premiered in 1992, is an adaptation of a George and Ira Gerswhin show, "Girl Crazy".
Source: Author mlcmlc

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series A Few in Humanities #2:

Some of my quizzes in the 'Humanities' category

  1. Which Direction? (Musically) Easier
  2. Night and Day: A Cole Porter Quiz Average
  3. Food, Musically Average
  4. Musicals for the Young and Young at Heart Very Easy
  5. Dreams, Musically Easier
  6. Musicals in Haiku Very Easy
  7. Love and Objectivity Average

Also part of quiz lists:
7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us