FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ah Bartleby Ah Humanity
Quiz about Ah Bartleby Ah Humanity

Ah Bartleby,! Ah Humanity! Trivia Quiz


Long before passive resistance became a familiar technique for protesting perceived inequities, there was Bartleby!

A multiple-choice quiz by braunda. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors L-P
  8. »
  9. Herman Melville

Author
braunda
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
205,452
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
364
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In what year was Herman Melville's "Bartleby, the Scrivener" published? Hint

1843
1853
1833
1823

2. After his death, Bartleby's employer learns that Bartleby had previously held another job for several years. Where did he work? Hint

Accounting Firm
Stockbroker's Office
Dry Goods Store
Dead Letter Office

3. What famous New York street is mentioned in the subtitle of the story? Hint

Wall Street
Fifth Avenue
Broadway
42nd Street

4. Who works with Bartleby? Hint

Ginger Nut
All Of These
Nippers
Turkey

5. What is the occupation of Bartleby's employer, the narrator of the tale? Hint

Stockbroker
Accountant
Lawyer
Merchant

6. The employer is a bit of a name dropper. What famous man has used his services? Hint

John Brown
John Jacob Astor
John Barrymore
John Wilkes Booth

7. Bartleby utters one statement which recurs throughout the story. What is his response to nearly everything that is asked of him? Hint

I would prefer not to
I cannot do that
I do not understand
I am not your slave

8. Bartleby refuses to leave his place of employment after he has been discharged. What does his employer turn to as a last resort? Hint

He moves his entire office to another location
He has Bartleby removed bodily
He kills Bartleby
He retires and moves away

9. What is the name of the prison where Bartleby spends his final days? Hint

The Tombs
The Bastille
The Crypts
The Tower

10. In 2000, a film was made of the story entitled "Bartleby." Who plays the hapless clerk? Hint

Joe Piscopo
Johnny Depp
Crispin Glover
David Paymer


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what year was Herman Melville's "Bartleby, the Scrivener" published?

Answer: 1853

"Bartleby" was published shortly after the critical rejection of Melville's masterpiece "Moby Dick." It is entirely possible to read the story as a condemnation of those readers who wanted him only to duplicate the successes of his earlier adventure stories, "Omoo" and "Typee."
2. After his death, Bartleby's employer learns that Bartleby had previously held another job for several years. Where did he work?

Answer: Dead Letter Office

"On errands of life, these letters speed to death. Ah Bartleby! Ah Humanity!"
3. What famous New York street is mentioned in the subtitle of the story?

Answer: Wall Street

Imagery of walls is prevalant throughout the story. Also, "Wall Street" has a mercantile connotation which fits with the narrator's acquisitive and parsimonious nature.
4. Who works with Bartleby?

Answer: All Of These

Ginger Nut is the office boy, so called because he enjoys that particular sweet. Nippers is a dyspeptic young man who is productive only in the afternoon because of his condition. Turkey is an older fellow who is at his best in the morning because he gets drunk at lunch. Put them together, and they make one good employee!
5. What is the occupation of Bartleby's employer, the narrator of the tale?

Answer: Lawyer

The never-named employer is, indeed, a lawyer, but he lives on contract work and carefully informs us that he does not do anything that would require him to actually go to court!
6. The employer is a bit of a name dropper. What famous man has used his services?

Answer: John Jacob Astor

In fact, he is so (falsely) modest that his exact statement is: "I was not unemployed in my profession by the late John Jacob Astor."
7. Bartleby utters one statement which recurs throughout the story. What is his response to nearly everything that is asked of him?

Answer: I would prefer not to

A funny scene in the story (yes, Melville can be funny!) occurs when everyone has picked up the word "prefer" and aren't aware of it.
8. Bartleby refuses to leave his place of employment after he has been discharged. What does his employer turn to as a last resort?

Answer: He moves his entire office to another location

Even moving didn't help. When Bartleby still refused to leave the old building the narrator was called to remove him. At last, the police took him to jail.
9. What is the name of the prison where Bartleby spends his final days?

Answer: The Tombs

Certainly an appropriate appellation.
10. In 2000, a film was made of the story entitled "Bartleby." Who plays the hapless clerk?

Answer: Crispin Glover

One critic remarked that Crispin Glover was too weird, even for Bartleby! David Paymer plays the boss and Joe Piscopo is an updated version of Nippers called "Rocky." Glenne Headley and Maury Chaykin are also in the cult classic. Check it out, if you haven't seen it. Oh, and Johnny Depp has nothing to do with it at all, but since he's everywhere else these days, it just seems right to include him!
Source: Author braunda

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
9/21/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us