FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Gaston Lerouxs Phantom
Quiz about Gaston Lerouxs Phantom

Gaston Leroux's Phantom Trivia Quiz


This quiz is based on the timeless, heartwrenching novel by Gaston Leroux. If you've paid as close attention to the novel as I have, this should be a piece of cake

A multiple-choice quiz by sparrow_freaks. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors L-P
  8. »
  9. Gaston Leroux

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
226,793
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
118
- -
Question 1 of 10
1. According to Erik, what metal are the scorpion and grasshopper figurines made of? Hint


Question 2 of 10
2. "Because I spent that evening watching Box 5 and the sham evening which you put there. I did not go to the _______ for a second." Hint


Question 3 of 10
3. Joseph Buquet was hanged in the third cellar under the stage, between the farmhouse and a set from which opera? Hint


Question 4 of 10
4. What town was Erik born near? Hint


Question 5 of 10
5. In "Faust," which line does Carlotta start to croak on? Hint


Question 6 of 10
6. Who says this line? "Ladies and gentlemen, an unprecedented event has taken place and thrown us into a state of the greatest alarm. Our sister-artist, Christine Daae, has disappeared before our eyes and nobody can tell us how!" Hint


Question 7 of 10
7. What is the name of the person who dies in the Phantom's lair at the end of the novel? Hint


Question 8 of 10
8. What kind of wine does Christine drink at lunch with Erik? Hint


Question 9 of 10
9. What is the name of the piece that Erik, as "the Angel of Music", played for Christine on the violin in the graveyard? Hint


Question 10 of 10
10. What is the last sentence at the end of the novel, not including the epilogue? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. According to Erik, what metal are the scorpion and grasshopper figurines made of?

Answer: bronze

"He said, 'I give you 5 minutes to spare your blushes! Here is the little key that opens the two ebony caskets on the mantelpiece in the Louis-Philippe room...in one of those caskets, you will find a scorpion, in the other, a grasshopper, both very cleverly imitated in Japanese bronze: they will say yes or no for you. If you turn the scorpion round, that will mean to me that you have said yes.

The grasshopper means no.' And he laughed like a drunken demon," Christine tells Raoul and the Persian through the wall.
2. "Because I spent that evening watching Box 5 and the sham evening which you put there. I did not go to the _______ for a second."

Answer: ballet foyer

Firmin Richard is interrogating Mme Giry after she furtively switched Erik's monthly salary with "play-money."
3. Joseph Buquet was hanged in the third cellar under the stage, between the farmhouse and a set from which opera?

Answer: Roi de Lahore

The inspectors eventually concluded that it was a "natural suicide," but we all know what really happened.
4. What town was Erik born near?

Answer: Rouen

According to the epilogue, "Erik's face was a subject of horror in his home." He ran away when he was very young.
5. In "Faust," which line does Carlotta start to croak on?

Answer: "I feel without alarm with its melody enwind me and all my heart subdue"

Erik wants Christine to sing the lead role in "Faust." When he discovers that his attempts to terrorize the Opera are not taken seriously, he sabotages Carlotta, Christine's decidedly inferior substitute. He then proceeds to drop the chandelier on the audience.
6. Who says this line? "Ladies and gentlemen, an unprecedented event has taken place and thrown us into a state of the greatest alarm. Our sister-artist, Christine Daae, has disappeared before our eyes and nobody can tell us how!"

Answer: Carolus Fonta

This is right after Christine Daee miraculously vanishes into thin air during the aria where she's succumbing to the angels.
7. What is the name of the person who dies in the Phantom's lair at the end of the novel?

Answer: Philippe

Raoul's brother, naturally, goes underground searching for Raoul, and unfortunately drowns when he arrives at Erik's flooding house.
8. What kind of wine does Christine drink at lunch with Erik?

Answer: Tokay

Christine mentioned to Raoul that she drank "half a glass of Tokay."
9. What is the name of the piece that Erik, as "the Angel of Music", played for Christine on the violin in the graveyard?

Answer: The Resurrection of Lazarus

This made Christine even more convinced that he was an Angel, as she remembers wistfully that her father used to play "The Resurrection of Lazarus" on the fiddle for her.
10. What is the last sentence at the end of the novel, not including the epilogue?

Answer: Erik is dead.

"The cab drove off in the night. The Persian had seen poor, unhappy Erik for the last time.

Three weeks later, L'Epoque published this obituary notice:

'Erik is dead.' "
Source: Author sparrow_freaks

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us