FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Sherlock Holmes The Ultimate Detective 3
Quiz about Sherlock Holmes The Ultimate Detective 3

Sherlock Holmes: The Ultimate Detective 3 Quiz


My third Holmes quiz, because a Sherlockian deserves something more!

A multiple-choice quiz by DeepHistory. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Doyle, Arthur Conan
  8. »
  9. Sherlock Holmes Mixture

Author
DeepHistory
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
362,696
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Tough
Avg Score
14 / 25
Plays
265
Question 1 of 25
1. In which story does Holmes seek refuge in Dr. Watson's house after having escaped three murder attempts? Hint


Question 2 of 25
2. In "His Last Bow", what is Holmes' pseudonym? Hint


Question 3 of 25
3. In "His Last Bow", what kind of wine do Holmes and Watson drink after capturing Von Bork, the leader of the German spy ring in England? Hint


Question 4 of 25
4. In "The Adventure of the Devil's Foot", what does Holmes say was the beginning of his investigation? Hint


Question 5 of 25
5. In "The Adventure of the Red Circle", what newspaper's agony column does Mrs. Warren's mysterious lodger read every morning? Hint


Question 6 of 25
6. In "The Adventure of the Dying Detective", in which district of London was Holmes doing an investigation when he was supposedly struck by a deadly illness? Hint


Question 7 of 25
7. "The Adventure of the Sussex Vampire" bears a similarity to "The Naval Treaty". What is it? Hint


Question 8 of 25
8. In "The Adventure of the Creeping Man", what was the scientist Lowenstein trying to discover? Hint


Question 9 of 25
9. According to Dr. Watson, in "The Adventure of the Three Garridebs", what did Holmes refuse as a reward for his services in June 1902? Hint


Question 10 of 25
10. In "The Three Gables", who was the owner of the house with the same name before Mrs. Mamberly, Holmes' client? Hint


Question 11 of 25
11. Which of the cases below takes place after Holmes' retirement and is narrated by the detective himself? Hint


Question 12 of 25
12. "The Adventure of the Mazarin Stone" bears a similarity to which of the following stories? Hint


Question 13 of 25
13. In "The Cardboard Box", how does Holmes say that he took possession of his Stradivarius violin? Hint


Question 14 of 25
14. In which of the following cases is a mixed-race marriage involved? Hint


Question 15 of 25
15. In "The Adventure of the Musgrave Ritual", why did Reginald Musgrave fire Brunton, his butler? Hint


Question 16 of 25
16. In "The Adventure of the Reigate Squire", what of the items below did the burglars steal from old Acton's house? Hint


Question 17 of 25
17. In "The Adventure of the Empty House", Holmes mentions Von Herder, the German inventor who supplied Moriarty with a special weapon. What was his disability? Hint


Question 18 of 25
18. In "The Adventure of the Empty House", it is revealed that Moran is a member of the Anglo-Indian Club, the Bagatelle Card Club and Tankerville Club. In which other story is Tankerville Club mentioned? Hint


Question 19 of 25
19. In "The Adventure of the Golden Pince-Nez", what type of cigarettes does Holmes smoke? Hint


Question 20 of 25
20. In "The Adventure of Charles Augustus Milverton", what disguise does Holmes use for learning the plan of the house and Milverton's routine? Hint


Question 21 of 25
21. In "The Adventure of the Missing Three-Quarter", what is the name of the bloodhound used by Holmes? Hint


Question 22 of 25
22. In "The Adventure of the Solitary Syclist", what is the occupation of Cyril Morton, Miss Violet Smith's suitor? Hint


Question 23 of 25
23. "The Valley of Fear" bears a similarity to "A Study in Scarlet", aside from the fact that they are both novels, rather than short stories, featuring Sherlock Holmes. Which of these is it? Hint


Question 24 of 25
24. In "The Hound of the Baskervilles", who did Mr. Frankland actually locate with his telescope? Hint


Question 25 of 25
25. In "The Adventure of the Copper Beeches", what is the breed of Mr. Rucastle's dog? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 22 2024 : Guest 51: 20/25
Jun 12 2024 : Guest 173: 8/25

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which story does Holmes seek refuge in Dr. Watson's house after having escaped three murder attempts?

Answer: The Final Problem

In this story, Professor Moriarty, the criminal mastermind of London and Holmes' nemesis, is introduced. At the very end of the story, Holmes fakes his death, causing much grief and strife to Watson.
2. In "His Last Bow", what is Holmes' pseudonym?

