Quiz about Poetry of Lewis Carroll from the Alice books
Quiz about Poetry of Lewis Carroll from the Alice books

Poetry of Lewis Carroll, from the 'Alice' books Quiz


My favourite bits of "Alice's Adventures In Wonderland" and "Through The Looking Glass" are the poetry and songs. Here is a quiz dedicated to that.

A multiple-choice quiz by Buzby. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C
  8. »
  9. Lewis Carroll

Author
Buzby
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
93,916
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
918
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. "How Doth The Little Crocodile" was a parody of which Victorian rhyme? Hint

How Doth The Little Caterpiller
How Doth The Little Birdie Sing
How Doth The Little Busy Bee
How Doth The Little Fuzzy Bear

2. "'You are old, Father William', the young man said, 'And your hair has become very white; And yet you incessantly stand on your _______? Do you think, at your age, it is right?'" What does Father William incessantly stand on?
Hint

Chair
Feet
Head
Box

3. According to "The Duchess' Lullaby" you should "Speak roughly to your little boy, And beat him when he ______" ?
Hint

Sneezes
Plays
Coughs
Cries

4. Which character sang, "Twinkle, twinkle, little bat! How I wonder what you're at! Up above the world you fly, Like a tea-tray in the sky"?

Hint

The March Hare
The Doormouse
The Hatter
Alice

5. The Mock Turtle and The Gryphon performed which song for Alice? Hint

Jabberwocky
The White Rabbits Evidence
The Queen Of Hearts
The Lobster Quadrille

6. Which poem begins, "Twas brillig, and the slithy toves Did gyre and gimble in the wabe: All mimsy were the borogoves, And the mome raths outgrabe"?

Answer: (One Word)
7. "Tweedledum and Tweedledee agreed to have a battle, For Tweedledum said Tweedledee had ..."? Hint

Stolen his nice new rattle
Hidden his nice new rattle
Broken his nice new rattle
Spoiled his nice new rattle

8. Whom did Tweedledee say ate more oysters, the Walrus or the Carpenter?

Answer: (One Word - walrus or carpenter)
9. Which character claimed, "I can explain all the poems that ever were invented -- and a good many that haven't been invented just yet" ? Hint

Tweedledum
Humpty Dumpty
The White Rabbit
The Queen Of Hearts

10. "The .... and the .... were fighting for the crown". Who were fighting for the crown?
Hint

The Lady and the Lion
The Cheetah and the Giraffe
The Lion and the Unicorn
The Oysters and the Walrus


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "How Doth The Little Crocodile" was a parody of which Victorian rhyme?

Answer: How Doth The Little Busy Bee

From "Alice's Adventures In Wonderland." "How Doth The Little Busy Bee" begins: "How doth the little busy bee Improve each shining hour, And gather honey all the day From every opening flower?"
While Lewis Carroll's "How Doth The Little Crocodile" begins "How doth the little crocodile Improve his shining tail, And pour the waters of the Nile On every golden scale!"
2. "'You are old, Father William', the young man said, 'And your hair has become very white; And yet you incessantly stand on your _______? Do you think, at your age, it is right?'" What does Father William incessantly stand on?

Answer: Head

"In my youth', Father William replied to his son, 'I feared it might injure the brain; But, now that I'm perfectly sure I have none, Why, I do it again and again.'"
From "Alice's Adventures In Wonderland". The caterpillar asked Alice to recite this.
3. According to "The Duchess' Lullaby" you should "Speak roughly to your little boy, And beat him when he ______" ?

Answer: Sneezes

From "Alice's Adventures in Wonderland". The duchess threw the baby to Alice and the baby turned into a pig!
4. Which character sang, "Twinkle, twinkle, little bat! How I wonder what you're at! Up above the world you fly, Like a tea-tray in the sky"?

Answer: The Hatter

From "Alice's Adventures In Wonderland". The Hatter told Alice he'd had to sing it at the great concert given by The Queen Of Hearts.
5. The Mock Turtle and The Gryphon performed which song for Alice?

Answer: The Lobster Quadrille

Also from "Alice's Adventures In Wonderland". "Queen Of Hearts" and "The White Rabbit's Evidence" were both read by The White Rabbit, and Alice read "Jabberwocky" in a book.
6. Which poem begins, "Twas brillig, and the slithy toves Did gyre and gimble in the wabe: All mimsy were the borogoves, And the mome raths outgrabe"?

Answer: Jabberwocky

"Beware the Jabberwock, my son! The jaws that bite, the claws that catch! Beware the Jubjub bird, and shun The frumious Bandersnatch!"
Taken from "Through the Looking Glass", this is probably one of Carroll's best-known poems. Alice had to hold the book up to the looking glass in order to read it because the words were all backwards.
7. "Tweedledum and Tweedledee agreed to have a battle, For Tweedledum said Tweedledee had ..."?

Answer: Spoiled his nice new rattle

"Just then flew down a monstrous crow, As black as a tar-barrel! Which frightened both the heroes so, They quite forgot their quarrel." From 'Through The Looking Glass'.
8. Whom did Tweedledee say ate more oysters, the Walrus or the Carpenter?

Answer: Walrus

Alice said that she liked the Walrus best because he had felt sorry for the Oysters, to which Tweedledee replied, "He ate more than the carpenter, though".
9. Which character claimed, "I can explain all the poems that ever were invented -- and a good many that haven't been invented just yet" ?

Answer: Humpty Dumpty

From "Through The Looking Glass". Alice asks Humpty Dumpty if he could explain 'Jabberwocky' for her.
10. "The .... and the .... were fighting for the crown". Who were fighting for the crown?

Answer: The Lion and the Unicorn

"The Lion and the Unicorn were fighting for the crown, The Lion beat the Unicorn all round the town. Some gave them white bread, some gave them brown: Some gave them plum-cake and drummed them out of town".

From 'Through The Looking Glass'. The King tells Alice that the Lion and the Unicorn are fighting again.
Source: Author Buzby

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us