FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about John LennonThe Solo Recordings 1
Quiz about John LennonThe Solo Recordings 1

John Lennon-The Solo Recordings 1 Quiz


John Lennon is considered one of the greatest musicians of the twentieth century. This quiz focuses on his solo recordings both during and after the Beatles.

A multiple-choice quiz by redwaldo. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. John Lennon

Author
redwaldo
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
334,255
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
923
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 90 (10/10), Guest 99 (9/10), Guest 51 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. John Lennon's first album was recorded with a Japanese artist, Yoko Ono. It was an unconventional record containing sound effects, tape loops and instrument excerpts.
A distinguishing feature of the recording was a picture of John and Yoko naked on the front cover. What was Lennon's first recording called?
Hint


Question 2 of 10
2. The first solo single was released by Lennon in 1969. It was recorded with an assortment of people; Lennon credited the recording to the Plastic Ono Band. What is this song that has continued to be used in anti-war causes? Hint


Question 3 of 10
3. The third solo single was written and recorded in a single day in 1970.
What is this song that includes the lyrics "Well we all shine on, Like the moon and the stars and the sun"?
Hint


Question 4 of 10
4. A song from his first solo album, "John Lennon/Plastic Ono Band" documents his rejection of particular beliefs. What is this song that includes the lyrics "I don't believe in Beatles, I just believe in me Yoko and me"? Hint


Question 5 of 10
5. Often referred to as his 'signature' tune, this song was the title of his second album. Can you imagine the song's title? Hint


Question 6 of 10
6. "Sometime in New York City" was a double album that highlighted a range of social justice issues. This song's lyrics includes " Well we did the Staten Island ferry". It was the city Lennon made his home in the USA. Which city is it? Hint


Question 7 of 10
7. This song is the title of the fourth solo album. What is the song, which was released as a single, that includes the lyric "Millions of mind guerrillas, Putting their soul power to the Karmic Wheel" ? Hint


Question 8 of 10
8. Lennon's only number one solo single in the USA during his lifetime, this song was his first single from the 1974 album "Walls and Bridges". Which song is it? Hint


Question 9 of 10
9. From his 'tribute' album of late 50s/early 60s songs called "Rock and Roll", this single made the USA Top 20. What is this Ben E King song that contains the opening line "When the night has come and the land is dark"? Hint


Question 10 of 10
10. Lennon's 'comeback' album (with Yoko Ono), "Double Fantasy" was released in November 1980. It featured the first single from the album in the US, which he referred to as his 'Elvis/Orbison' track. What was this song? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 08 2024 : Guest 90: 10/10
Feb 06 2024 : Guest 99: 9/10
Jan 14 2024 : Guest 51: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. John Lennon's first album was recorded with a Japanese artist, Yoko Ono. It was an unconventional record containing sound effects, tape loops and instrument excerpts. A distinguishing feature of the recording was a picture of John and Yoko naked on the front cover. What was Lennon's first recording called?

Answer: Unfinished Music-No.1:Two Virgins

The album was released in November, 1968, but E.M.I.(The Beatles' record company) refused to distribute it, due to the 'obscene' nature of the album cover.

The Who's record company, Track Records, distributed this Lennon/Ono recording.
2. The first solo single was released by Lennon in 1969. It was recorded with an assortment of people; Lennon credited the recording to the Plastic Ono Band. What is this song that has continued to be used in anti-war causes?

Answer: Give Peace A Chance

"Give Peace A Chance" was recorded at a Peace 'bed-in' in Montreal, Canada.
The participants in the song included Timothy Leary and Allen Ginsberg. The song was sung at most rallies against the Vietnam war.
John and Yoko continued a "peace" media campaign by conducting 'bed-ins', promoting peace by erecting billboard posters throughout the world (War Is Over If you Want It) and speaking against the Vietnam war.
3. The third solo single was written and recorded in a single day in 1970. What is this song that includes the lyrics "Well we all shine on, Like the moon and the stars and the sun"?

Answer: Instant Karma!

John performed this song on the British television show 'Top Of the Pops'.
This musical performance (as the Plastic Ono Band) included Alan White on drums, Klaus Voorman on bass, Mal Evans on tambourine and Yoko Ono knitting blindfolded!
4. A song from his first solo album, "John Lennon/Plastic Ono Band" documents his rejection of particular beliefs. What is this song that includes the lyrics "I don't believe in Beatles, I just believe in me Yoko and me"?

Answer: God

"God" shows Lennon had become tired of being a 'Beatle'; he recorded his first album after undergoing primal therapy. As a consequence, the "John Lennon/Plastic Ono Band" recording is minimalist in terms of instrument usage and lyrical content.
5. Often referred to as his 'signature' tune, this song was the title of his second album. Can you imagine the song's title?

Answer: Imagine

"Imagine" has been performed by many artists including Joan Baez, Neil Young, Elton John, Stevie Wonder, Madonna, Ray Charles and Lady Gaga.
6. "Sometime in New York City" was a double album that highlighted a range of social justice issues. This song's lyrics includes " Well we did the Staten Island ferry". It was the city Lennon made his home in the USA. Which city is it?

Answer: New York City

Lennon considered the songs on "Sometime in New York City" to be "newspaper" songs, written to document issues such as mistreatment of prisoners, protesters, women etc.
He performed the song "New York City" in two benefit concerts for mentally challenged children at Madison Square Gardens in 1972.
7. This song is the title of the fourth solo album. What is the song, which was released as a single, that includes the lyric "Millions of mind guerrillas, Putting their soul power to the Karmic Wheel" ?

Answer: Mind Games

The "Mind Games" album can be considered as a more subtle attempt to facilitate the notions of peace, love and social justice. The single reached number 18 on the US charts.
8. Lennon's only number one solo single in the USA during his lifetime, this song was his first single from the 1974 album "Walls and Bridges". Which song is it?

Answer: Whatever Gets You Thru The Night

Elton John appeared on this recording, providing vocal harmony and piano. He bet Lennon that it if it made it to Number one, Lennon would have to perform at his concert. When that occurred, John played at his 1974 Thanksgiving concert at Madison Square Gardens. This was to be Lennon's last live performance.
9. From his 'tribute' album of late 50s/early 60s songs called "Rock and Roll", this single made the USA Top 20. What is this Ben E King song that contains the opening line "When the night has come and the land is dark"?

Answer: Stand By Me

Lennon had to wait a long time to release this album. Amongst the reasons were contractual disputes with record companies and the recording's original producer Phil Spector 'running off' with the tapes.

It was eventually released with a 1961 picture of John in Hamburg on the front cover.
10. Lennon's 'comeback' album (with Yoko Ono), "Double Fantasy" was released in November 1980. It featured the first single from the album in the US, which he referred to as his 'Elvis/Orbison' track. What was this song?

Answer: (Just Like) Starting Over

Lennon wrote most of his songs on "Double Fantasy" during a holiday in Bermuda. Unfortunately his 'starting over' period was cut tragically short by his murder three weeks after its release.
Source: Author redwaldo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us