Quiz about For True Alicephiles
Quiz about For True Alicephiles

For True Alice-philes Trivia Quiz


This quiz takes a closer look at two of Lewis Carroll's great works, "Alice's Adventures in Wonderland" and "Through the Looking-Glass". If your only knowledge of Alice comes from Walt Disney's animated movie, then you need not bother...

A multiple-choice quiz by jgiles. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C
  8. »
  9. Lewis Carroll

Author
jgiles
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
144,321
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1446
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When Alice tastes the liquid in the bottle marked "DRINK ME", she notices that is has many flavors. Which of these is not one of them? Hint

Mustard
Toffee
Roast Turkey
Hot Buttered Toast

2. When Alice first meets the Mouse in the pool of tears, she makes several attempts to talk to it. After she fails to communicate in English, she tries French. What French phrase does she say to the Mouse? Hint

Ou est ma chatte?
Bonjour, monsieur.
Aimez-vous le fromage?
Comment-vous appelez vous?

3. In order to get dry after swimming in the pool of tears, the Mouse tells a story. However, one of the birds suggests a more energetic activity, a Caucus-race. Which of the following birds does not take part in the race? Hint

Dodo
Lory
Pelican
Eaglet

4. Toward the end of the Mad Tea Party, the Dormouse regales the guests with a story about three little girls living at the bottom of a well. What kind of well is it? Hint

a Treacle Well
a Water Well
an Ink Well
a Dry Well

5. Before the Mock Turtle tells Alice his story, he reminisces about his education. Which of these is not a class the Mock Turtle took in school? Hint

Uglification
French
History
Fainting in Coils

6. After crossing the first brook on her way to becoming a queen, Alice finds herself in a railway carriage with several other passengers. Which of these characters is not in Alice's carriage? Hint

a Goat
a Man Dressed in Paper
a Beetle
a Sheep

7. When the White Queen transforms into a Sheep, she and Alice find themselves in the Sheep's shop. How much do eggs cost? Hint

Sixpence farthing for two and threepence for one
Fivepence farthing for two and twopence for one
Fivepence farthing for one and twopence for two
Fourpence farthing for one and twopence for two

8. Upon meeting Humpty Dumpty, Alice is delighted to hear that he can explain poetry. She recites the first verse of "Jabberwocky", and he is able to define several words. Which two words does Humpty Dumpty call "portmanteau words"? Hint

Slithy and Brillig
Slithy and Mimsy
Toves and Mimsy
Slithy and Gimble

9. During a break in the battle between the Lion and the Unicorn, Alice is asked to serve the plum cake. What is unusual about the cake? Hint

When Alice slices into one part of it, the whole cake is magically sliced
When Alice tries to cut it, the pieces rejoin to leave the cake whole
When the cake is all eaten, a new one appears on the plate
When a slice is cut off, two more appear to replace it

10. In Walt Disney's animated version, it is the Caterpillar who recites the poem "How Doth the Little Crocodile". Who says it in the book "Alice's Adventures in Wonderland"? Hint

the March Hare
Cheshire Cat
Alice
the Dormouse


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When Alice tastes the liquid in the bottle marked "DRINK ME", she notices that is has many flavors. Which of these is not one of them?

Answer: Mustard

The other flavors that Alice tastes are Custard, Pineapple, and Cherry-Tart. The drink causes Alice to grow.
2. When Alice first meets the Mouse in the pool of tears, she makes several attempts to talk to it. After she fails to communicate in English, she tries French. What French phrase does she say to the Mouse?

Answer: Ou est ma chatte?

Alice thinks the Mouse may have come over with William the Conqueror, and she asks him "Where is my (female) cat"? (Yes, I know there should be a grave accent on the u in 'Ou', but this template does not allow diacritics).
3. In order to get dry after swimming in the pool of tears, the Mouse tells a story. However, one of the birds suggests a more energetic activity, a Caucus-race. Which of the following birds does not take part in the race?

Answer: Pelican

In a Caucus-race, participants start wherever they would like to on the course, then they start running whenever they feel like it. Everyone stops when they feel like it, and everybody wins.
4. Toward the end of the Mad Tea Party, the Dormouse regales the guests with a story about three little girls living at the bottom of a well. What kind of well is it?

Answer: a Treacle Well

Treacle, known as molasses in the U.S., is what the girls ate and was also something they could draw, as one draws water.
5. Before the Mock Turtle tells Alice his story, he reminisces about his education. Which of these is not a class the Mock Turtle took in school?

Answer: History

According to the Mock Turtle, French was one of the extra courses, Uglification was a branch of mathematics, and Fainting in Coils was taught by a conger eel.
6. After crossing the first brook on her way to becoming a queen, Alice finds herself in a railway carriage with several other passengers. Which of these characters is not in Alice's carriage?

Answer: a Sheep

There is also a Horse in the carriage, and an insect later identified as a Gnat. Alice hears many more voices, but cannot identify the speakers.
7. When the White Queen transforms into a Sheep, she and Alice find themselves in the Sheep's shop. How much do eggs cost?

Answer: Fivepence farthing for one and twopence for two

Alice is surprised to learn that two are cheaper than one, but when the Sheep tells her she must eat both if she buys them, Alive opts for a single egg.
8. Upon meeting Humpty Dumpty, Alice is delighted to hear that he can explain poetry. She recites the first verse of "Jabberwocky", and he is able to define several words. Which two words does Humpty Dumpty call "portmanteau words"?

Answer: Slithy and Mimsy

A portmanteau is a large suitcase, and Humpty Dumpty defines a portmanteau word as "two meanings packed into one word". "Slithy" is lithe and slimy, while "mimsy" means flimsy and miserable. "Brillig" is defined as 4:00 PM, "the time when you begin broiling things for dinner". "Toves" are a combination of badgers, lizards and corkscrews, and to "Gimble" "is to make holes like a gimlet".
9. During a break in the battle between the Lion and the Unicorn, Alice is asked to serve the plum cake. What is unusual about the cake?

Answer: When Alice tries to cut it, the pieces rejoin to leave the cake whole

The Unicorn explains to Alice that it is a Looking-Glass cake, and she should pass it around before cutting it. This works, as the cake divides itself into three pieces when passed.
10. In Walt Disney's animated version, it is the Caterpillar who recites the poem "How Doth the Little Crocodile". Who says it in the book "Alice's Adventures in Wonderland"?

Answer: Alice

After falling down the rabbit hole and changing sizes a couple of times, Alice is confused and tries to figure out who she is. After failing to recite several lessons, she tries to say the poem "How Doth the Little Busy Bee", but the words come out very different.
Source: Author jgiles

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us