Quiz about Grateful Dead   The 1970s
Quiz about Grateful Dead   The 1970s

Grateful Dead - The 1970s Trivia Quiz


Grateful Dead trivia from the 1970s.

A multiple-choice quiz by ashlybug. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music D-G
  8. »
  9. Grateful Dead

Author
ashlybug
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
92,017
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Difficult
Avg Score
9 / 20
Plays
2214
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 166 (8/20), Guest 68 (8/20), Guest 166 (8/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Where was the Grateful Dead's first show in Europe played? Hint

Paris, France
London, England
Copenhagen, Denmark
Newcastle-Under-Lyme, England

2. In August of 1971 the band played a benefit concert at the Terminal Island Correctional Facility in San Pedro, California. Who was the benefit for? Hint

Owsley Stanley
The Chicago Seven
Huey Newton
Angela Davis

3. Relix Magazine debuted as "Dead Relix" in what year? Hint

1972
1978
1977
1974

4. The year 1970 saw the Grateful Dead play more shows in one year than ever before or since. How many shows did the band play that year? Hint

96
133
116
145

5. During the Europe '72 tour the Dead played one free show. Where was that show? Hint

Wigan, England
Frankfurt, Germany
Aarhus, Denmark
Lille, France

6. Where was Pigpen's last show with the Grateful Dead? Hint

The Shrine Auditorium
Winterland Arena
The Hollywood Bowl
Red Rocks Ampitheater

7. Janis Joplin and Pigpen shared the same "drink of choice". What was that drink.

Answer: (Two Words)
8. When the Dead was busted by the New Orleans PD in 1970 they were forced to cancel a show scheduled for that evening.

True
False

9. Jerry Garcia and Robert Hunter were a prolific writing team. Who is Bob Weir's main writing partner?

Answer: (Two Words or Surname)
10. What year did Winterland Arena close? Hint

1972
1976
1974
1978

11. On October 20, 1974 the Dead played a "farewell concert" at Winterland before taking a 20 month break. What was the last song played? Hint

We Bid You Goodnight
Dark Star
Beat It on Down the Line
Goin' Down the Road Feelin' Bad

12. During their hiatus the Grateful Dead only played four times in public (all in 1975). Which of the following venues was NOT played in '75? Hint

Fillmore West
Winterland
Kezar Stadium
Great American Music Hall

13. In June of 1976 the Dead returned. Where was the first show? Hint

San Francisco
Portland, Oregon
Spokane, Washington
Atlanta, Georgia

14. What was the first song played in the return? Hint

Samson and Delilah
Keep Your Day Job
Might As Well
Cassidy

15. Bobby Hi-Test and the Octane Kids, a Dead cover band in the 70's, produced which future member of the Grateful Dead? Hint

Vince Welnik
Bruce Hornsby
Brent Mydland
Donna Godchaux

16. What year was "The Grateful Dead Movie" released? Hint

1972
1979
1974
1977

17. On November 11, 1978 the Dead made their first appearance on "Saturday Night Live." Which of the following songs did they NOT play that night? Hint

I Need a Miracle
Good Lovin'
Friend of the Devil
Casey Jones

18. During the 70's members of the Grateful Dead began to spread their wings and start projects outside the band. In which of the following bands did Jerry Garcia NOT play in the 1970's? Hint

Old and in the Way
Great American String Band
Keith and Donna Band
Jerry Garcia Acoustic Band

19. Match the 1970's project with the corresponding member of the Dead. Whose project was "Seastones"? Hint

Phil Lesh
Pigpen
Bob Weir
Bill Kreutzman

20. Whose project was "Rolling Thunder"? Hint

Jerry Garcia
Mickey Hart
Phil Lesh
Bob Weir


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where was the Grateful Dead's first show in Europe played?

Answer: Newcastle-Under-Lyme, England

The Dead played the Hollywood Festival in Newcastle on May 24th, 1970. It was their first venture into Europe.
2. In August of 1971 the band played a benefit concert at the Terminal Island Correctional Facility in San Pedro, California. Who was the benefit for?

Answer: Owsley Stanley

Owsley Stanley, one-time chemist and sound engineer for the Grateful Dead was the beneficiary.
3. Relix Magazine debuted as "Dead Relix" in what year?

Answer: 1974

Dead Relix emerged from the early tape trading underground in 1974. It was published on the east coast, but initially concentrated on the Bay Area music scene.
4. The year 1970 saw the Grateful Dead play more shows in one year than ever before or since. How many shows did the band play that year?

