FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about John LennonThe Solo Recordings 3
Quiz about John LennonThe Solo Recordings 3

John Lennon-The Solo Recordings 3 Quiz


The third quiz in a series that focuses on the solo recordings of John Lennon during and after The Beatles.

A multiple-choice quiz by redwaldo. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. John Lennon

Author
redwaldo
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
366,410
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
354
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Which 1969 album chronicles the wedding of John and Yoko and their Amsterdam "bed-in"? Hint


Question 2 of 10
2. The opening track of "John Lennon/Plastic Ono Band", was issued, in an edited form, as a single in the USA in December 1970. What is the title of the song that pleads for family relations? Hint


Question 3 of 10
3. This 1971 single, released as the Plastic Ono Band, marks a transition from the personal lyrics to a call for collective action. What is the title of this "political" song that reached number six in the UK? Hint


Question 4 of 10
4. Lennon's relationship with Paul McCartney deteriorated in the early 1970s with such conflict being expressed in song. Which track from the album "Imagine" contains the lyrics "The only thing you done was yesterday, And since you're gone you're just another day"? Hint


Question 5 of 10
5. Released as the only single from the album "Sometime in New York City", which song displays Lennon's advocacy of women's rights/feminism? Hint


Question 6 of 10
6. This song, from the 1973 album "Mind Games", is a 1950s style rocker. Can you identify this song which reflects Lennon's use of a pun? Hint


Question 7 of 10
7. On the album "Walls and Bridges" Lennon is believed to have written this song about his former business manager, Allen Klein. Can you name this "elemental" song? Hint


Question 8 of 10
8. The opening song on the "Rock'N'Roll" album is a version of Gene Vincent's 1956 hit. What is the title of this rock standard? Hint


Question 9 of 10
9. A love song written for Yoko, this was the second single from "Double Fantasy". Which song contains the lyric "... I know you understand, the little child inside the man"? Hint


Question 10 of 10
10. This song was released as a single from the 1983 posthumous album "Milk and Honey". Although written after a sailing holiday, can you tell me the "prophetic" title? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which 1969 album chronicles the wedding of John and Yoko and their Amsterdam "bed-in"?

Answer: Wedding Album

The "Wedding Album" is a souvenir of John and Yoko's wedding in Gibraltar on March 20 1969 on side one. The elaborate packaging includes pictures of the wedding cake, marriage certificate and the ceremony.
The second side of the record details key events of the Amsterdam "bed-in" at the Hilton Hotel from March 25-31 1969.
2. The opening track of "John Lennon/Plastic Ono Band", was issued, in an edited form, as a single in the USA in December 1970. What is the title of the song that pleads for family relations?

Answer: Mother

"Mother" was written after Lennon had undertaken Primal Therapy. The song exhibits a sparse arrangement with John on vocals and piano, Ringo Starr on drums and Klaus Voorman on bass guitar.
It reached number 43 in the USA charts.

The song has been covered by Barbra Streisand and Christina Aguilera.
3. This 1971 single, released as the Plastic Ono Band, marks a transition from the personal lyrics to a call for collective action. What is the title of this "political" song that reached number six in the UK?

Answer: Power to the People

Lennon began writing the song after an interview with political writers/activists Tariq Ali and Robin Blackburn.
The song was produced by Phil Spector with John on vocals, guitar and piano, Bobby Keyes on saxophone, Billy Preston on keyboards, Jim Gordon on drums and Klaus Voorman on bass.
The song reached number 11 on the US charts and number six in the UK.
4. Lennon's relationship with Paul McCartney deteriorated in the early 1970s with such conflict being expressed in song. Which track from the album "Imagine" contains the lyrics "The only thing you done was yesterday, And since you're gone you're just another day"?

Answer: How Do You Sleep?

Paul had made 'negative' references to John on his album "Ram" in songs such as "Too Many People". Lennon's reply on "How Do You Sleep?" was more direct with lines such as "The sound you make is muzak to my ears". The conflict began as a difference over business management at Apple, although it was partly resolved in the late 1970s.
George Harrison plays slide guitar on the song.
5. Released as the only single from the album "Sometime in New York City", which song displays Lennon's advocacy of women's rights/feminism?

Answer: Woman is the Nigger of the World

Before he recorded the song, Lennon asked several activists, including Dick Gregory, whether they understood his use of the word "nigger" and if it would cause offense. The phrase had originally been coined by Yoko in an interview with "Nova" magazine in 1969.
Lennon performed the song with the Plastic Ono Elephant's Memory band on the "Dick Cavett" TV show on 11 May 1972.
The single only reached number 57 on the US charts as many radio stations refused to play the song.
6. This song, from the 1973 album "Mind Games", is a 1950s style rocker. Can you identify this song which reflects Lennon's use of a pun?

Answer: Tight A$

"Tight A$" is a pun on "tight as" or "tight ass". It was recorded at the Record Plant, New York in July-August 1973.
The album "Mind Games" reached number nine in the US and number 13 on the UK charts.
7. On the album "Walls and Bridges" Lennon is believed to have written this song about his former business manager, Allen Klein. Can you name this "elemental" song?

Answer: Steel And Glass

The harsh nature of Lennon's lyrics when he began writing this song in 1973 suggest he was expressing anger and bitterness. This can be seen in the lyric- "Your mother left you when you were small, but you're gonna wish you wasn't born at all".
"Steel and Glass" was recorded in 1974 with Lennon on vocals/guitar, Nicky Hopkins- piano, Jesse Ed Davis -lead guitar, Klaus Voorman - bass and Jim Keltner on drums.
8. The opening song on the "Rock'N'Roll" album is a version of Gene Vincent's 1956 hit. What is the title of this rock standard?

Answer: Be-Bop-a-Lula

"Be-Bop-a-Lula" became part of The Beatles' early stage set, but was never properly recorded.

Lennon recorded this song at the Record Plant in New York. Musicians involved included Lennon-vocals, guitar Jesse Ed Davis-electric guitar; Ken Ascher - piano;
Klaus Voorman - bass and Jim Keltner on drums.
9. A love song written for Yoko, this was the second single from "Double Fantasy". Which song contains the lyric "... I know you understand, the little child inside the man"?

Answer: Woman

"Woman" was the first single released after Lennon's death. He wrote the song in Bermuda in June 1980. Lennon's voice is double tracked here.
The single was extremely successful, reaching number one in the UK and number two in the USA.
Artists who have covered the song include Ozzy Osbourne and The Shadows.
10. This song was released as a single from the 1983 posthumous album "Milk and Honey". Although written after a sailing holiday, can you tell me the "prophetic" title?

Answer: Borrowed Time

"Borrowed Time" was written about Lennon's 1980 sailing holiday to Bermuda.
The song reached number 32 in the USA but failed to chart in the UK.
Musicians used in the recording include Lennon on vocals, guitar, Earl Slick, Hugh McCracken - lead guitar, Tony Levin on bass and George Small on keyboards.
Source: Author redwaldo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us