Quiz about Chili Peppers Experts Only
Quiz about Chili Peppers Experts Only

Chili Peppers Experts Only! Trivia Quiz


There are plenty of casual Chili Peppers fans out there, but very few who really know their stuff. Find out in which category you are by taking this quiz!

A multiple-choice quiz by Elidir. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Q-S
  8. »
  9. Red Hot Chili Peppers

Author
Elidir
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
147,577
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Difficult
Avg Score
11 / 25
Plays
1032
Last 3 plays: Guest 82 (18/25), Guest 98 (24/25), Guest 198 (20/25).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In which year did producer Rick Rubin first meet the Red Hot Chili Peppers? Hint

1987
1990
1991
1983

2. On the cover of which single is Flea's daughter Clara prominently featured? Hint

Aeroplane
Breaking The Girl
By The Way
Warped

3. On which song on 'By The Way' does John Frusciante play bass for part of it? Hint

Venice Queen
On Mercury
Throw Away Your Television
Don't Forget Me

4. What did the band originally want to call the song 'Battle Ship'? Hint

Three Miles Off The Coast
Blowjob Park
Shakedown Cruise
New Jersey's Guns

5. With whose band does ex-Pepper Arik Marshall play guitar? Hint

David Bowie
Moby
Alanis Morissette
Macy Gray

6. Which instrument is John Frusciante's father a classically-trained player of? Hint

Cello
Oboe
Guitar
Piano

7. What is the full given name of Flea's character in the 'Back To The Future' movies? Hint

Douglas J. Needles
Whitey D. Needles
Frank T. Needles
Emmett L. Needles

8. Which idol of his did Flea get to hug while a youngster? Hint

Charlie Parker
Louis Armstrong
Bootsy Collins
Dizzy Gillespie

9. What is the name of Hillel Slovak's brother? Hint

David Slovak
James Slovak
Herschel Slovak
Mel Slovak

10. Which of these actors has Flea appeared in a film with, although not in the same scene? Hint

Sir Ian McKellen
Viggo Mortensen
Sean Astin
Orlando Bloom

11. Who has Anthony Kiedis famously compared Chili Peppers supporters and friends The Mars Volta to several times? Hint

Nirvana
The White Stripes
Radiohead
Led Zeppelin

12. Complete this lyric: 'Let's make evil, let's make good / I'd do...' Hint

Anything I could
Every kind of wood
Everything I would
Everything, she understood

13. Which of these albums does NOT feature a single cover song? Hint

Blood Sugar Sex Magik
Freaky Styley
One Hot Minute
The Uplift Mofo Party Plan

14. In the video for 'Catholic School Girls Rule', a T-shirt with a band logo is briefly shown - which band is it? Hint

Meat Puppets
Nick Cave And The Bad Seeds
Jane's Addiction
Thin Lizzy

15. Which of these artists has John Frusciante NOT covered live at a Red Hot Chili Peppers show? Hint

The Chantels
Gary Glitter
Whitney Houston
Elton John

16. What was the name of the short film made by Johnny Depp about John Frusciante's apartment during the period in which he was severely addicted to drugs? Hint

The Missing Guitarist
In Bed With John
Stuff
Life's A Bath

17. Which member of Rage Against The Machine has Flea collaborated with in the past? Hint

Tom Morello
Tim Commerford
Zack de la Rocha
Brad Wilk

18. Which company makes Flea's signature bass? Hint

Gibson
Fender
Modulus
Ibanez

19. Complete the lyric: 'Into my life you were...' Hint

Plunged
Introduced
Injected
Thrown

20. In the episode of 'The Simpsons' which featured the Peppers, what was Arik Marshall's only line? Hint

Our lyrics are like our children man, no way.
Everyone can enjoy that.
HEY MOE!!
You told us this place holds 20,000 people.