Answer: 145

The 145 shows played in 1970 eclipsed the 141 played in 1969 and ended a five year stretch of 100+ show's per year. The band never played more than 87 shows in a year after 1970.
5. During the Europe '72 tour the Dead played one free show. Where was that show?

Answer: Lille, France

The band played a free show on May 13, 1972 at Lille, France. It was between gigs in Rotterdam and Luxembourg.
6. Where was Pigpen's last show with the Grateful Dead?

Answer: The Hollywood Bowl

Pigpen last appeared onstage June 17, 1972 at The Hollywood Bowl. He died in March of 1973.
7. Janis Joplin and Pigpen shared the same "drink of choice". What was that drink.

Answer: Southern Comfort

Pigpen and Janis Joplin both liked to drink Southern Comfort straight out of the bottle, and both paid for it.
8. When the Dead was busted by the New Orleans PD in 1970 they were forced to cancel a show scheduled for that evening.

Answer: False

False. The band played on, appearing at The Wharf in New Orleans the evening of the bust.
9. Jerry Garcia and Robert Hunter were a prolific writing team. Who is Bob Weir's main writing partner?

Answer: John Barlow

Barlow and Weir first hooked up as teenagers in Colorado. They have been writing together since the early 70's.
10. What year did Winterland Arena close?

Answer: 1978

Winterland closed after the New Year's Eve show on December 31, 1978. The evening featured The Blues Brothers, New Riders of the Purple Sage, The Grateful Dead, Bill Graham flying in on a giant joint, and breakfast at dawn.
11. On October 20, 1974 the Dead played a "farewell concert" at Winterland before taking a 20 month break. What was the last song played?

Answer: We Bid You Goodnight

The band went on their hiatus by bidding everyone goodnight. This was Mickey Hart's first show back after his self imposed exile.
12. During their hiatus the Grateful Dead only played four times in public (all in 1975). Which of the following venues was NOT played in '75?

Answer: Fillmore West

The Band played the SNACK benefit at Kezar Stadium, the Bob Fried Memorial Boogie at Winterland, two other shows at the Great American Music Hall and Golden Gate Park, but not at the Fillmore.
13. In June of 1976 the Dead returned. Where was the first show?

Answer: Portland, Oregon

The band returned from their hiatus with two shows at the Paramount Theater in Portland. That kicked off a month long Summer tour.
14. What was the first song played in the return?

Answer: Might As Well

The band figured they might as well return.
15. Bobby Hi-Test and the Octane Kids, a Dead cover band in the 70's, produced which future member of the Grateful Dead?

Answer: Bruce Hornsby

In 1974, Bruce Hornsby and his brother Bob formed the Octane Kids at the University of Virginia.
16. What year was "The Grateful Dead Movie" released?

Answer: 1977

The band's own movie. Released on June 1, 1977. It was a documentary of the group's Winterland shows.
17. On November 11, 1978 the Dead made their first appearance on "Saturday Night Live." Which of the following songs did they NOT play that night?

Answer: Friend of the Devil

The Band appeared right before starting a tour in Boston.
18. During the 70's members of the Grateful Dead began to spread their wings and start projects outside the band. In which of the following bands did Jerry Garcia NOT play in the 1970's?

Answer: Jerry Garcia Acoustic Band

The Jerry Garcia Acoustic Band did not come onto the scene until 1987. Garcia sang and played banjo or guitar in the other three bands during the 1970's.
19. Match the 1970's project with the corresponding member of the Dead. Whose project was "Seastones"?

Answer: Phil Lesh

"Seastones" was an album of electronic music released in 1975 by Phil Lesh and Ned Lagin. The pair also played as "Warp Ten" at 23 Grateful Dead shows in 1974.
20. Whose project was "Rolling Thunder"?

Answer: Mickey Hart

"Rolling Thunder" was Mickey Hart's first solo album. It was recorded at a studio built in Hart's residence in Novato, California.
Source: Author ashlybug

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ltc717 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : Guest 166: 8/20
Dec 31 2022 : Guest 68: 8/20
Dec 29 2022 : Guest 166: 8/20
Dec 23 2022 : Guest 74: 13/20
Dec 20 2022 : Guest 90: 12/20
Dec 20 2022 : Guest 68: 10/20
Dec 14 2022 : Guest 107: 13/20
Dec 13 2022 : Guest 98: 20/20
Dec 13 2022 : Guest 174: 7/20

Score Distribution

quiz
2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us