Quiz about Nevermind  The Ultimate Nirvana LP
Quiz about Nevermind  The Ultimate Nirvana LP

"Nevermind" - The Ultimate Nirvana LP Quiz


Launching grunge in the early 1990s, Nirvana first hit the music scene with the LP "Bleach". It was, however, with the album "Nevermind" Nirvana hit it big and released one of the best albums ever made. Just how much do you know about it?

A multiple-choice quiz by freddy_krueger. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Nirvana

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
174,133
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
5608
Last 3 plays: Guest 108 (9/10), Guest 12 (8/10), Guest 213 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Hitting number 1 on the US Billboard albums chart in January 1992, the LP knocked which Michael Jackson album off the top spot? Hint

Invincible
Thriller
Dangerous
Bad

2. To which song do these lyrics belong: "With the lights out, it's less dangerous. Here we are now, entertain us"?
Hint

Polly
Smells Like Teen Spirit
Lithium
Come As You Are

3. Which member of the band Garbage produced the album? Hint

Butch Vig
Steve Marker
Shirley Manson
Duke Erikson

4. At the time of "Nevermind"'s release, to which record label was Nirvana signed? Hint

Columbia
Jive
Geffen
Mercury

5. Which of these "Nevermind" tracks was not released as a single? Hint

Drain You
Come As You Are
Smells Like Teen Spirit
Lithium

6. To which song do these lyrics belong: "Monkey see, monkey do I don't know why I'd - rather be dead than cool"?
Hint

Something In The Way
Breed
Polly
Stay Away

7. On which song is there a 13 minute 52 second silence before the music actually starts? Hint

On A Plain
In Bloom
Something In The Way
Endless, Nameless

8. Which track was originally titled "Formula"?

Answer: (Two Words)
9. Cobain wrote which song after reading newspaper reports of a 1987 kidnapping of a 14-year-old girl at gunpoint as she left a rock concert? Hint

Polly
Lithium
On A Plain
Territoiral Pissings

10. What is the name of the compilation album that Nirvana went on to release in the wake of "Nevermind"? Hint

Bleach
Incesticide
Nirvana
From The Muddy Banks Of The Wishkah


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Hitting number 1 on the US Billboard albums chart in January 1992, the LP knocked which Michael Jackson album off the top spot?

Answer: Dangerous

This showed that pop was truly being ruled out in the early 1990s, and being replaced by the ever-increasing popularity of grunge metal.
2. To which song do these lyrics belong: "With the lights out, it's less dangerous. Here we are now, entertain us"?

Answer: Smells Like Teen Spirit

"Smells Like Teen Spirit" reached number 4 on the US singles charts in 1992 and has many times been included on "The Best Songs Ever" charts. The song has proven to be an anthem for so many teenagers, especially those around in the 1990s and is considered to be "grunge's national anthem".
3. Which member of the band Garbage produced the album?

Answer: Butch Vig

The lead singer of Garbage, Shirley Manson is now a friend of Cobain's widow Courtney Love.
4. At the time of "Nevermind"'s release, to which record label was Nirvana signed?

Answer: Geffen

Other past bands signed to David Geffen's record company have been Guns N' Roses, Blink-182 and Puddle Of Mudd.
5. Which of these "Nevermind" tracks was not released as a single?

Answer: Drain You

"Drain You" is the 8th track on "Nevermind".
6. To which song do these lyrics belong: "Monkey see, monkey do I don't know why I'd - rather be dead than cool"?

Answer: Stay Away

The 10th track on the album, "Stay Away", includes a central guitar riff written by Cobain in 1985, and was originally titled "Pay To Play".
7. On which song is there a 13 minute 52 second silence before the music actually starts?

Answer: Endless, Nameless

The track magically appears 10 minutes after the 12th track on the album "Something In The Way" ends.
8. Which track was originally titled "Formula"?

Answer: Drain You

"Drain You", as with "Smells Like Teen Spirit", is influenced by one of Kurt's ex-girlfriends, Tobi Vail. Lines such as "One baby to another says, I'm lucky to have met you" are said to be Cobain quoting Vail.
9. Cobain wrote which song after reading newspaper reports of a 1987 kidnapping of a 14-year-old girl at gunpoint as she left a rock concert?

Answer: Polly

The song is written from the perspective of the kidnapper, Gerald Friend.
10. What is the name of the compilation album that Nirvana went on to release in the wake of "Nevermind"?

Answer: Incesticide

"Incesticide" proved to be unpopular with Nirvana's fans and record company. Geffen Records requested that Nirvana make some retouches, and later came the much more up-to-standard album "In Utero", which spawned hits such as "All Apologies" and "Heart-Shaped Box".
Source: Author freddy_krueger

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 30 2023 : Guest 108: 9/10
Jan 27 2023 : Guest 12: 8/10
Jan 25 2023 : Guest 213: 6/10
Jan 12 2023 : Guest 50: 4/10
Jan 11 2023 : Guest 208: 9/10
Jan 05 2023 : Guest 98: 10/10
Jan 01 2023 : Guest 107: 9/10
Dec 12 2022 : Guest 107: 8/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us