FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about My Favorite Monsters
Quiz about My Favorite Monsters

My Favorite Monsters Trivia Quiz


Some of my favorite monsters are included in myths across the world. I will now let them out of my closet...sharing them with you!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Mythology Mixture
  8. »
  9. Beasts of Myth

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
28,533
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
5397
- -
Question 1 of 10
1. What was the name of the Egyptian bird associated with the worship of Heliopolis? Hint


Question 2 of 10
2. In Ctesias' 'Persica', a creature possessing the body of a lion and a face of a man was described. Even the veracious Herodotus would admit to the reality of this beast...what was the creature called? Hint


Question 3 of 10
3. In an ancient country, large, purple-headed- horses were quite abundant. They possessed blue eyes and attacked men by wildly kicking them....what country were they from? Hint


Question 4 of 10
4. In Ethiopia, the Krokottas had a secret way of luring men and then devouring them. How did they attract them? Hint


Question 5 of 10
5. In Lucan's 'Pharsalia' which two creatures were spawned, as Perseus flew over Libya with the dripping blood of Medusa ? Hint


Question 6 of 10
6. Lucian was an earnest and a great, Greek writer. In his 'True Story', his crew and mates are swallowed by a large whale measuring how many miles in length? Hint


Question 7 of 10
7. The Cartazonus was said to be invincible with its one-horn on its head. From which country was this version of the unicorn seen? Hint


Question 8 of 10
8. Who was considered the first Encyclopedist, as well as the compiler of the 'Physiologus of Bestiary' ca. 560-636? Hint


Question 9 of 10
9. In Tibetan myth, they talk of a mysterious manlike creature that wanders the Himalayas. We sometimes call it the 'abominable snowman', but what do the Tibetans call it? Hint


Question 10 of 10
10. In Greek myth, what was the largest bird in heaven, the dispenser of light? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 07 2024 : Guest 77: 5/10
Apr 05 2024 : Guest 24: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the name of the Egyptian bird associated with the worship of Heliopolis?

Answer: Bennu

The Bennu bird is an Egyptian equivalent of the phoenix.
2. In Ctesias' 'Persica', a creature possessing the body of a lion and a face of a man was described. Even the veracious Herodotus would admit to the reality of this beast...what was the creature called?

Answer: Manticore

The manticore has the body of a lion, the head of a human and the tail of a scorpion.
3. In an ancient country, large, purple-headed- horses were quite abundant. They possessed blue eyes and attacked men by wildly kicking them....what country were they from?

Answer: India

This is part of the proto-Hindu mythological belief system.
4. In Ethiopia, the Krokottas had a secret way of luring men and then devouring them. How did they attract them?

Answer: Spoke

Something akin to the sirens of Greek myth, who lured sailors with their beautiful singing voices.
5. In Lucan's 'Pharsalia' which two creatures were spawned, as Perseus flew over Libya with the dripping blood of Medusa ?

Answer: Amphisbaena and basilisk

An amphisbaena is a serpent of myth that has a head on each end. There is a modern species of lizard called the amphisbaenia that indeed has a false head as a tail.
6. Lucian was an earnest and a great, Greek writer. In his 'True Story', his crew and mates are swallowed by a large whale measuring how many miles in length?

Answer: 150

Very similar to the Jonah tale of Hebrew mythology.
7. The Cartazonus was said to be invincible with its one-horn on its head. From which country was this version of the unicorn seen?

Answer: India

Practically every myth system around the world has a version of the unicorn, or the single-horned creature.
8. Who was considered the first Encyclopedist, as well as the compiler of the 'Physiologus of Bestiary' ca. 560-636?

Answer: Isidore of Seville

Isidore was one of the most brilliant minds of the Middle Ages. Now a Catholic saint, he wrote the 'Chronica Majora', a history of the world.
9. In Tibetan myth, they talk of a mysterious manlike creature that wanders the Himalayas. We sometimes call it the 'abominable snowman', but what do the Tibetans call it?

Answer: Yeti

Yeti (or 'yeh-teh') literally means 'small, manlike creature' in the Tibetan language.
10. In Greek myth, what was the largest bird in heaven, the dispenser of light?

Answer: Gryphon

The name is also spelled 'griffin' or 'griffon'. The gryphon had a head like an eagle (and wings) and a lion's body.

Thanks for playing, I hope you have enjoyed this quiz.
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us