Quiz about Grateful Dead Lyrics
Quiz about Grateful Dead Lyrics

Grateful Dead Lyrics Multiple Choice Quiz | Music


So many amazing songs to choose from...I'll give you the lyrics and you name the song.

A multiple-choice quiz by tigerdali. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music D-G
  8. »
  9. Grateful Dead

Author
tigerdali
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
219,269
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1897
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (10/10), Guest 172 (10/10), Guest 74 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. "I've stayed in every blue light cheap hotel
Can't win for trying
Dust off those rusty strings just one more time
Gonna make them shine
It all rolls into one
And nothing comes for free
There's nothing you can hold for very long
And when you hear that song come crying like the wind
It seems like this life was just a dream..."
What song is this from?
Hint

Black-Throated Wind
Wharf Rat
Stella Blue
Looks Like Rain

2. "Picture a bright blue ball just spinning, spinning free,
dizzy with eternity
Paint it with a skin of sky, brush in some clouds and sea
Call it home for you and me
A peaceful place, or so it looks from space
A closer look reveals the human race
Full of hope, full of grace, is the human face
But afraid we may lay our home to waste..."
What song is this from?
Hint

Goin' Down The Road Feeling Bad
Let It Grow
Throwing Stones
Big Railroad Blues

3. "Gideon came in with his eyes on the floor
Says, "you ain't got a hinge, you can't close the door"
Moses stood up a full six foot ten
Said "you can't close the door when the wall's caved in"..."
What song is this from?
Hint

Greatest Story Ever Told
Saint of Circumstance
Promised Land
Samson and Delilah

4. "Well I ain't often right but I've never been wrong
It seldom turns out the way it does in the song
Once in a while you get shown the light
In the strangest of places if you look at it right..."
What song is this from?
Hint

Fire On The Mountain
Promised Land
Ship Of Fools
Scarlet Begonias

5. "I can't stay here much longer, Melinda
The sun is getting high
I can't help you with your troubles
If you won't help with mine
I gotta get down
I gotta get down
Gotta get down to the mine...
Make good money, five dollars a day
If I made any more I might move away..."
What song is this from?
Hint

Cumberland Blues
Viola Lee Blues
New Minglewood Blues
Deep Elem Blues

6. "On the day that I was born Daddy sat down and cried
I had the mark just as plain as day, I could not be denied
They say that Cain caught Abel rolling loaded dice
Ace of spades behind his ear and him not thinking twice..."
What song is this from?
Hint

New Speedway Boogie
Comes A Time
Mississippi Half-Step Uptown Toodeloo
Heaven Help The Fool

7. "Lost now on the country miles in his Cadillac
I can tell by the way you smile, he is rolling back
Come wash the night-time clean
Come grow the scorched ground green
Blow the horn, tap the tambourine
Close the gap of the dark years in between
You and me______..."
What song is this from?
Hint

Stagger Lee
Sugaree
Cassidy
Cosmic Charley

8. "First thing I remember knowing, was a lonesome whistle blowing
And a young man's dream of growing up to ride
On a freight train leaving town, not knowing where I'm bound
No one could change my mind..."
What song is this from?
Hint

Sage and Spirit
He's Gone
Mama Tried
Jack Straw

9. "Well I met her accidently in St. Paul, Minnesota
And it tore me up every time I heard her drawl that southern drawl
Then I heard my dream went down back stream
cavorting in Davenport
And I followed you when you called..."
What song is this from?
Hint

So Many Roads
West L.A. Fadeaway
Tennessee Jed
Big River

10. "There's mosquitos on the river
Fish are rising up like birds
It's been hot for seven weeks now
Too hot to even speak now
Did you hear what I just heard?
Say, it might have been a fiddle
Or it could have been the wind
But there seems to be a beat now
I can feel it in my feet now
Listen, here it comes again..."
What song is this from?
Hint

Cold Rain And Snow
Black-Throated Wind
The Music Never Stopped
Dancing In The Streets


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "I've stayed in every blue light cheap hotel Can't win for trying Dust off those rusty strings just one more time Gonna make them shine It all rolls into one And nothing comes for free There's nothing you can hold for very long And when you hear that song come crying like the wind It seems like this life was just a dream..." What song is this from?

