Quiz about Lewis Carroll
Quiz about Lewis Carroll

25 Questions: Lewis Carroll Multiple Choice Quiz | Literature


Lewis Carroll was an extraordinary person under his mundane exterior!

A multiple-choice quiz by tjoebigham. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C
  8. »
  9. Lewis Carroll

Author
tjoebigham
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
28,536
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Average
Avg Score
16 / 25
Plays
3008
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 94 (7/25), astir (16/25), aspire63 (15/25).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What was Carroll's real name? Hint

Eric Blair
Charles Lutwidge Dodgson
Mary Ann Evans
Henry Vincent Yorke

2. What were his vocations? Hint

quartermaster, clerk
priest, tutor
deacon, mathematician
cricket coach, purser

3. What disorders did Carroll suffer from? Hint

asthma, erisipylas and multiple sclerosis
stammering, epilepsy, partial deafness and ADHD
myopia, arthritis and Tourette's Syndrome
St. Vitus' Dance, deafness and anemia

4. What was Carroll's hobby? Hint

yachting
photography
sculpting
biking

5. Which of Carroll's living cards in "Wonderland" is always yelling, 'Off with his head!'? Hint

King of Diamonds
Queen of Spades
Queen of Hearts
Knave of Clubs

6. Which character has the ability to vanish? Hint

Griffin
Unicorn
Cheshire Cat
Dormouse

7. What is the name of Alice's kitten in the first book? Hint

Garfield
Salem
Heathcliff
Dinah

8. What game did Carroll base his sequel, 'Through The Looking-Glass' on? Hint

Chinese Checkers
parcheesi
chess
backgammon

9. Which character doesn't fit here? Hint

Rumplestiltskin
Humpty Dumpty
Tweedledee and Tweedledum
Lion and Unicorn

10. Name the best known poem from 'Looking Glass' Hint

Jabberwocky
Twinkle, Twinkle
Father William
Speak Roughly

11. Who was the first illustrator of the 'Alice' books? Hint

E.P. Shepard
Lewis Carroll
Merwyn Peake
Edmund Dulac

12. Who never illustrated Carroll's works? Hint

Sir John Tenniel
W.W. Denslow
Arthur Rackham
Ralph Steadman

13. Which poem of Carroll's includes a beaver among its characters? Hint

The Hunting of the Boojum
The Hunting of the Snark
The Beaver Hunt
The Tale of the Bellman

14. What is the inscription on the Mad Hatter's hat? Hint

$1.95
This is a hat
Hands Off!
In this style 10/6

15. What is the Mock Turtle's song? Hint

Soup, Glorious Soup
A Cup of Chowder
Your'e the Clam in my Chowder
Beautiful Soup

16. And the seaside dance? Hint

Jellyfish Jamboree
Lobster Quadrille
Swordfish Samba
Marlin Mambo

17. Who ate the oysters? Hint

Lion and Unicorn
The Walrus and the Carpenter
Tweedledee and Tweedledum
Hare and Hatter

18. Which rule of the King of Heart's forbade 'any person over a mile high to enter the court'? Hint

Rule 66
Rule 33
Rule 42
Rule 57

19. Who are the messengers in 'Looking Glass'? Hint

Tweedledee and Tweedledum
Walrus and Carpenter
Hatta and Haigha
Griffin and Mock Turtle

20. Which novel took its title from 'Looking Glass'? Hint

Mirror, Mirror
Wool and Water
Anglo-Saxon Attitudes
Who Stole the Tarts?

21. Which country did Carroll visit? Hint

France
Portugal
Spain
Russia

22. True or false: Carroll named Alice for a real person.

True
False

23. When did Carroll first tell his Alice story? Hint

July 4th, 1862
August 9th, 1894
June 4th, 1888
November 22nd, 1904

24. What was the event where Carroll first told the story? Hint

train ride
boating trip
steamship voyage
trolley ride

25. What book was not written by Carroll? Hint

Mischmasch
Sylvie and Bruno
The Sword in the Stone
Pillow Problems




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was Carroll's real name?

Answer: Charles Lutwidge Dodgson

Dodgson got his pen name by transposing and Latinizing his first two names.
2. What were his vocations?

Answer: deacon, mathematician

He was deacon and math teacher at Oxford.
3. What disorders did Carroll suffer from?