21. Name John Frusciante's guitar technician. Hint

Jason Harshman
Dave Lee
Sander Van Dijk
Mike Lombardo

22. In which video does Flea's girlfriend Tobey Torres appear? Hint

Universally Speaking
Otherside
Road Trippin'
The Zephyr Song

23. How many studio albums had the Red Hot Chili Peppers released before they released "Stadium Arcadium"? Hint

six
three
four
eight

24. Which of these artists has John Frusciante collaborated with in the past? Hint

Johnny Cash
Nick Cave
Bob Dylan
Willie Nelson

25. Which of these names has a young Anthony Kiedis used when appearing in films? Hint

Blackie Kiedis Jr.
Cole Dammett
Dick Rude
Louis Mathieu


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which year did producer Rick Rubin first meet the Red Hot Chili Peppers?

Answer: 1987

Despite producing their album 'Blood Sugar Sex Magik' in 1991, Rubin actually met the band for the first time in '87, during the recording of 'The Uplift Mofo Party Plan' when he brought The Beastie Boys to their recording studio.
2. On the cover of which single is Flea's daughter Clara prominently featured?

Answer: Aeroplane

Clara appears on the cover of the 'Aeroplane' single dressed as a fairy/angel. She also appears in the video and contributes backing vocals to the song itself.
3. On which song on 'By The Way' does John Frusciante play bass for part of it?

Answer: Don't Forget Me

While jamming out ideas during the recording of 'Don't Forget Me', Flea played a quick bass fill at the end of the solo that John especially loved, but when asked to play it again Flea couldn't remember what he did. So John picked up Flea's bass and played what he remembered from the fill, and that's what has ended up on the album.
4. What did the band originally want to call the song 'Battle Ship'?

Answer: Blowjob Park

The chorus of this song is actually 'Blowjob Park!' and not 'Battle Ship!', as written in the official lyrics, but EMI refused to allow the band to name the song such an offensive title and so it was changed. The other three answers are lyrics from the song.
5. With whose band does ex-Pepper Arik Marshall play guitar?

Answer: Macy Gray

Playing with Macy Gray is one of the only things Marshall has done since leaving the Peppers that keeps him in the public eye.
6. Which instrument is John Frusciante's father a classically-trained player of?

Answer: Piano

As well as being a classically-trained pianist, John Frusciante Sr. is a respected lawyer.
7. What is the full given name of Flea's character in the 'Back To The Future' movies?

Answer: Douglas J. Needles

Flea appears as Douglas J. Needles in 'Back To The Future 2' & 3 and plays a pivotal role in the eventual development of the character of Marty McFly, played by Michael J. Fox, although Flea only appears in two short scenes.
8. Which idol of his did Flea get to hug while a youngster?

Answer: Dizzy Gillespie

A tearful Flea famously met Gillespie while backstage at one of his shows, and the jazz hero was so touched by the simple admiration Flea showed him that the two hugged.
9. What is the name of Hillel Slovak's brother?

Answer: James Slovak

James Slovak is the author of 'Behind The Sun: The Diary And Art Of Hillel Slovak', the only book so far to be written about the late guitar hero.
10. Which of these actors has Flea appeared in a film with, although not in the same scene?

Answer: Viggo Mortensen

Flea and Viggo Mortensen both appear in Gus Van Sant's remake of Alfred Hitchcock's 'Psycho'. As of yet, Flea has not appeared in a film with any other member of the cast of 'The Lord Of The Rings'!
11. Who has Anthony Kiedis famously compared Chili Peppers supporters and friends The Mars Volta to several times?

Answer: Led Zeppelin

Seeing The Mars Volta play live, Kiedis has often stated, is how he imagines people must have felt when they saw a young Led Zeppelin play at the end of the 60s.
12. Complete this lyric: 'Let's make evil, let's make good / I'd do...'

Answer: Anything I could

These lyrics are from the song 'Let's Make Evil', arguably one the best songs recorded during the 'One Hot Minute' era. It can be found as a B-side on the single for 'My Friends'.
13. Which of these albums does NOT feature a single cover song?

