FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about John LennonThe Solo Recordings 2
Quiz about John LennonThe Solo Recordings 2

John Lennon-The Solo Recordings 2 Quiz


This is the second quiz in a series that focuses on the solo recordings of John Lennon during and after The Beatles.

A multiple-choice quiz by redwaldo. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. John Lennon

Author
redwaldo
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
360,820
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
417
Awards
Top 5% quiz!
- -
Question 1 of 10
1. John Lennon recorded a second experimental album with Yoko Ono at Cambridge University in March 1969 and London's Queen Charlotte Hospital in 1968. What was the title of this record, which documents their lives together and includes vocals/wailing, guitar feedback and heartbeats? Hint


Question 2 of 10
2. Like many rock musicians, Lennon suffered from drug abuse at times during his life. Which song, released as his second single under the Plastic Ono Band name, details the withdrawal symptoms from drug addiction? Hint


Question 3 of 10
3. Lennon's solo recordings reflect his search for meaning, particularly given his hectic life in The Beatles. Which song, from his first solo album "John Lennon/Plastic Ono Band" shows a critical awareness of 'superficial' values in the lyric "Keep you doped with religion and sex and TV, and you think you're so clever and classless and free"? Hint


Question 4 of 10
4. Appearing on the "Imagine" album, this song is considered as one of the best in the Lennon catalogue, being covered by many artists. Roxy Music's single version topped the UK charts in 1981. Can you name this enduring song? Hint


Question 5 of 10
5. This single was released in 1971 under the name, John and Yoko/Plastic Ono Band with the Harlem Community Choir. While not initially successful, what is the name of this song that combined Christmas/New Year wishes with a desire for world peace ? Hint


Question 6 of 10
6. From his 1973 "Mind Games" album, this haunting love ballad builds from acoustic guitar to creative steel guitar and choir. Which song contains the line "Anyway it had to be two minds, one destiny"? Hint


Question 7 of 10
7. A second single was released from Lennon's "Walls and Bridges" album in 1974. The title of the song includes Lennon's favorite number. Can you identify the song? Hint


Question 8 of 10
8. Little Richard, one of John's favorite rock singers, originally released this song in 1956 as the b-side to "Long Tall Sally". What thumping song did Lennon recorded with a heavy brass accompaniment for the 1975 "Rock 'n' Roll" album? Hint


Question 9 of 10
9. Released as the third single from "Double Fantasy" in 1981, this song reflects Lennon's 'break' in 1975-80 from the music industry. Which song contains the lyrics "When I tell them that I'm doing fine watching shadows on the wall, Don't you miss the big time boy you're no longer on the ball"? Hint


Question 10 of 10
10. The first single recorded, but not completed before Lennon's death, was released in 1984. It was originally written for Ringo Starr and includes lyrical opposites such as "...everybody's talking, but no-one says a word". What is this song that reached number five in the US and number ten in the UK charts? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. John Lennon recorded a second experimental album with Yoko Ono at Cambridge University in March 1969 and London's Queen Charlotte Hospital in 1968. What was the title of this record, which documents their lives together and includes vocals/wailing, guitar feedback and heartbeats?

Answer: Unfinished Music No 2: Life with the Lions

"Unfinished Music No 2: Life with the Lions" was an attempt by Lennon and Ono to keep a record of their life together.It was the first release on The Beatles' Zapple label in May 1969.
The first half of the recording is the avant-garde jazz performance at Cambridge University, while the second side documents the couple's stay at the Queen Charlotte Hospital in London.
2. Like many rock musicians, Lennon suffered from drug abuse at times during his life. Which song, released as his second single under the Plastic Ono Band name, details the withdrawal symptoms from drug addiction?

Answer: Cold Turkey

"Cold Turkey" was released in October 1969 and reached number 30 on the Billboard chart.
Lennon recorded acoustic guitar demos before Eric Clapton played the searing guitar riff on the final recording. Klaus Voorman (bass) and Ringo Starr on drums were other key musicians used on the record.
Lennon was disappointed with the lack of success for this song and cited this as one of the reasons for returning his M.B.E. award in a letter to the Queen.
3. Lennon's solo recordings reflect his search for meaning, particularly given his hectic life in The Beatles. Which song, from his first solo album "John Lennon/Plastic Ono Band" shows a critical awareness of 'superficial' values in the lyric "Keep you doped with religion and sex and TV, and you think you're so clever and classless and free"?