Answer: Stella Blue

Hunter/Garica. A sad yet beautiful song. Premiered in 1972 at Pigpen's final show. The version on the "So Many Roads" box set is worth listening to. Garcia said, "Ideally there's a song in there that's so delicate that it's got a moment in it of pure silence."
2. "Picture a bright blue ball just spinning, spinning free, dizzy with eternity Paint it with a skin of sky, brush in some clouds and sea Call it home for you and me A peaceful place, or so it looks from space A closer look reveals the human race Full of hope, full of grace, is the human face But afraid we may lay our home to waste..." What song is this from?

Answer: Throwing Stones

Barlow/Weir song. A fantastic political song. Some of our current polititians could stand to hear this one, although they probably could never really HEAR it.
3. "Gideon came in with his eyes on the floor Says, "you ain't got a hinge, you can't close the door" Moses stood up a full six foot ten Said "you can't close the door when the wall's caved in"..." What song is this from?

Answer: Greatest Story Ever Told

Robert Hunter wrote this one along with Weir and Mickey Hart. He and Bob Weir collaborated on very few songs. Hunter would get upset at Bob changing some of his lyrics, as in this one where Bob sang, "Moses came riding up on a quasar" instead of "guitar".
4. "Well I ain't often right but I've never been wrong It seldom turns out the way it does in the song Once in a while you get shown the light In the strangest of places if you look at it right..." What song is this from?

Answer: Scarlet Begonias

Hunter/Garcia song. Often paired with "Fire On The Mountain" and dubbed "Scarlet Fire". An excellent song with excellent lyrics.
5. "I can't stay here much longer, Melinda The sun is getting high I can't help you with your troubles If you won't help with mine I gotta get down I gotta get down Gotta get down to the mine... Make good money, five dollars a day If I made any more I might move away..." What song is this from?

Answer: Cumberland Blues

Hunter/Garcia/Lesh song. Highly recommended version on "Ladies and Gentlemen...The Grateful Dead" from 1971. A perfect blend of Jerry's guitar and Phil Lesh's bass.
6. "On the day that I was born Daddy sat down and cried I had the mark just as plain as day, I could not be denied They say that Cain caught Abel rolling loaded dice Ace of spades behind his ear and him not thinking twice..." What song is this from?

Answer: Mississippi Half-Step Uptown Toodeloo

Hunter/Garcia song. A beautiful version on "Dick's Picks" Volume 15. Check it out!
7. "Lost now on the country miles in his Cadillac I can tell by the way you smile, he is rolling back Come wash the night-time clean Come grow the scorched ground green Blow the horn, tap the tambourine Close the gap of the dark years in between You and me______..." What song is this from?

Answer: Cassidy

Barlow/Weir song. One of my favorites. Partly written about Neal Cassady. Any version with Donna Jean Godchaux is worth listening to.
8. "First thing I remember knowing, was a lonesome whistle blowing And a young man's dream of growing up to ride On a freight train leaving town, not knowing where I'm bound No one could change my mind..." What song is this from?

Answer: Mama Tried

A Merle Haggard song.
9. "Well I met her accidently in St. Paul, Minnesota And it tore me up every time I heard her drawl that southern drawl Then I heard my dream went down back stream cavorting in Davenport And I followed you when you called..." What song is this from?

Answer: Big River

A Johnny Cash song and one of those most frequently sung by Bob Weir.
10. "There's mosquitos on the river Fish are rising up like birds It's been hot for seven weeks now Too hot to even speak now Did you hear what I just heard? Say, it might have been a fiddle Or it could have been the wind But there seems to be a beat now I can feel it in my feet now Listen, here it comes again..." What song is this from?

Answer: The Music Never Stopped

Barlow/Weir song. Check out the version on "Dick's Picks" Volume 18. Bob's and Donna Jean's vocals are great and Jerry's guitar at the end is practically orgasmic.
Source: Author tigerdali

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 10 2023 : Guest 172: 10/10
Jan 07 2023 : Guest 172: 10/10
Dec 23 2022 : Guest 74: 10/10
Dec 19 2022 : Guest 90: 10/10
Dec 14 2022 : Guest 107: 9/10
Dec 13 2022 : Guest 98: 9/10
Dec 10 2022 : Guest 174: 10/10

Score Distribution

quiz
2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us