FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Star Is Born 1954 Part 2
Quiz about A Star Is Born 1954 Part 2

"A Star Is Born" (1954), Part 2 Quiz


These 10 questions conclude my quiz on the classic Judy Garland vehicle (restored in 1983).

A multiple-choice quiz by tjoebigham. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies Q-T
  8. »
  9. A Star is Born

Author
tjoebigham
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
175,396
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
355
Last 3 plays: Guest 12 (2/10), pughmv (7/10), Guest 24 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Where does producer Oliver Niles (Charles Bickford) first hear Esther sing? Hint


Question 2 of 10
2. Where does Esther have Norman stop at, when they drive to her debut picture and she's scared? Hint


Question 3 of 10
3. In the "Born In A Trunk" song sung by Esther's film character, what town did she sing she was born in? Hint


Question 4 of 10
4. Where does Norman propose to Esther? Hint


Question 5 of 10
5. Where do Norman and Esther marry? Hint


Question 6 of 10
6. What's the name of the motel where Esther and Norman stay after the wedding and where she sings "It's A New World" to him? Hint


Question 7 of 10
7. Where does Libby goad Norman into a fight? Hint


Question 8 of 10
8. After Norman commits suicide (so Esther won't quit her career), what poet does Matt Libby quote to himself while preparing his eulogy? Hint


Question 9 of 10
9. Earlier, Esther wins the best actress Oscar. What is the movie she wins it for? Hint


Question 10 of 10
10. In real life, what actress got the 1954 Oscar over Garland?

Answer: (Two Words)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 10 2024 : Guest 12: 2/10
May 07 2024 : pughmv: 7/10
Apr 21 2024 : Guest 24: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where does producer Oliver Niles (Charles Bickford) first hear Esther sing?

Answer: through his office window

Norman finally wrangles to have Niles hear Esther reprise "Man That Got Away" through his open office window. When he catches on at last, he is impressed with what he hears and will give Esther her shot. Bickford was in many a 50's film.
2. Where does Esther have Norman stop at, when they drive to her debut picture and she's scared?

Answer: an oil derrick

Esther is so scared her picture will flop she must stop someplace, perhaps to vomit in fear. When Norman asks if she's all right, she replies, "Fine. I wish I was dead." This scene is obviously designed to show the ugly underbelly of Hollywood. But Esther's debut is a smash and her career starts off with flying colors.
3. In the "Born In A Trunk" song sung by Esther's film character, what town did she sing she was born in?

Answer: Pocatello, Idaho

"I was Born In A Trunk at the Princess Theatre in Pocatello, Idaho..." Leonard Gershe's song must have brought back memories of her early vaudeville days for Garland, who was born in Grand Rapids, Michigan herself. George M. Cohan was born in Providence, R.I.
4. Where does Norman propose to Esther?

Answer: a recording studio

At first, Norman rejects Esther's love, saying he will ruin her. But later, he repents and proposes to her on the studio where she's recording "Here's What I'm Here For". Two sound technicians impishly record their conversation and Esther laughingly says, "That's too public a proposal to reject. I accept!" Another funny gem of a scene!
5. Where do Norman and Esther marry?

Answer: a jail

The two wed in a small jail outside Los Angeles. Ironically, Norman will wind up IN a jail for drunk driving, after his career is washed up. Agent Matt Libby (Jack Carson), furious at being double-crossed in his plans for an absurd overblown ceremony for them, vows revenge on Norman and later is delighted in Norman's downfall.
6. What's the name of the motel where Esther and Norman stay after the wedding and where she sings "It's A New World" to him?

Answer: Lazy Acres

The song "It's A New World" must have had particular resonance for Garland; she must have dreamt of a "new world" of her own, that the film could provide for her, one of new-found fame, perhaps free of studio pressures. Alas, it wasn't to be.
7. Where does Libby goad Norman into a fight?

Answer: race track

Smugly satisfied at Norman's dire straits, Libby, not forgetting how Norman and Esther ruined his grandiose wedding plans for them, now needles Norman further. Still resentful over having to endure Norman's drunken sprees over the years, Libby sneers about Norman's dependency on his wife.

The "fight" is over in a second, as Libby knocks Norman out. This is the turning point for Norman, as he descends into total alcoholism.
8. After Norman commits suicide (so Esther won't quit her career), what poet does Matt Libby quote to himself while preparing his eulogy?

Answer: T.S. Eliot

Perhaps Gray's line "The paths of glory lead but to the grave" (from his "Elegy") and Milton's "...sunk tho he may be to the watery floor..." (from "Lycidias") would be too pompous. Libby quote from Eliot's "The Hollow Man": "This is the way the world ends/not with a bang but a whimper". Libby was obviously letting a rare flash of sympathy for Norman show though.
9. Earlier, Esther wins the best actress Oscar. What is the movie she wins it for?

Answer: A World For Two

"Happiness Ahead" is the title of one of Esther's early films, "Cavalier" is the name of the film in "Singin' In The Rain". "Happy Endings" is the film done by Judy's daughter, Liza Minelli, in Scorsese's "New York, New York", patterned after the "Born In A Trunk" sequence.

In the original, Frederic March's Norman gives a drunken, sour harangue of the Oscars, turning us further against him, but Mason's Norman humbly asks the producers for a job, grabbing our hearts!
10. In real life, what actress got the 1954 Oscar over Garland?

Answer: Grace Kelly

Kelly was awarded the Oscar for "The Country Girl", a melodrama with a similar theme as "Star": wife watches washed-up hubby become drunk. It was decidedly inferior to "Star" to boot! But today, Kelly's role is largely forgotten, while Garland and her film are regarded as classics, thanks in large part to the film's 1983 restoration. Hope you enjoyed the quizzes!
Source: Author tjoebigham

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us