FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Working Class Hero
Quiz about Working Class Hero

Working Class Hero Trivia Quiz


Imagine a working class hero, imagine John, an inspiration.

A multiple-choice quiz by deadmeat. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. John Lennon

Author
deadmeat
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
49,648
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
5415
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 130 (1/15), PurpleComet (12/15), Guest 107 (13/15).
- -
Question 1 of 15
1. When was John Lennon born ? Hint


Question 2 of 15
2. What was John's middle name ? Hint


Question 3 of 15
3. What happened to John's mother Julia ? Hint


Question 4 of 15
4. With whom did John spend most of his younger life ? Hint


Question 5 of 15
5. Who did John marry on 23rd August 1962? Hint


Question 6 of 15
6. In February 1964 John and the Beatles appeared famously on whose US TV show?

Answer: (Two Words)
Question 7 of 15
7. In 1966 John meet Yoko Ono for the first time. On March 20, 1969 John Lennon and Yoko Ono are married where ? Hint


Question 8 of 15
8. Where, of these, in 1969, did John and Yoko perform a 'Bed-In' ? Hint


Question 9 of 15
9. In April of 1970 John left the Beatles, thus being the first to announce his split with the band. True or False ?


Question 10 of 15
10. When was John finally awarded US residential status ? Hint


Question 11 of 15
11. When John was finally awarded US residential status, which famous building were he and Yoko living in ? Hint


Question 12 of 15
12. On December 8, 1980 John was shot how many times by an insane man ?
(The total number fired at John, not just those that actually hit)
Hint


Question 13 of 15
13. As well as being a musician and painter John was also a talented what ? Hint


Question 14 of 15
14. Which one of these items could best be said to be linked to John Lennon ? Hint


Question 15 of 15
15. And finally finish the quote 'When I was about 12, I used to think I must be a genius, but nobody's noticed. If there is such a thing as genius, I am one, and if ...? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 19 2024 : Guest 130: 1/15
Feb 15 2024 : PurpleComet: 12/15
Jan 14 2024 : Guest 107: 13/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When was John Lennon born ?

Answer: October 1940

On October 9, 1940 at Oxford Street Maternity Hospital, in Liverpool England, John Winston Lennon was born to Julia and Freddie Lennon.
2. What was John's middle name ?

Answer: Winston

He later became John Winston Ono Lennon.
3. What happened to John's mother Julia ?

Answer: Killed in a car accident

On July 15, 1958, John's mother was brutally struck, and instantly killed, by a car driven by an off-duty policeman. The incident profoundly affected John emotionally. Throughout the rest of his life, John was haunted by his mother's tragic and unexpected death that lead him to compose many songs such as 'Julia' and 'Mother'.
4. With whom did John spend most of his younger life ?

Answer: Aunt Mimi

Aunt Mimi raised him, while his father worked on a ship, leaving Julia and his son alone for months at a time. Between 1942 and 1944, John lived with his Aunt Mimi and Uncle George, but continued to see his mother on a regular basis. In July 1955, Julia started to visit John more frequently, and John's relationship with his mother grew very strong. During this period, Julia began to teach John how to play the banjo, and soon after he began to learn the guitar.
5. Who did John marry on 23rd August 1962?

Answer: Cynthia Powell

Cynthia Powell and John decide to marry after it was discovered that she was pregnant. On August 23, 1962, John and Cynthia were married. On April 8, 1963, Cynthia gives birth to Julian Lennon; however, John was not able to see Cynthia or his son until two days later, because he was in London with his band.
6. In February 1964 John and the Beatles appeared famously on whose US TV show?

Answer: Ed Sullivan

In November of 1963, Brian Epstein booked the Beatles onto the Ed Sullivan show for February of 1964. The show was a complete success, with an estimated 72 million viewers, setting new records for entertainment broadcasting.
7. In 1966 John meet Yoko Ono for the first time. On March 20, 1969 John Lennon and Yoko Ono are married where ?

Answer: Gibraltar

Between March 25 and March 31, John and Yoko spent their honeymoon at the Amsterdam Hilton staging their famous 'Bed-In' for peace. John Lennon stated, 'We're staying in bed for a week, to register our protest against all the suffering and violence in the world.'
8. Where, of these, in 1969, did John and Yoko perform a 'Bed-In' ?

Answer: Montreal

May 1969, they performanced a Bed-In for Peace at Montreal's Queen Elizabeth Hotel and recorded John's 'Give Peace a Chance' with the help of a few friends and visitors.
9. In April of 1970 John left the Beatles, thus being the first to announce his split with the band. True or False ?

Answer: False

In April of 1970, Paul McCartney decided to leave the Beatles, and only more tension was built up between John and Paul. On December 8, 1970, Jann Wenner of Rolling Stone Magazine interviewed John. In this interview, John criticizes just about everything from himself to God. On May 28, 1971, Paul and Linda McCartney release their new, 'Ram' album.

This album contained obvious offensive messages to the Lennons, which resulted in John's composition of the song, 'How Do You Sleep?'.
10. When was John finally awarded US residential status ?

Answer: July 1976

On July 27, 1976, John was granted permanent residence in America and his immigration worries were over, after long court battles.
11. When John was finally awarded US residential status, which famous building were he and Yoko living in ?

Answer: The Dakota Building

April of 1973, John and Yoko moved into the Dakota apartment building on the upper west side of New York.
12. On December 8, 1980 John was shot how many times by an insane man ? (The total number fired at John, not just those that actually hit)

Answer: 5

As John and Yoko returned home, the man called out, 'Mr. Lennon.' As John turned toward the voice, he was shot at five times in the shoulders and back four bullets actually hit him. He struggled to the security guard's office, and collapsed crying, 'I'm shot, I'm shot.' Police arrived immediately and put Lennon in the car to bring him to the nearest hospital, but when asked if he knew who he was, he could not reply. Ten minutes after the shooting occurred, Lennon arrived at Roosevelt Hospital. Unfortunately, the damage was extreme. John Winston Ono Lennon, having bled severely, was announced dead on arrival. By request of Yoko and Paul McCartney, the name of John's killer should not be repeated.
13. As well as being a musician and painter John was also a talented what ?

Answer: Poet

John not only wrote great lyrics but fine poems too.
14. Which one of these items could best be said to be linked to John Lennon ?

Answer: White Piano

John wrote the classic 'imagine' on a the famous white piano. The red book is Mao. Yellow Submarine was written by Paul McCartney. It came to him while lying in bed, moments before he was about to drift asleep. He got himself a pencil and paper and wrote this silly song called Yellow Submarine. Ringo, who didn't like singing that much, was still in need of a number to do on the Beatles current album, Revolver. Paul and John didn't want to give him a serious song to sing and weren't sure what to do.

Then Paul came up with Yellow Submarine. It appealed to all of the Beatles, and thus it was destined to become one of Ringo's most famous numbers. And his 'Purpleness the Prince' stood in the purple rain.
15. And finally finish the quote 'When I was about 12, I used to think I must be a genius, but nobody's noticed. If there is such a thing as genius, I am one, and if ...?

Answer: 'there isn't I don't care'

A true genius, great man and inspiration, sadly taken from the world.
Source: Author deadmeat

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us