Quiz about Classic Van Halen
Quiz about Classic Van Halen

Classic Van Halen Trivia Quiz


The ultimate classic Van Halen quiz. This quiz focuses on David Lee Roth-era Van Halen.

A multiple-choice quiz by unclesandwich. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z
  8. »
  9. Van Halen

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
196,832
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
3162
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 62 (5/10), Guest 207 (4/10), paganini (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What was David Lee Roth's father's occupation? Hint

Doctor
Big Band Leader
Plumber
Boxer

2. Jan Van Halen, Alex and Ed's pop, played clarinet on what Van Halen song. Hint

Little Dreamer
Could This Be Magic?
Big Bad Bill (Is Sweet William Now)
Ice Cream Man

3. What was the original name of Van Halen? Hint

Mammoth
Red Ball Jet
The Red Devils
The Atomic Punks

4. Which song did not appear on the "1984" album. Hint

Panama
In A Simple Rhyme
Top Jimmy
Drop Dead Legs

5. What female singer was offered the lead singer slot after David Lee Roth originally departed Van Halen? Hint

Patty Smythe
Stevie Nicks
Joan Jett
Sass Jordan

6. What is the uncredited name of the instrumental break at the end of the "Women and Children First" album? Hint

Eruption
Growth
316
Blues for David

7. David Lee Roth was first approached by the Van Halen brothers because they were renting a lighting rig from him.

True
False

8. Finish the lyric from the song "Dirty Movies": "Remember when that girl was...". Hint

Prom Queen
Still Around
Mine
Going Down

9. Which female singer sang uncredited background vocals on "Could This Be Magic?"? Hint

Patty Smythe
Linda Rondstat
Cyndi Lauper
Nicollete Larson

10. In David Lee Roth's biography "Crazy From The Heat", he had a name for his vocal booth set up, which included tropical plants and such. What was it? Hint

Club Dave
The Time Out Chair
The Oasis
My Island


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was David Lee Roth's father's occupation?

Answer: Doctor

Dr. Roth, Dave's dad, is thanked in the liner notes of Van Halen's debut album.
2. Jan Van Halen, Alex and Ed's pop, played clarinet on what Van Halen song.

Answer: Big Bad Bill (Is Sweet William Now)

"Big Bad Bill (Is Sweet William Now)" appeared on "Diver Down" and featured Jan Van Halen on clarinet.
3. What was the original name of Van Halen?

Answer: Mammoth

Red Ball Jet was David Lee Roth's band before Van Halen.
4. Which song did not appear on the "1984" album.

Answer: In A Simple Rhyme

"In A Simple Rhyme" appeared on "Women and Children First".
5. What female singer was offered the lead singer slot after David Lee Roth originally departed Van Halen?

Answer: Patty Smythe

Patty Smythe, of Scandal, was a friend of Eddie Van Halen and Valerie Bertinelli. She turned down the offer.
6. What is the uncredited name of the instrumental break at the end of the "Women and Children First" album?

Answer: Growth

"Growth" was originally planned to continue on the band's next album "Fair Warning".
7. David Lee Roth was first approached by the Van Halen brothers because they were renting a lighting rig from him.

Answer: False

The Van Halen brothers were renting Dave's P.A.
8. Finish the lyric from the song "Dirty Movies": "Remember when that girl was...".

Answer: Prom Queen

"Dirty Movies" appeared on the "Fair Warning" album.
9. Which female singer sang uncredited background vocals on "Could This Be Magic?"?

Answer: Nicollete Larson

David Lee Roth revealed to L.A. DJ Jim Ladd that Larson was the one who helped out on vocals on this tune.
10. In David Lee Roth's biography "Crazy From The Heat", he had a name for his vocal booth set up, which included tropical plants and such. What was it?

Answer: Club Dave

Dave often caught grief from Alex Van Halen for dressing up his vocal booth.
Source: Author unclesandwich

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : Guest 62: 5/10
Jan 30 2023 : Guest 207: 4/10
Jan 27 2023 : paganini: 8/10
Jan 27 2023 : Coon3: 7/10
Jan 27 2023 : Guest 172: 9/10
Jan 27 2023 : Guest 173: 5/10
Jan 26 2023 : Guest 166: 4/10
Jan 25 2023 : Guest 76: 4/10
Jan 25 2023 : Guest 163: 0/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Van Halen Lyrics Average
2. Van Halen Lyrics Average
3. Van Halen Lyrics Tough
4. Van Halen Average
5. Van Halen Lyrics Average
6. Van Halen '5150' Lyrics Average
7. Hard Core Van Halen 1 Difficult
8. Van Halen Average
9. Hard Core Van Halen 3 Difficult
10. The Mighty Van Halen Difficult
11. Hard Core Van Halen 2 Tough
12. The Van Halen Quiz Average

2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us