Quiz about The Mighty Van Halen
Quiz about The Mighty Van Halen

The Mighty Van Halen Trivia Quiz


This is my first quiz on the mighty Van Halen! I hope you enjoy playing it and all feedback is welcomed.

A multiple-choice quiz by fronkenstein. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z
  8. »
  9. Van Halen

Author
fronkenstein
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
280,944
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
917
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When Van Halen was inducted into the Rock and Roll Hall of Fame in March 2007, what band/artist gave the induction speech? Hint

Kid Rock
Poison
Aerosmith
Velvet Revolver

2. Who is the bass player for Van Halen beginning in 2006? Hint

Michael Anthony
Wolfgang Van Halen
Billy Sheehan
Dusty Hill

3. Singer David Lee Roth's father was what type of professional? Hint

Doctor
Dentist
Lawyer
Accountant

4. What was the first city that Van Halen played live outside of California? Hint

Las Vegas
Chicago
Philadelphia
Kansas City

5. What was the only song that Van Halen's father Jan played on? Hint

Jump
Secrets
Dance The Night Away
Big Bad Bill (Is Sweet William Now)

6. Eddie Van Halen met his future wife Valerie Bertinelli in what city? Hint

Lincoln, NE
Los Angeles, CA
Shreveport, LA
Denver, CO

7. Michael Anthony played what instrument in his high school marching band? Hint

Clarinet
Trumpet
Drums
Trombone

8. Alex Van Halen played what instrument on the movie soundtrack "Twister"? Hint

Keyboards
Drums
Guitar
Violin

9. What song was Van Halen's first #1 hit on the US Billboard Singles chart? Hint

Girl Gone Bad
Hot For Teacher
Jump
Panama

10. Who played the teacher in the Van Halen video "Hot For Teaccher"? Hint

Valerie Bertinelli
Sass Jordan
Donna Rupert
Nancy Grossi


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When Van Halen was inducted into the Rock and Roll Hall of Fame in March 2007, what band/artist gave the induction speech?

Answer: Velvet Revolver

Michael Anthony was the only original band member to attend the ceremony. Edward Van Halen had entered a rehab facility for treatment of alcoholism.
2. Who is the bass player for Van Halen beginning in 2006?

Answer: Wolfgang Van Halen

Wolfgang Van Halen is the son of Edward Van Halen and Valerie Bertinelli. He replaced original bassist Michael Anthony.
3. Singer David Lee Roth's father was what type of professional?

Answer: Doctor

Nathan Roth was an eye surgeon. His successful medical practice allowed him to buy a house with a basement large enough to become one of Van Halen's first rehearsal areas. Van Halen wrote several of their first songs in that basement.
4. What was the first city that Van Halen played live outside of California?

Answer: Chicago

Van Halen's first performance of their 1978 world tour was at the Aargon Ballroom in Chicago, IL. They began the tour as an opening act for only three weeks but because of their huge success, ended up touring for nine months, from March until December 1978.
5. What was the only song that Van Halen's father Jan played on?

Answer: Big Bad Bill (Is Sweet William Now)

Jan Van Halen played clarinet on "Big Bad Bill (Is Sweet William Now)" from the album "Diver Down". Jan was a professional musician who also played saxophone.
6. Eddie Van Halen met his future wife Valerie Bertinelli in what city?

Answer: Shreveport, LA

Eddie and Valerie met for the first time on August 29, 1980 at the Hirsh Memorial Arena in Shreveport, Louisiana. They met backstage after the Van Halen concert.
7. Michael Anthony played what instrument in his high school marching band?

Answer: Trumpet

Michael later became interested in guitar, and then bass guitar. He decided to become a bass player after seeing the bass player of Blue Cheer on an album cover.
8. Alex Van Halen played what instrument on the movie soundtrack "Twister"?

Answer: Keyboards

Alex played keyboards on the song "Respect the Wind" with his brother Eddie on guitar. Van Halen also recorded the song "Humans Being" for the film.
9. What song was Van Halen's first #1 hit on the US Billboard Singles chart?

Answer: Jump

"Jump" entered the Billboard charts at #1 on February 25, 1984 and stayed there for five weeks. It was also the only single that Van Halen ever had that reached #1.
10. Who played the teacher in the Van Halen video "Hot For Teaccher"?

Answer: Donna Rupert

Comedian Phil Hartman was the voice of Waldo in the video. Donna Rupert (runner up in the 1981 Miss Canada pageant), who plays the chemistry teacher, and Lillian Müller, who plays the Phys Ed teacher. Both teachers tear off their dresses to reveal a bikini, to the cheers of the st
Source: Author fronkenstein

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ertrum before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 19 2023 : Guest 68: 5/10
Dec 16 2022 : Guest 68: 2/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Van Halen Lyrics Average
2. Classic Van Halen Tough
3. Van Halen Lyrics Average
4. Van Halen Lyrics Tough
5. Van Halen Average
6. Van Halen Lyrics Average
7. Van Halen '5150' Lyrics Average
8. Hard Core Van Halen 1 Difficult
9. Van Halen Average
10. Hard Core Van Halen 3 Difficult
11. Hard Core Van Halen 2 Tough
12. The Van Halen Quiz Average

2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us