Answer: Altamont

"His Last Bow" is a spy story rather than a detective story. Moreover, it is written in third-person and not narrated by Dr. Watson. It is considered by Sherlockians to be his last case, giving credence to the title's claim.
3. In "His Last Bow", what kind of wine do Holmes and Watson drink after capturing Von Bork, the leader of the German spy ring in England?

Answer: Imperial Tocai

In this story, it is mentioned that Holmes retired from his job to be a beekeeper and that he has written a monograph entitled "The Practical Handbook of Bee Culture".
4. In "The Adventure of the Devil's Foot", what does Holmes say was the beginning of his investigation?

Answer: The pebble found on Mr. Roundhay's window

In this story, Mortimer Tregennis asks Holmes to solve the mystery of his sister's death and his brothers' insanity. As the case progresses, a terrible story of love and passion is revealed.
5. In "The Adventure of the Red Circle", what newspaper's agony column does Mrs. Warren's mysterious lodger read every morning?

Answer: Daily Gazette

In this story, Holmes faces the Red Circle, an Italian organization like the Carbonari. The story is Inspector Gregson's last appearance.
6. In "The Adventure of the Dying Detective", in which district of London was Holmes doing an investigation when he was supposedly struck by a deadly illness?

Answer: Rotherhithe

Holmes' illness was merely a ruse to uncover the criminal Culverton Smith and make him confess to the murder of his nephew and the subsequent attempt to kill Holmes himself.
7. "The Adventure of the Sussex Vampire" bears a similarity to "The Naval Treaty". What is it?

Answer: Both clients were Watson's friends.

Percy Phelps, Holmes' client in "The Naval Treaty", was in fifth grade while Watson was in third. "Big" Bob Ferguson, Holmes' client in "The Adventure of the Sussex Vampire", was playing in the Richmond rugby team, while Watson was playing in Blackheath's one.
8. In "The Adventure of the Creeping Man", what was the scientist Lowenstein trying to discover?

Answer: A way of achieving rejunevation

In this story, Holmes is hired to find out why Professor Presbury behaves strangely and why he was attacked by his dog. At the end, he says that if man tries to dominate Nature, he must face the consequences.
9. According to Dr. Watson, in "The Adventure of the Three Garridebs", what did Holmes refuse as a reward for his services in June 1902?

Answer: A knighthood

Dr. Watson says that in late June of 1902, Holmes was offered the honor for his services in a case which may perhaps be described one day. However, it seems that Holmes deserves some credit for foiling the plans of a dangerous counterfeiter.
10. In "The Three Gables", who was the owner of the house with the same name before Mrs. Mamberly, Holmes' client?

Answer: A retired captain named Ferguson

In this story, Holmes is hired to discover who is responsible for the peculiar things that had happened in Mrs. Mamberly's house after her son's death, including an offer to buy the house and a burglary.
11. Which of the cases below takes place after Holmes' retirement and is narrated by the detective himself?

Answer: The Adventure of the Lion's Mane

"The Adventure of the Lion's Mane" is the only one meeting both the conditions.

"The Adventure of Shoscombe Old Place" was the last Holmes story ever written, but none of the conditions outlined is met here.

"His Last Bow" takes place after Holmes' retirement, but is narrated in third-person.

"The Adventure of the Blanched Soldier" is narrated by Holmes himself, but it takes place before his retirement.

In this story, Holmes temporarily returns to his old job to find who murdered Mr. MacPherson, a teacher of science in a local school, who was also an excellent swimmer.
12. "The Adventure of the Mazarin Stone" bears a similarity to which of the following stories?

Answer: The Adventure of the Empty House

The similarity is that in both cases, Holmes uses a dummy, an effigy of him, to trick the villains. The names of the villains differ, of course. The story is narrated in third person.
13. In "The Cardboard Box", how does Holmes say that he took possession of his Stradivarius violin?

Answer: He bought from a Jew pawn broker in Totenam Court Road.

In this story, Holmes is hired to find out who sent a cardboard box with two human ears to Miss Susan Cushing and, more importantly, why. The story is one of passion and revenge.
14. In which of the following cases is a mixed-race marriage involved?

Answer: The Adventure of the Yellow Face

The story treats interracial marriages in a sympathetic way, since in 19th century mixed-race marriages were forbidden in many countries, or at least public opinion considered them shameful and embarrassing. Holmes' client, Mr. Grand Munro, hires him to discover the reason for his wife's mysterious visits to the neighbors' house, why she conceals them from him, and what is her relationship with the yellow face at the window.
15. In "The Adventure of the Musgrave Ritual", why did Reginald Musgrave fire Brunton, his butler?