Answer: Working Class Hero

"Working Class Hero" is a stark, uncomplicated song with the only instrument used being an acoustic guitar. The content of the song reflects Lennon's dissatisfaction with the existing political, economic and social order.
The song has been recorded by a large number of artists including Marianne Faithfull, Richie Havens, Green Day and the Manic Street Preachers.
4. Appearing on the "Imagine" album, this song is considered as one of the best in the Lennon catalogue, being covered by many artists. Roxy Music's single version topped the UK charts in 1981. Can you name this enduring song?

Answer: Jealous Guy

Originally called "Child Of Nature", this song was roughly written by Lennon during The Beatles' stay at Maharishi's retreat in India.
Musicians involved in the recording included Klaus Voorman (bass), Badfinger's Tom Evans and Joey Molland (acoustic guitars) and Nicky Hopkins on piano.
Some of the artists who have covered the song are The Black Crows, Belinda Carlisle and Lou Reed.
5. This single was released in 1971 under the name, John and Yoko/Plastic Ono Band with the Harlem Community Choir. While not initially successful, what is the name of this song that combined Christmas/New Year wishes with a desire for world peace ?

Answer: Happy Xmas ( War Is Over)

"Happy Xmas (War Is Over)" was written soon after John and Yoko arrived in New York. The sub-title of the song (War Is Over) was the phrase John and Yoko used in a world wide media campaign against America's involvement in the Vietnam war and to promote world peace.
Recorded in October 1971, the song featured Hugh McCracken on guitar and was produced by Phil Spector.
The song has become a standard Xmas favorite since its release.
6. From his 1973 "Mind Games" album, this haunting love ballad builds from acoustic guitar to creative steel guitar and choir. Which song contains the line "Anyway it had to be two minds, one destiny"?

Answer: Out The Blue

"Out The Blue" is a love ballad written to Yoko Ono when the couple were experiencing marital problems. I think it is one of Lennon's most underrated songs.

Musicians involved in this recording included David Spinozza (guitar), Peter Kleinow (pedal steel guitar) Gordon Edwards (bass guitar) and Ken Ascher (keyboards).
7. A second single was released from Lennon's "Walls and Bridges" album in 1974. The title of the song includes Lennon's favorite number. Can you identify the song?

Answer: #9 Dream

"#9 Dream" which was originally called "So Long Ago", evokes the ethereal atmosphere of a dream. The single reached number nine in the US and number 23 on the UK charts.
Musicians on the recording included Jesse Ed Davis (guitar), Nicky Hopkins (electric piano), Jim Keltner on (drums) and a string arrangement by Ken Ascher.
R.E.M. covered the song and released it as a single in 2007.
8. Little Richard, one of John's favorite rock singers, originally released this song in 1956 as the b-side to "Long Tall Sally". What thumping song did Lennon recorded with a heavy brass accompaniment for the 1975 "Rock 'n' Roll" album?

Answer: Slippin' and Slidin'

"Slippin' and Slidin'" was written by Little Richard, Eddie B, Albert Collins, and James Smith.
In March 1975, Lennon filmed a promotional clip of the song for BBC Television at New York's Record Plant East.
Musicians on the recording included Jesse Ed Davis (electric guitar), Klaus Voorman (bass), Joseph Temperley/Frank Vicar (saxophone) and Dennis Morouse (tenor saxophone).
9. Released as the third single from "Double Fantasy" in 1981, this song reflects Lennon's 'break' in 1975-80 from the music industry. Which song contains the lyrics "When I tell them that I'm doing fine watching shadows on the wall, Don't you miss the big time boy you're no longer on the ball"?

Answer: Watching The Wheels

"Watching The Wheels" was the third and final single released from the "Double Fantasy" album posthumously in 1981. It reached number ten in the US charts and number 30 in the UK.
The song has been covered by The Samples, Gwen Guthrie and Matisyahu.
10. The first single recorded, but not completed before Lennon's death, was released in 1984. It was originally written for Ringo Starr and includes lyrical opposites such as "...everybody's talking, but no-one says a word". What is this song that reached number five in the US and number ten in the UK charts?

Answer: Nobody Told Me

"Nobody Told Me" shows Lennon inventive lyrics in full play. Lennon began the song in 1976 when it was called "Everybody's Talkin', Nobody's Talkin'". The lyric "There's UFOs over New York and I ain't too surprised" refers to Lennon sighting a UFO in 1974.

The song was included on the first posthumous album "Milk and Honey" released in 1984.
Source: Author redwaldo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us