Answer: stammering, epilepsy, partial deafness and ADHD

Along with shyness, it was his stammer and deafness in one ear that ruled out public speaking for Carroll; he never took Holy Orders in any case. Epilepsy and ADHD also plagued him throughout his life.
4. What was Carroll's hobby?

Answer: photography

Carroll was a gifted amateur {photographer;} however, some of his pictures of little girls were controversial and eventually he gave it up.
5. Which of Carroll's living cards in "Wonderland" is always yelling, 'Off with his head!'?

Answer: Queen of Hearts

One of the most memorable characters from the 'Alice' books. Earlier, the Duchess says, "Speaking of axes, Cook, cut off her head!" But she later sweetens on next meeting Alice. The Queen stays explosive and nasty throughout.
6. Which character has the ability to vanish?

Answer: Cheshire Cat

The picture of the Cheshire Cat fading, leaving only his grin, is one of the great scenes in the book.
7. What is the name of Alice's kitten in the first book?

Answer: Dinah

Dinah was her kitten.
8. What game did Carroll base his sequel, 'Through The Looking-Glass' on?

Answer: chess

Chess fitted the mirror-reversal theme of the second book.
9. Which character doesn't fit here?

Answer: Rumplestiltskin

Not only did the others appear in 'Looking Glass', but they came from nursery rhymes, while Rumplestiltskin is a fairy tale character.
10. Name the best known poem from 'Looking Glass'

Answer: Jabberwocky

Deciphering all the meaning behind those portmanteau words has become a cottage industry!
11. Who was the first illustrator of the 'Alice' books?

Answer: Lewis Carroll

Believe it or not, Carroll himself illustrated the first handwritten copy of his 'Alice' story(in fact, he often did his own drawings for his stories).
12. Who never illustrated Carroll's works?

Answer: W.W. Denslow

Denslow is best known for illustrating 'The Wizard of Oz'.
13. Which poem of Carroll's includes a beaver among its characters?

Answer: The Hunting of the Snark

Jack London named his sloop after Carroll's never-seen title character(like Daphne DuMaurier's Rebecca!)
14. What is the inscription on the Mad Hatter's hat?

Answer: In this style 10/6

Interestingly, hatters went 'mad' because of mercury poisoning from the treatment of rabbit fur for the hats.
15. What is the Mock Turtle's song?

Answer: Beautiful Soup

It was a parody of the song 'Beautiful Star'.
16. And the seaside dance?

Answer: Lobster Quadrille

Joseph Cornell did one of his collage-boxes on the subject.
17. Who ate the oysters?

Answer: The Walrus and the Carpenter

Dee and Dum were the ones who narrated the poem about those oyster-eaters, actually!
18. Which rule of the King of Heart's forbade 'any person over a mile high to enter the court'?

Answer: Rule 42

The number 42 pops up in many of Carroll's writings.
19. Who are the messengers in 'Looking Glass'?

Answer: Hatta and Haigha

They are called Hatta and Haigha in the book, perhaps indirectly alluding to the Mad Hatter and March Hare in the first book, though it's not certain Carroll really did return them to the sequel. The Tenniel illustrations, though, do depict the Hatter and Hare in costume, so perhaps Tenniel assumed they were written in!
20. Which novel took its title from 'Looking Glass'?

Answer: Anglo-Saxon Attitudes

Angus Wilson got his title from the 'Anglo-Saxon Attitudes' of Carroll's messengers.
21. Which country did Carroll visit?

Answer: Russia

And wrote a book about it.
22. True or false: Carroll named Alice for a real person.

Answer: True

Alice Pleasance Liddell, the daughter of a fellow cleric and a favorite of his.
23. When did Carroll first tell his Alice story?

Answer: July 4th, 1862

While Americans celebrated Independence Day...
24. What was the event where Carroll first told the story?

Answer: boating trip

It was on a boating picnic on the Isis branch of the Thames with the Liddells that Carroll first told the story of Alice.
25. What book was not written by Carroll?

Answer: The Sword in the Stone

'Sword' was written by T. H. White, whose works were the basis for the Disney cartoon and the hit musical 'Camelot'. (The Arthurian myth, though, was long in existence before these versions came out)
Source: Author tjoebigham

This quiz was reviewed by FunTrivia editor nerthus before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 12 2022 : Guest 94: 7/25
Nov 11 2022 : astir: 16/25
Oct 06 2022 : aspire63: 15/25
Oct 04 2022 : Crzygl: 0/25

Score Distribution

quiz
12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us