Answer: He was reading the family papers without Musgrave's permission.

In fact, Branton was trying to decode the Musgrave Ritual. The butler's disappearance, coupled with the mysterious absence of the maid, Rachel Howells is the reason for Musgrave's visit to Sherlock Holmes. According to Holmes himself, it was his third case ever.
16. In "The Adventure of the Reigate Squire", what of the items below did the burglars steal from old Acton's house?

Answer: The translation of Homer's epics by Pope

In fact, the burglars were the Cunninghams, who were seeking a specific paper that gave credence to Acton's claiming of half of the Cunnighams' estate. Holmes is hired to investigate the death of William, the Cunninghams' cab driver.
17. In "The Adventure of the Empty House", Holmes mentions Von Herder, the German inventor who supplied Moriarty with a special weapon. What was his disability?

Answer: He was blind.

In the story, Colonel Moran uses the weapon for the murder of Ronald Adair and later, when he tries unsuccessfully to murder Holmes. The weapon ends up in the museum of Scotland Yard.
18. In "The Adventure of the Empty House", it is revealed that Moran is a member of the Anglo-Indian Club, the Bagatelle Card Club and Tankerville Club. In which other story is Tankerville Club mentioned?

Answer: The Five Orange Pips

In this story, John Openshaw (Holmes' client) says that the detective saved another member of the club, named Prendergast, from a scandal that could tarnish his reputation. In "The Adventure of The Empty House", the Great Hiatus ends with Holmes' return.
19. In "The Adventure of the Golden Pince-Nez", what type of cigarettes does Holmes smoke?

Answer: Egyptian

In this story, Inspector Stanley Hopkins consults Holmes to help him find who murdered Willoughby Smith, the youthful secretary of Professor Coram. In the story, there is involved a Russian anti-Tzar group, a fugitive who betrayed them, and a stalker who makes an unfortunate murder.
20. In "The Adventure of Charles Augustus Milverton", what disguise does Holmes use for learning the plan of the house and Milverton's routine?

Answer: Plumber

Holmes is hired by Lady Eve Blackwell to recover the letters Milverton was using to blackmail her. In order to fulfil his plans, Holmes becomes engaged to Milverton's housemaid. This somewhat angers Watson, who is upset about the girl's feelings.
21. In "The Adventure of the Missing Three-Quarter", what is the name of the bloodhound used by Holmes?

Answer: Pompey

Cyril Overton, from the University of Cambridge, asks Holmes' help to find Godfrey Stanton, who is mysteriously absent before the match with Oxford. After deciphering a desperate note, Holmes deduces that Dr. Leslie Armstrong must know very much. Holmes uses the bloodhound to track Dr. Armstrong's carriage to his destination, thus revealing where the missing Three-Quarter was.
22. In "The Adventure of the Solitary Syclist", what is the occupation of Cyril Morton, Miss Violet Smith's suitor?

Answer: Electrical engineer

Miss Smith contacts him about the sudden turn in her and her mother's lives after her uncle's death, when she is hired by a wealthy man named Mr. Carruthers to teach music to his daughter and is relentlessly flirted with by a Mr. Woodley. But when a solitary cyclist starts to follow her when she exits the house, she asks for Holmes' help.
23. "The Valley of Fear" bears a similarity to "A Study in Scarlet", aside from the fact that they are both novels, rather than short stories, featuring Sherlock Holmes. Which of these is it?

Answer: In both cases omniscient narration is included.

In both "A Study in Scarlet" and "The Valley of Fear", there are narrated events unknown to both Holmes and Watson.

Professor Moriarty is involved in "The Valley of Fear", but not in the other case.
Inspector Lestrade is involved in "A Study in Scarlet", but not in the other case.
Finally, Holmes does not do part of the narration in either case.
24. In "The Hound of the Baskervilles", who did Mr. Frankland actually locate with his telescope?

Answer: Sherlock Holmes

Frankland was trying to locate Selden, a convict who had escaped from his prison and is hiding in the bogs. Although he is a minor character, his daughter, Laura Lyons, plays a more pivotal role since she knows some of Stapleton's secrets and is used by him.
25. In "The Adventure of the Copper Beeches", what is the breed of Mr. Rucastle's dog?

Answer: Mastiff

Rucastle is Miss Violet Hunter's (Holmes' client) employer who lives in the house with the same name as the story. Holmes is hired by Miss Hunter to investigate the peculiar incidents happening in the house and some odd habits of her employer and his wife.
Source: Author DeepHistory

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us