FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A McGuffin
Quiz about A McGuffin

A McGuffin Trivia Quiz


Some questions dealing with the masterful suspense films of the great Alfred Hitchcock:

A multiple-choice quiz by sweetwheat. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. People Themed E-K
  8. »
  9. Alfred Hitchcock

Author
sweetwheat
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
32,792
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
874
Last 3 plays: Johnmcmanners (10/10), pughmv (9/10), Guest 173 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. In 'Strangers on a Train' what does Bruno have that belongs to Guy? Hint


Question 2 of 10
2. What do Theresa Wright and Joseph Cotton share in 'Shadow of a Doubt? Hint


Question 3 of 10
3. From what structure does the villain fall in 'Saboteur?' Hint


Question 4 of 10
4. Robert Bloch who penned the book 'Psycho,' from which the classic was made, said Norman Bates was based on a real person. Who was the person? Hint


Question 5 of 10
5. Hitchcock made a film in which the famed surrealist Dali designed the dream scenes. Name the film. Hint


Question 6 of 10
6. 'The Man Who Knew Too Much' was remade in the 1950s. Who played the the lead male role? Hint


Question 7 of 10
7. Hitchcock actually made a film in the newest thing of its time - 3D. Can you name the film? Hint


Question 8 of 10
8. Let's talk McGuffin! What was Hitchcock's definition for McGuffin? Hint


Question 9 of 10
9. In 'The Trouble with Harry,' what was the trouble with Harry? Hint


Question 10 of 10
10. Alfred Hitchcock's film trademark was? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 19 2024 : Johnmcmanners: 10/10
May 16 2024 : pughmv: 9/10
May 02 2024 : Guest 173: 9/10
Apr 28 2024 : Guest 69: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 'Strangers on a Train' what does Bruno have that belongs to Guy?

Answer: His lighter

The lighter is the object of the most suspensful scene in the film - Bruno drops it down the storm drain and strains to retrieve it.
2. What do Theresa Wright and Joseph Cotton share in 'Shadow of a Doubt?

Answer: A Name

It has been written that this was Hitch's favorite film. One wonders.
3. From what structure does the villain fall in 'Saboteur?'

Answer: The Statue of Liberty

Many of today's special effects can be attributed to the genius of Hitchcock and the blue screen.
4. Robert Bloch who penned the book 'Psycho,' from which the classic was made, said Norman Bates was based on a real person. Who was the person?

Answer: Ed Gein

In the 1950s, serial killers were an unknown ilk. However, in the 50's one of the creepiest of all was Ed Gein, of whom it was said that he donned his dress of human skin and danced in the moonlight.
5. Hitchcock made a film in which the famed surrealist Dali designed the dream scenes. Name the film.

Answer: Spellbound

It was well known that Hitchcock viewed the profession of psychology with great disdain.
6. 'The Man Who Knew Too Much' was remade in the 1950s. Who played the the lead male role?

Answer: James Stewart

The classic Hitchcock camera angles were used expertly in the original '39 Steps.'
7. Hitchcock actually made a film in the newest thing of its time - 3D. Can you name the film?

Answer: Dial M for Murder

Don't you wish we could see the film in 3D? There were some stunning camera angles, especially the one looking up from under the glass coffee table.
8. Let's talk McGuffin! What was Hitchcock's definition for McGuffin?

Answer: A red herring

He loved to make the audience believe the story was about one thing, when in reality that one thing had absolutely nothing to do with the picture.
9. In 'The Trouble with Harry,' what was the trouble with Harry?

Answer: He was dead.

Do you really know who Harry was? Or do you just think you know? And is it really important. Harry was a human McGuffin.
10. Alfred Hitchcock's film trademark was?

Answer: His appearance in his films.

I don't remember what Hitchcock had to say about when he started showing up in his films. He always pretended that he hated having to do it. Not likely! Hitchcock was not only one of the greatest filmmakers of all time, he was also one of show business greatest showmen.
Source: Author sweetwheat

This quiz was reviewed by FunTrivia editor spanishliz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us