FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about In Johns Life
Quiz about In Johns Life

In John's Life Trivia Quiz


Ten questions about John Lennon's life and career. Good luck!

A multiple-choice quiz by Joko24. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. John Lennon

Author
Joko24
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
133,218
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1989
Last 3 plays: Guest 82 (7/10), Guest 137 (7/10), Guest 5 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. When was John Lennon born? Hint


Question 2 of 10
2. What were the names of John's parents? Hint


Question 3 of 10
3. What was the name of the first band John formed? Hint


Question 4 of 10
4. What was the first song written or co-written by John to be recorded by the Beatles (with all four members represented)? (Hint - this song had been previously recorded using a different drummer). Hint


Question 5 of 10
5. What is the only song from the UK album "A Hard Day's Night" that John did not help write? Hint


Question 6 of 10
6. The John Lennon-authored segments of "A Day in the Life" were inspired by which of these? Hint


Question 7 of 10
7. In the written lyrics for "Give Peace a Chance," which musician was credited as an author (along with John)? Hint


Question 8 of 10
8. Which of these songs were not among the four Beatles originals John performed after the split? Hint


Question 9 of 10
9. What is the name of John Lennon's last album, released five weeks before his death? Hint


Question 10 of 10
10. When did John Lennon die (in local time)? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 01 2024 : Guest 82: 7/10
Jan 23 2024 : Guest 137: 7/10
Jan 20 2024 : Guest 5: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When was John Lennon born?

Answer: October 9th, 1940

John was born on the 9th of October 1940. 9 was a very important number in his life. He was born on October 9th, he died on December 8th (it was December 9th back in England), he and Yoko Ono had 9 O's in their names between them, and he composed "Revolution 9," "No. 9 Dream" and performed in a medley entitled "Rishikesh No. 9." The three other dates are birthdates of the three other Beatles. Ringo was born on July 7th, 1940, Paul was born on June 18th, 1942, and George was born on February 24th, 1943. Sidenote: George had thought for the first forty years of his life that he was born early the next morning, but he was born a few minutes before midnight on the 24th (which happens to be 44 years give or take a few minutes before I was born).
2. What were the names of John's parents?

Answer: Alfred and Julia

John lived with his mother Julia and his father Alfred until he was about 4 years old, and then he moved in with his aunt Mimi. Julia died when John was 17. John once said of his father, "I saw him twice in my life till I was 22... I saw him and spoke to him and decided I still didn't want to know him." Louise was the name of George Harrison's mother, Julian was John's oldest son (real name John Charles Julian Lennon) and Martha was Paul McCartney's sheepdog.
3. What was the name of the first band John formed?

Answer: The Black Jacks

In March 1957, John and Pete Shotton formed the Black Jacks, which became the Quarry Men soon after. John, Paul and George used the name Johnny and the Moondogs on November 15th, 1959 for their audition for TV Star Search. John, Paul, George, Stuart Sutcliffe and Tommy Moore became the Silver Beetles on May 10th, 1960 before changing their name to the Beatles in June.

They then went back to the Silver Beetles, and finally went back to the Beatles on August 16th.
4. What was the first song written or co-written by John to be recorded by the Beatles (with all four members represented)? (Hint - this song had been previously recorded using a different drummer).

Answer: Love Me Do

"Love Me Do" by Lennon/McCartney and "How Do You Do It" by Mitch Murray were both recorded on September 4th, 1962. "P.S. I Love You" was recorded with the album version of "Love Me Do" and the first tries at "Please Please Me" a week later. "Please Please Me" and "Ask Me Why" were finished on November 26th.
5. What is the only song from the UK album "A Hard Day's Night" that John did not help write?

Answer: Things We Said Today

All songs on "A Hard Day's Night" were credited to John Lennon and Paul McCartney, but John wrote 10 of the 13 by himself. One of which was "I'm Happy Just to Dance with You," sung by George Harrison. John and Paul collaborated on "And I Love Her" and "Can't Buy Me Love." Paul wrote "Things We Said Today" on his own.
6. The John Lennon-authored segments of "A Day in the Life" were inspired by which of these?

Answer: Newspaper articles

John's parts of this song were the "I read the news (saw a film) today oh boy..." portions.
7. In the written lyrics for "Give Peace a Chance," which musician was credited as an author (along with John)?

Answer: Paul McCartney

Paul didn't really help John write the 1969-copyrighted "Give Peace a Chance." Though John and Paul were in the middle of a vicious quarrel, they had agreed almost ten years earlier to credit both artists as authors, even if a song was written alone.
8. Which of these songs were not among the four Beatles originals John performed after the split?

Answer: I Want You (She's So Heavy)

"Yer Blues" and "Come Together" were performed by John Lennon and the Plastic Ono Band at least once. John Lennon and Elton John performed Paul McCartney's "I Saw Her Standing There" as a duet. They also performed "Lucy in the Sky with Diamonds" sometime after the break-up.
9. What is the name of John Lennon's last album, released five weeks before his death?

Answer: Double Fantasy

'Shaved Fish' was Lennon's last album before a five-year absence from releasing any songs, and 'Wonsaponatime' and 'Milk and Honey' were released after his death.
10. When did John Lennon die (in local time)?

Answer: December 8th, 1980

John died in New York City, New York late at night on December 8th, 1980. It was December 9th back in Liverpool, making John exactly 40 years and 2 months old at the time of his death. Thanks for playing!
Source: Author Joko24

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Dalgleish before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us