Answer: One Hot Minute

There are cover songs on the other three albums - 'Hollywood (Africa)' and 'If You Want Me To Stay' on 'Freaky Styley' (you could also argue that 'Yertle The Turtle' is a cover), 'Subterranean Homesick Blues' on 'The Uplift Mofo Party Plan' and 'They're Red Hot' on 'Blood Sugar Sex Magik'.
14. In the video for 'Catholic School Girls Rule', a T-shirt with a band logo is briefly shown - which band is it?

Answer: Meat Puppets

Although only shown for a microsecond, a green Meat Puppets shirt is seen briefly in the video. Recently, Anthony has been seen wearing the same shirt, now ripped and well-worn, in public.
15. Which of these artists has John Frusciante NOT covered live at a Red Hot Chili Peppers show?

Answer: Whitney Houston

John has covered Elton John's 'Tiny Dancer', Gary Glitter's 'Good To Be Back', and The Chantels' 'Maybe', but nothing by Whitney Houston.
16. What was the name of the short film made by Johnny Depp about John Frusciante's apartment during the period in which he was severely addicted to drugs?

Answer: Stuff

The film 'Stuff' is one of the rarest pieces of film related to the Chili Peppers ever made. The only rarer piece of film is possibly the rumoured documentary made during the recording of 'One Hot Minute', which has never surfaced.
17. Which member of Rage Against The Machine has Flea collaborated with in the past?

Answer: Tom Morello

Flea collaborated with Morello, along with Henry Rollins and Bone Thugs N Harmony on a cover of Edwin's Starr's classic 'War (What Is It Good For?)'. It can be found on the soundtrack to the movie 'Small Soldiers'.
18. Which company makes Flea's signature bass?

Answer: Modulus

Flea usually uses Modulus equipment onstage, and he had a hand in designing the Modulus Flea Bass.
19. Complete the lyric: 'Into my life you were...'

Answer: Injected

This lyric is from 'Show Me Your Soul', a song from the 'Mother's Milk' era which can be found on the soundtrack to 'Pretty Woman', and also on 'What Hits!?'.
20. In the episode of 'The Simpsons' which featured the Peppers, what was Arik Marshall's only line?

Answer: Everyone can enjoy that.

'The Simpsons' fans for ever more will be under the impression that Arik Marshall was a more significant Chili Pepper than John Frusciante, seeing that it was he who appeared on the episode shortly after John left. The other three lines in the question were spoken by Flea, Chad, and Anthony.
21. Name John Frusciante's guitar technician.

Answer: Dave Lee

If you ever find yourself backstage at a Chili Peppers concert, Dave Lee is said to be a friendly man - go talk to him, and he may just introduce you to John himself.
22. In which video does Flea's girlfriend Tobey Torres appear?

Answer: The Zephyr Song

In the video for 'The Zephyr Song', Tobey Torres of Snake River Conspiracy appears as one of two identical-looking dancing girls.
23. How many studio albums had the Red Hot Chili Peppers released before they released "Stadium Arcadium"?

Answer: eight

"Stadium Arcadium", released in 2006 is the band's ninth studio album.
24. Which of these artists has John Frusciante collaborated with in the past?

Answer: Johnny Cash

John played acoustic guitar on the song 'Personal Jesus', which can be found on Johnny Cash's album 'American IV: The Man Comes Around'. Nick Cave also features on the album, but on a different track.
25. Which of these names has a young Anthony Kiedis used when appearing in films?

Answer: Cole Dammett

Anthony's father John, an actor, goes by the name of Blackie Dammett, and Anthony called himself Cole when he still harboured dreams of thespian success.
Source: Author Elidir

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 29 2023 : Guest 82: 18/25
Jan 14 2023 : Guest 98: 24/25
Jan 10 2023 : Guest 198: 20/25
Dec 29 2022 : Guest 51: 19/25
Dec 12 2022 : Guest 75: 15/25
Dec 09 2022 : Guest 46: 6/25

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us